Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health

Autores
Ripari Garrido, Juliana; Patrignani, Mariela; Puppo, Maria Cecilia; Salinas, Maria Victoria
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The objective of this work was to compile data for the characterization of pistachio’schemical composition and to analyze the benefits of their consumption in the diet.Pistachio edible seed is cultivated mainly in America, Mediterranean countries andMiddle East. The geographical precedence may affect its mineral content as well asits lipidic profile and it may also influence the content of bioactive compounds.Pistachio presents a high proportion of vitamins, carotenoids, polyphenols, andflavonoids that have been associated with pistachio health benefits such as itsantioxidant and anti-inflammatory activities. Pistachio intake would reduce glycemicindex and control Type-2 Diabetes Mellitus. Clinical studies have also indicated thatthe presence of phytosterols, monounsaturated fatty acids and dietary fiber frompistachio grains may reduce the risk of cardiovascular diseases. Furthermore, themain wastes of pistachio industry (pistachio green hull-PGH and pistachio shell-PS)could be also considered a good source of bioactive compounds. Recent studiesshowed that the encapsulation of these nutraceutical compounds of PGH may be agreen strategy for manufacture high-value foods within the framework of circulareconomy. Moreover, PS can be consider a good source of cellulose nanocrystals thatmay be used for encapsulation and stabilization of oil-water emulsions.
Fil: Ripari Garrido, Juliana. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
ANTI-INFLAMMATORY ACTIVITIES
BIOACTIVE COMPOUNDS
GEOGRAPHICAL PRECEDENCE
PISTACHIO
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/256048

id CONICETDig_f14af30a4320f5adf357e7d767317968
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/256048
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on healthRipari Garrido, JulianaPatrignani, MarielaPuppo, Maria CeciliaSalinas, Maria VictoriaANTI-INFLAMMATORY ACTIVITIESBIOACTIVE COMPOUNDSGEOGRAPHICAL PRECEDENCEPISTACHIOhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The objective of this work was to compile data for the characterization of pistachio’schemical composition and to analyze the benefits of their consumption in the diet.Pistachio edible seed is cultivated mainly in America, Mediterranean countries andMiddle East. The geographical precedence may affect its mineral content as well asits lipidic profile and it may also influence the content of bioactive compounds.Pistachio presents a high proportion of vitamins, carotenoids, polyphenols, andflavonoids that have been associated with pistachio health benefits such as itsantioxidant and anti-inflammatory activities. Pistachio intake would reduce glycemicindex and control Type-2 Diabetes Mellitus. Clinical studies have also indicated thatthe presence of phytosterols, monounsaturated fatty acids and dietary fiber frompistachio grains may reduce the risk of cardiovascular diseases. Furthermore, themain wastes of pistachio industry (pistachio green hull-PGH and pistachio shell-PS)could be also considered a good source of bioactive compounds. Recent studiesshowed that the encapsulation of these nutraceutical compounds of PGH may be agreen strategy for manufacture high-value foods within the framework of circulareconomy. Moreover, PS can be consider a good source of cellulose nanocrystals thatmay be used for encapsulation and stabilization of oil-water emulsions.Fil: Ripari Garrido, Juliana. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaOpen Exploration2024-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/256048Ripari Garrido, Juliana; Patrignani, Mariela; Puppo, Maria Cecilia; Salinas, Maria Victoria; Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health; Open Exploration; Exploration of Foods and Foodomics; 2; 4; 7-2024; 363-3902837-9020CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.explorationpub.com/Journals/eff/Article/101042info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.37349/eff.2024.00042info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:34:39Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/256048instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:34:39.301CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health
title Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health
spellingShingle Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health
Ripari Garrido, Juliana
ANTI-INFLAMMATORY ACTIVITIES
BIOACTIVE COMPOUNDS
GEOGRAPHICAL PRECEDENCE
PISTACHIO
title_short Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health
title_full Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health
