Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review
- Autores
- Arias Gorman, Adriana María; Monzón, Celina María; la Cava, Enzo Luciano Marcelo; Sgroppo, Sonia Cecilia
- Año de publicación
- 2025
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Opuntia, cactus plants native to Mexico, have adapted to arid and semi-arid environments through Crassulacean acid metabolism. With over 150 species, they are found across the Americas, Africa, Australia, India, and the Mediterranean, prized for water storage and ecological implications. Rich in bioactive compounds, Opuntia are gaining attention in nutrition, phytochemistry, and technological uses. This review updates knowledge on Opuntia cladodes, explores novel uses like vegetable coatings, evaluates how preservation and cooking impact nutrition, and delves into consumer preferences. Opuntia is common in Mexican and global cuisine, with potential as an edible coating. Opuntia-derived biopolymer films reduce plastic dependency, are eco-friendly, and have varied applications. Research on mucilage’s antimicrobial properties and alternative uses is ongoing. Opuntia’s underutilised status presents numerous opportunities for innovation across food, pharmaceutical, cosmetic, and material science sectors, with potential benefits including climate resilience and economic empowerment of communities. Continuous research aims to fully exploit their potential for societal and environmental benefit
Fil: Arias Gorman, Adriana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
Fil: Monzón, Celina María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
Fil: la Cava, Enzo Luciano Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
Fil: Sgroppo, Sonia Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
Cladodes
Edible coating
Food uses
Antimicrobial effect - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/273710
Ver los metadatos del registro completo
| id |
CONICETDig_eed43b9537547f4db6710a77bb28dcbd |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/273710 |
| network_acronym_str |
CONICETDig |
| repository_id_str |
3498 |
| network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| spelling |
Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated reviewArias Gorman, Adriana MaríaMonzón, Celina Maríala Cava, Enzo Luciano MarceloSgroppo, Sonia CeciliaCladodesEdible coatingFood usesAntimicrobial effecthttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Opuntia, cactus plants native to Mexico, have adapted to arid and semi-arid environments through Crassulacean acid metabolism. With over 150 species, they are found across the Americas, Africa, Australia, India, and the Mediterranean, prized for water storage and ecological implications. Rich in bioactive compounds, Opuntia are gaining attention in nutrition, phytochemistry, and technological uses. This review updates knowledge on Opuntia cladodes, explores novel uses like vegetable coatings, evaluates how preservation and cooking impact nutrition, and delves into consumer preferences. Opuntia is common in Mexican and global cuisine, with potential as an edible coating. Opuntia-derived biopolymer films reduce plastic dependency, are eco-friendly, and have varied applications. Research on mucilage’s antimicrobial properties and alternative uses is ongoing. Opuntia’s underutilised status presents numerous opportunities for innovation across food, pharmaceutical, cosmetic, and material science sectors, with potential benefits including climate resilience and economic empowerment of communities. Continuous research aims to fully exploit their potential for societal and environmental benefitFil: Arias Gorman, Adriana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; ArgentinaFil: Monzón, Celina María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; ArgentinaFil: la Cava, Enzo Luciano Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; ArgentinaFil: Sgroppo, Sonia Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaWiley Blackwell Publishing, Inc2025-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/273710Arias Gorman, Adriana María; Monzón, Celina María; la Cava, Enzo Luciano Marcelo; Sgroppo, Sonia Cecilia; Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 60; 1; 1-2025; 1-90950-5423CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/ijfst/article/doi/10.1093/ijfood/vvaf046/8037757info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1093/ijfood/vvaf046info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T11:11:24Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/273710instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 11:11:25.036CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review |
| title |
Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review |
| spellingShingle |
Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review Arias Gorman, Adriana María Cladodes Edible coating Food uses Antimicrobial effect |
| title_short |
Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review |
| title_full |
Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review |
| title_fullStr |
Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review |
| title_full_unstemmed |
Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review |
| title_sort |
Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Arias Gorman, Adriana María Monzón, Celina María la Cava, Enzo Luciano Marcelo Sgroppo, Sonia Cecilia |
| author |
Arias Gorman, Adriana María |
| author_facet |
Arias Gorman, Adriana María Monzón, Celina María la Cava, Enzo Luciano Marcelo Sgroppo, Sonia Cecilia |
| author_role |
author |
| author2 |
Monzón, Celina María la Cava, Enzo Luciano Marcelo Sgroppo, Sonia Cecilia |
| author2_role |
author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Cladodes Edible coating Food uses Antimicrobial effect |
| topic |
Cladodes Edible coating Food uses Antimicrobial effect |
| purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Opuntia, cactus plants native to Mexico, have adapted to arid and semi-arid environments through Crassulacean acid metabolism. With over 150 species, they are found across the Americas, Africa, Australia, India, and the Mediterranean, prized for water storage and ecological implications. Rich in bioactive compounds, Opuntia are gaining attention in nutrition, phytochemistry, and technological uses. This review updates knowledge on Opuntia cladodes, explores novel uses like vegetable coatings, evaluates how preservation and cooking impact nutrition, and delves into consumer preferences. Opuntia is common in Mexican and global cuisine, with potential as an edible coating. Opuntia-derived biopolymer films reduce plastic dependency, are eco-friendly, and have varied applications. