Anticoagulant Activity of a Unique Sulfated Pyranosic (133) - ß - L - Arabinan through Direct Interaction with Thrombin
- Autores
- Fernández, Paula Virginia; Quintana, Irene; Cerezo, Alberto S.; Caramelo, Julio J.; Pol Fachin, Laercio; Verli, Hugo; Estevez, José Manuel; Ciancia, Marina
- Año de publicación
- 2013
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Fernández, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Quintana, Irene. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica. Laboratorio de Hemostasia y Trombosis. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Cerezo, Alberto S. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica. Subsede del Centro de Investigación de Hidratos de Carbono (CIHIDECAR). Ciudad Universitaria, Buenos Aires, Argentina.
Fil: Caramelo, Julio J. CONICET - Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires (IIBBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Pol Fachin, Laercio. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Farmácia. Programa de Pos-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Centro de Biotecnologia. Rio Grande do Sul, Brasil.
Fil: Verli, Hugo. Universidade Federal do Rio Grande do Sul.Centro de Biotecnologia. Programa de Pos-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio Grande do Sul, Brasil.
Fil: Estevez, José Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias (IFIByNE). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas. Buenos Aires, Argentina.
Background: Many seaweed polysaccharides have anticoagulant activity, but the mechanism of action was elucidated in a few cases. Results: A highly sulfated pyranosic ß-arabinan exerts its activity through direct and indirect inhibition of thrombin. Conclusion: The structure and mechanism of action of the arabinan are different from those found for other polysaccharides. Significance: This arabinan could be an alternative anticoagulant in certain specific cases.
tbls., grafs. - Fuente
- The journal of biological chemistry
Vol.288, no.1
223–233
https://www.asbmb.org - Materia
-
ANTICOAGULANT ACTIVITIES
AMINO ACID RESIDUES
ARABINANS
SULFATED POLYSACCHARIDES - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- acceso abierto
- Repositorio
- Institución
- Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía
- OAI Identificador
- snrd:2013fernandez
Ver los metadatos del registro completo
id |
FAUBA_492858e1b475824ca1a7862bca0ee36f |
---|---|
oai_identifier_str |
snrd:2013fernandez |
network_acronym_str |
FAUBA |
repository_id_str |
2729 |
network_name_str |
FAUBA Digital (UBA-FAUBA) |
spelling |
Anticoagulant Activity of a Unique Sulfated Pyranosic (133) - ß - L - Arabinan through Direct Interaction with ThrombinFernández, Paula VirginiaQuintana, IreneCerezo, Alberto S.Caramelo, Julio J.Pol Fachin, LaercioVerli, HugoEstevez, José ManuelCiancia, MarinaANTICOAGULANT ACTIVITIESAMINO ACID RESIDUESARABINANSSULFATED POLYSACCHARIDESFil: Fernández, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas. Buenos Aires, Argentina.Fil: Quintana, Irene. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica. Laboratorio de Hemostasia y Trombosis. Buenos Aires, Argentina.Fil: Cerezo, Alberto S. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica. Subsede del Centro de Investigación de Hidratos de Carbono (CIHIDECAR). Ciudad Universitaria, Buenos Aires, Argentina.Fil: Caramelo, Julio J. CONICET - Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires (IIBBA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Pol Fachin, Laercio. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Farmácia. Programa de Pos-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Centro de Biotecnologia. Rio Grande do Sul, Brasil.Fil: Verli, Hugo. Universidade Federal do Rio Grande do Sul.Centro de Biotecnologia. Programa de Pos-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio Grande do Sul, Brasil.Fil: Estevez, José Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias (IFIByNE). Buenos Aires, Argentina.Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas. Buenos Aires, Argentina.Background: Many seaweed polysaccharides have anticoagulant activity, but the mechanism of action was elucidated in a few cases. Results: A highly sulfated pyranosic ß-arabinan exerts its activity through direct and indirect inhibition of thrombin. Conclusion: The structure and mechanism of action of the arabinan are different from those found for other polysaccharides. Significance: This arabinan could be an alternative anticoagulant in certain specific cases.tbls., grafs.2013articleinfo:eu-repo/semantics/articlepublishedVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfdoi:10.1074/jbc.M112.386441issn:0021-9258http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2013fernandezThe journal of biological chemistryVol.288, no.1223–233https://www.asbmb.orgreponame:FAUBA Digital (UBA-FAUBA)instname:Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomíaenginfo:eu-repo/semantics/openAccessopenAccesshttp://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/page/biblioteca#section42025-09-29T13:41:38Zsnrd:2013fernandezinstacron:UBA-FAUBAInstitucionalhttp://ri.agro.uba.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://ri.agro.uba.ar/greenstone3/oaiserver?verb=ListSetsmartino@agro.uba.ar;berasa@agro.uba.ar ArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:27292025-09-29 13:41:39.214FAUBA Digital (UBA-FAUBA) - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomíafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Anticoagulant Activity of a Unique Sulfated Pyranosic (133) - ß - L - Arabinan through Direct Interaction with Thrombin |
