Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods

Autores
Campañone, Laura Analia; Salvadori, Viviana Olga; Mascheroni, Rodolfo Horacio
Año de publicación
2001
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Dehydration of unwrapped foods occurs during freezing and frozen storage. Coupled heat and mass balances were proposed incorporating solidification of water and sublimation of ice. The mathematical model was solved using an implicit finite-differences method, with a variable grid to follow the moving sublimation front. The model evaluates temperature and water concentration profiles and was used to predict the kinetics of weight loss for different products. Model predictions were favourably compared against experimental data on weight loss during storage of unwrapped meat, potato and tylose.
Fil: Campañone, Laura Analia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Frozen foods
Weight loss
Numerical models
Freezing
Storage
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/113797

id CONICETDig_afbe710864ecebd6754b61a23f34aad8
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/113797
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Weight loss during freezing and storage of unpackaged foodsCampañone, Laura AnaliaSalvadori, Viviana OlgaMascheroni, Rodolfo HoracioFrozen foodsWeight lossNumerical modelsFreezingStoragehttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Dehydration of unwrapped foods occurs during freezing and frozen storage. Coupled heat and mass balances were proposed incorporating solidification of water and sublimation of ice. The mathematical model was solved using an implicit finite-differences method, with a variable grid to follow the moving sublimation front. The model evaluates temperature and water concentration profiles and was used to predict the kinetics of weight loss for different products. Model predictions were favourably compared against experimental data on weight loss during storage of unwrapped meat, potato and tylose.Fil: Campañone, Laura Analia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Salvadori, Viviana Olga. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier2001-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/113797Campañone, Laura Analia; Salvadori, Viviana Olga; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods; Elsevier; Journal of Food Engineering; 47; 2; 2-2001; 69-790260-87741873-5770CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y3qkjo8cinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/S0260-8774(00)00101-1info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:46:28Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/113797instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:46:28.959CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods
title Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods
spellingShingle Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods
Campañone, Laura Analia
Frozen foods
Weight loss
Numerical models
Freezing
Storage
title_short Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods
title_full Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods
title_fullStr Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods
title_full_unstemmed Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods
title_sort Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods
dc.creator.none.fl_str_mv Campañone, Laura Analia
Salvadori, Viviana Olga
Mascheroni, Rodolfo Horacio
author Campañone, Laura Analia
author_facet Campañone, Laura Analia
Salvadori, Viviana Olga
Mascheroni, Rodolfo Horacio
author_role author
author2 Salvadori, Viviana Olga
Mascheroni, Rodolfo Horacio
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Frozen foods
Weight loss
Numerical models
Freezing
Storage
topic Frozen foods
Weight loss
Numerical models
Freezing
Storage
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Dehydration of unwrapped foods occurs during freezing and frozen storage. Coupled heat and mass balances were proposed incorporating solidification of water and sublimation of ice. The mathematical model was solved using an implicit finite-differences method, with a variable grid to follow the moving sublimation front. The model evaluates temperature and water concentration profiles and was used to predict the kinetics of weight loss for different products. Model predictions were favourably compared against experimental data on weight loss during storage of unwrapped meat, potato and tylose.
Fil: Campañone, Laura Analia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description Dehydration of unwrapped foods occurs during freezing and frozen storage. Coupled heat and mass balances were proposed incorporating solidification of water and sublimation of ice. The mathematical model was solved using an implicit finite-differences method, with a variable grid to follow the moving sublimation front. The model evaluates temperature and water concentration profiles and was used to predict the kinetics of weight loss for different products. Model predictions were favourably compared against experimental data on weight loss during storage of unwrapped meat, potato and tylose.
publishDate 2001
dc.date.none.fl_str_mv 2001-02
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/113797
Campañone, Laura Analia; Salvadori, Viviana Olga; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods; Elsevier; Journal of Food Engineering; 47; 2; 2-2001; 69-79
0260-8774
1873-5770
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/113797
identifier_str_mv Campañone, Laura Analia; Salvadori, Viviana Olga; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Weight loss during freezing and storage of unpackaged foods; Elsevier; Journal of Food Engineering; 47; 2; 2-2001; 69-79
0260-8774
1873-5770
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y3qkjo8c
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/S0260-8774(00)00101-1
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613451136106496
score 13.070432