Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts

Autores
Olivera, Daniela Flavia; Viña, Sonia Zulma; Ferreyra, Ricardo Mario; Mugridge, Alicia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Chaves, Alicia Raquel
Año de publicación
2011
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Few research works focus on integration of the objective analysis of frozen vegetable quality and the preference of consumers for these products. The aim of the present work was to investigate the consumption patterns of Brussels sprouts, the degree of importance that consumers give to main attributes, and the constructions they make about product quality. For this aim, a series of surveys (snowball sampling method) were performed with consumers from four cities in Argentina. Also, the effect of different industrial operations (two blanching procedures, freezing and cooking) on texture, color, total chlorophyll content and ascorbic acid content of processed sprouts, was determined with respect to the fresh product. A function Z (overall quality) was defined to integrate the information obtained by both approaches. Taking into account the relative importance assigned by surveyed consumers to appearance, texture and nutrient content, the quality of final product obtained from different processing methods was equivalent. Most consumers, 96% of total, preferred the fresh product, which suggests that prejudging by consumers influences attempts at objective estimation of quality.
Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ferreyra, Ricardo Mario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Frozen vegetables
Brassica Oleracea L. Gemmifera
Quality attributes
Quality perception
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/111863

id CONICETDig_f289b19683fefbcace36f69024566bc0
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/111863
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels SproutsOlivera, Daniela FlaviaViña, Sonia ZulmaFerreyra, Ricardo MarioMugridge, AliciaMascheroni, Rodolfo HoracioChaves, Alicia RaquelFrozen vegetablesBrassica Oleracea L. GemmiferaQuality attributesQuality perceptionhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Few research works focus on integration of the objective analysis of frozen vegetable quality and the preference of consumers for these products. The aim of the present work was to investigate the consumption patterns of Brussels sprouts, the degree of importance that consumers give to main attributes, and the constructions they make about product quality. For this aim, a series of surveys (snowball sampling method) were performed with consumers from four cities in Argentina. Also, the effect of different industrial operations (two blanching procedures, freezing and cooking) on texture, color, total chlorophyll content and ascorbic acid content of processed sprouts, was determined with respect to the fresh product. A function Z (overall quality) was defined to integrate the information obtained by both approaches. Taking into account the relative importance assigned by surveyed consumers to appearance, texture and nutrient content, the quality of final product obtained from different processing methods was equivalent. Most consumers, 96% of total, preferred the fresh product, which suggests that prejudging by consumers influences attempts at objective estimation of quality.Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; ArgentinaFil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Ferreyra, Ricardo Mario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaScientific Research Publishers2011-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/111863Olivera, Daniela Flavia; Viña, Sonia Zulma; Ferreyra, Ricardo Mario; Mugridge, Alicia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; et al.; Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts; Scientific Research Publishers; Food and Nutrition Sciences; 2; 9; 8-2011; 1011-10172157-944X2157-9458CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.4236/fns.2011.29135info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=8381info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:25:07Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/111863instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:25:07.737CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts
title Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts
spellingShingle Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts
Olivera, Daniela Flavia
Frozen vegetables
Brassica Oleracea L. Gemmifera
Quality attributes
Quality perception
title_short Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts
title_full Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts
title_fullStr Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts
title_full_unstemmed Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts
title_sort Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts
dc.creator.none.fl_str_mv Olivera, Daniela Flavia
Viña, Sonia Zulma
Ferreyra, Ricardo Mario
Mugridge, Alicia
Mascheroni, Rodolfo Horacio
Chaves, Alicia Raquel
author Olivera, Daniela Flavia
author_facet Olivera, Daniela Flavia
Viña, Sonia Zulma
Ferreyra, Ricardo Mario
Mugridge, Alicia
Mascheroni, Rodolfo Horacio
Chaves, Alicia Raquel
author_role author
author2 Viña, Sonia Zulma
Ferreyra, Ricardo Mario
Mugridge, Alicia
Mascheroni, Rodolfo Horacio
Chaves, Alicia Raquel
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Frozen vegetables
Brassica Oleracea L. Gemmifera
Quality attributes
Quality perception
topic Frozen vegetables
Brassica Oleracea L. Gemmifera
Quality attributes
Quality perception
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Few research works focus on integration of the objective analysis of frozen vegetable quality and the preference of consumers for these products. The aim of the present work was to investigate the consumption patterns of Brussels sprouts, the degree of importance that consumers give to main attributes, and the constructions they make about product quality. For this aim, a series of surveys (snowball sampling method) were performed with consumers from four cities in Argentina. Also, the effect of different industrial operations (two blanching procedures, freezing and cooking) on texture, color, total chlorophyll content and ascorbic acid content of processed sprouts, was determined with respect to the fresh product. A function Z (overall quality) was defined to integrate the information obtained by both approaches. Taking into account the relative importance assigned by surveyed consumers to appearance, texture and nutrient content, the quality of final product obtained from different processing methods was equivalent. Most consumers, 96% of total, preferred the fresh product, which suggests that prejudging by consumers influences attempts at objective estimation of quality.
Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ferreyra, Ricardo Mario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description Few research works focus on integration of the objective analysis of frozen vegetable quality and the preference of consumers for these products. The aim of the present work was to investigate the consumption patterns of Brussels sprouts, the degree of importance that consumers give to main attributes, and the constructions they make about product quality. For this aim, a series of surveys (snowball sampling method) were performed with consumers from four cities in Argentina. Also, the effect of different industrial operations (two blanching procedures, freezing and cooking) on texture, color, total chlorophyll content and ascorbic acid content of processed sprouts, was determined with respect to the fresh product. A function Z (overall quality) was defined to integrate the information obtained by both approaches. Taking into account the relative importance assigned by surveyed consumers to appearance, texture and nutrient content, the quality of final product obtained from different processing methods was equivalent. Most consumers, 96% of total, preferred the fresh product, which suggests that prejudging by consumers influences attempts at objective estimation of quality.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-08
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/111863
Olivera, Daniela Flavia; Viña, Sonia Zulma; Ferreyra, Ricardo Mario; Mugridge, Alicia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; et al.; Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts; Scientific Research Publishers; Food and Nutrition Sciences; 2; 9; 8-2011; 1011-1017
2157-944X
2157-9458
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/111863
identifier_str_mv Olivera, Daniela Flavia; Viña, Sonia Zulma; Ferreyra, Ricardo Mario; Mugridge, Alicia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; et al.; Integration of an Objective Approach Focused on the Consumer to Evaluate the Quality of Processed Brussels Sprouts; Scientific Research Publishers; Food and Nutrition Sciences; 2; 9; 8-2011; 1011-1017
2157-944X
2157-9458
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.4236/fns.2011.29135
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=8381
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Scientific Research Publishers
publisher.none.fl_str_mv Scientific Research Publishers
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844614249226174464
score 13.070432