Monitoring of Weight Losses in Meat Products during Freezing and Frozen Storage

Autores
Campañone, Laura Analia; Roche, Luis Alberto; Salvadori, Viviana Olga; Mascheroni, Rodolfo Horacio
Año de publicación
2002
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
During freezing and frozen storage, the surface of unpackaged food is exposed to mass transfer exchange with the environment. Ice sublimes forming a dry, porous layer altering the sensory characteristics of the foods. This work describes the design and use of an experimental equipment with controlled operating conditions to quantify weight losses during refrigeration, freezing and frozen storage. Experiments were carried out with several meat products (hamburgers, meat balls, beef cylinders and chicken slabs) under different air conditions: temperature (- 40 to - 20°C), relative humidity (50—95%) and air velocity (1—5 m/s). Weight loss occurred during freezing ranged between 0.28 and 2.98%, meanwhile the global values corresponding to both stages (freezing plus storage up to reach 1200 min of refrigeration) ranged between 1.67 and 6.15%. Good agreement was found between experimental data for the different products tested and data from a numerical model developed in previous work. The results demonstrated that surface dehydration degree should be regarded as an important quality parameter to take into account and to quantify.
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Roche, Luis Alberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Materia
FREEZING
ICE SUBLIMATION
MEAT
STORAGE
WEIGHT LOSS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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