The Protective role of Pseudomonas sp PCI2 on post-harvest deterioration of tomato caused by Alternaria alternata

Autores
Guiñazu, Lorena Belen; Pastor, Nicolás Alejandro; Autran, Valeria Alejandra; Cejas, Leonardo Gabriel; Torres, Adriana Mabel; Andrés, Javier Alberto
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
The high moisture content and water-soluble nutrients in tomato fruits make them perishable and susceptible to a number of fungal pathogens that cause postharvest rots. The Alternaria genus, widely distributed in nature, includes pathogenic species that can infect field crops or cause significant post-harvest damage, behaving as a facultative pathogen that is favored by stress, maturity and senescence of the host. In the tomato fruit, the conidia of the fungus germinate and penetrate through wounds and the infection remains latent until maturity, when tissues weaken. A. alternata infection is visualized as dark brown to black, smooth, slightly sunken, firm-textured lesions that can reach several centimeters in diameter. The application of fungicides is a common strategy used in an attempt to minimize post-harvest losses; however, this practice has caused environmental problems due to its residual toxicity, stimulated the appearance of strains resistant to active principles and generated concern for human safety and animal. A sustainable alternative is the development of products based on biological control agents. Among them, bacteria of the Pseudomonas genus have been reported as efficient against various fungi.
Fil: Guiñazu, Lorena Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Pastor, Nicolás Alejandro. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Autran, Valeria Alejandra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Cejas, Leonardo Gabriel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Andrés, Javier Alberto. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
XL Reunión Científica Anual de la Sociedad de Biología de Cuyo
Mendoza
Argentina
Sociedad de Biología de Cuyo
Materia
TOMATO
BIOCONTROL
ALTERNARIA
PSEUDOMONAS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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