title |
Anticoagulant Activity of a Unique Sulfated Pyranosic (133) - ß - L - Arabinan through Direct Interaction with Thrombin |
spellingShingle |
Anticoagulant Activity of a Unique Sulfated Pyranosic (133) - ß - L - Arabinan through Direct Interaction with Thrombin Fernández, Paula Virginia ANTICOAGULANT ACTIVITIES AMINO ACID RESIDUES ARABINANS SULFATED POLYSACCHARIDES |
title_short |
Anticoagulant Activity of a Unique Sulfated Pyranosic (133) - ß - L - Arabinan through Direct Interaction with Thrombin |
title_full |
Anticoagulant Activity of a Unique Sulfated Pyranosic (133) - ß - L - Arabinan through Direct Interaction with Thrombin |
title_fullStr |
Anticoagulant Activity of a Unique Sulfated Pyranosic (133) - ß - L - Arabinan through Direct Interaction with Thrombin |
title_full_unstemmed |
Anticoagulant Activity of a Unique Sulfated Pyranosic (133) - ß - L - Arabinan through Direct Interaction with Thrombin |
title_sort |
Anticoagulant Activity of a Unique Sulfated Pyranosic (133) - ß - L - Arabinan through Direct Interaction with Thrombin |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Fernández, Paula Virginia Quintana, Irene Cerezo, Alberto S. Caramelo, Julio J. Pol Fachin, Laercio Verli, Hugo Estevez, José Manuel Ciancia, Marina |
author |
Fernández, Paula Virginia |
author_facet |
Fernández, Paula Virginia Quintana, Irene Cerezo, Alberto S. Caramelo, Julio J. Pol Fachin, Laercio Verli, Hugo Estevez, José Manuel Ciancia, Marina |
author_role |
author |
author2 |
Quintana, Irene Cerezo, Alberto S. Caramelo, Julio J. Pol Fachin, Laercio Verli, Hugo Estevez, José Manuel Ciancia, Marina |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
ANTICOAGULANT ACTIVITIES AMINO ACID RESIDUES ARABINANS SULFATED POLYSACCHARIDES |
topic |
ANTICOAGULANT ACTIVITIES AMINO ACID RESIDUES ARABINANS SULFATED POLYSACCHARIDES |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Fernández, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas. Buenos Aires, Argentina. Fil: Quintana, Irene. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica. Laboratorio de Hemostasia y Trombosis. Buenos Aires, Argentina. Fil: Cerezo, Alberto S. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica. Subsede del Centro de Investigación de Hidratos de Carbono (CIHIDECAR). Ciudad Universitaria, Buenos Aires, Argentina. Fil: Caramelo, Julio J. CONICET - Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires (IIBBA). Buenos Aires, Argentina. Fil: Pol Fachin, Laercio. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Farmácia. Programa de Pos-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Centro de Biotecnologia. Rio Grande do Sul, Brasil. Fil: Verli, Hugo. Universidade Federal do Rio Grande do Sul.Centro de Biotecnologia. Programa de Pos-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio Grande do Sul, Brasil. Fil: Estevez, José Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias (IFIByNE). Buenos Aires, Argentina. Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas. Buenos Aires, Argentina. Background: Many seaweed polysaccharides have anticoagulant activity, but the mechanism of action was elucidated in a few cases. Results: A highly sulfated pyranosic ß-arabinan exerts its activity through direct and indirect inhibition of thrombin. Conclusion: The structure and mechanism of action of the arabinan are different from those found for other polysaccharides. Significance: This arabinan could be an alternative anticoagulant in certain specific cases. tbls., grafs. |
description |
Fil: Fernández, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas. Buenos Aires, Argentina. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013 |
dc.type.none.fl_str_mv |
article info:eu-repo/semantics/article publishedVersion info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
doi:10.1074/jbc.M112.386441 issn:0021-9258 http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2013fernandez |
identifier_str_mv |
doi:10.1074/jbc.M112.386441 issn:0021-9258 |
url |
http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2013fernandez |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess openAccess http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/page/biblioteca#section4 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
openAccess http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/page/biblioteca#section4 |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
The journal of biological chemistry Vol.288, no.1 223–233 https://www.asbmb.org reponame:FAUBA Digital (UBA-FAUBA) instname:Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía |
reponame_str |
FAUBA Digital (UBA-FAUBA) |
collection |
FAUBA Digital (UBA-FAUBA) |
instname_str |
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía |
repository.name.fl_str_mv |
FAUBA Digital (UBA-FAUBA) - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía |
repository.mail.fl_str_mv |
martino@agro.uba.ar;berasa@agro.uba.ar |
_version_ |
1844618859131174912 |
score |
13.070432 |