title_fullStr Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health
title_full_unstemmed Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health
title_sort Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health
dc.creator.none.fl_str_mv Ripari Garrido, Juliana
Patrignani, Mariela
Puppo, Maria Cecilia
Salinas, Maria Victoria
author Ripari Garrido, Juliana
author_facet Ripari Garrido, Juliana
Patrignani, Mariela
Puppo, Maria Cecilia
Salinas, Maria Victoria
author_role author
author2 Patrignani, Mariela
Puppo, Maria Cecilia
Salinas, Maria Victoria
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv ANTI-INFLAMMATORY ACTIVITIES
BIOACTIVE COMPOUNDS
GEOGRAPHICAL PRECEDENCE
PISTACHIO
topic ANTI-INFLAMMATORY ACTIVITIES
BIOACTIVE COMPOUNDS
GEOGRAPHICAL PRECEDENCE
PISTACHIO
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv The objective of this work was to compile data for the characterization of pistachio’schemical composition and to analyze the benefits of their consumption in the diet.Pistachio edible seed is cultivated mainly in America, Mediterranean countries andMiddle East. The geographical precedence may affect its mineral content as well asits lipidic profile and it may also influence the content of bioactive compounds.Pistachio presents a high proportion of vitamins, carotenoids, polyphenols, andflavonoids that have been associated with pistachio health benefits such as itsantioxidant and anti-inflammatory activities. Pistachio intake would reduce glycemicindex and control Type-2 Diabetes Mellitus. Clinical studies have also indicated thatthe presence of phytosterols, monounsaturated fatty acids and dietary fiber frompistachio grains may reduce the risk of cardiovascular diseases. Furthermore, themain wastes of pistachio industry (pistachio green hull-PGH and pistachio shell-PS)could be also considered a good source of bioactive compounds. Recent studiesshowed that the encapsulation of these nutraceutical compounds of PGH may be agreen strategy for manufacture high-value foods within the framework of circulareconomy. Moreover, PS can be consider a good source of cellulose nanocrystals thatmay be used for encapsulation and stabilization of oil-water emulsions.
Fil: Ripari Garrido, Juliana. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description The objective of this work was to compile data for the characterization of pistachio’schemical composition and to analyze the benefits of their consumption in the diet.Pistachio edible seed is cultivated mainly in America, Mediterranean countries andMiddle East. The geographical precedence may affect its mineral content as well asits lipidic profile and it may also influence the content of bioactive compounds.Pistachio presents a high proportion of vitamins, carotenoids, polyphenols, andflavonoids that have been associated with pistachio health benefits such as itsantioxidant and anti-inflammatory activities. Pistachio intake would reduce glycemicindex and control Type-2 Diabetes Mellitus. Clinical studies have also indicated thatthe presence of phytosterols, monounsaturated fatty acids and dietary fiber frompistachio grains may reduce the risk of cardiovascular diseases. Furthermore, themain wastes of pistachio industry (pistachio green hull-PGH and pistachio shell-PS)could be also considered a good source of bioactive compounds. Recent studiesshowed that the encapsulation of these nutraceutical compounds of PGH may be agreen strategy for manufacture high-value foods within the framework of circulareconomy. Moreover, PS can be consider a good source of cellulose nanocrystals thatmay be used for encapsulation and stabilization of oil-water emulsions.
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-07
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/256048
Ripari Garrido, Juliana; Patrignani, Mariela; Puppo, Maria Cecilia; Salinas, Maria Victoria; Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health; Open Exploration; Exploration of Foods and Foodomics; 2; 4; 7-2024; 363-390
2837-9020
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/256048
identifier_str_mv Ripari Garrido, Juliana; Patrignani, Mariela; Puppo, Maria Cecilia; Salinas, Maria Victoria; Nutritional and bioactive characterization of pistachio—a review with special focus on health; Open Exploration; Exploration of Foods and Foodomics; 2; 4; 7-2024; 363-390
2837-9020
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.explorationpub.com/Journals/eff/Article/101042
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.37349/eff.2024.00042
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Open Exploration
publisher.none.fl_str_mv Open Exploration
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613073275453440
score 13.070432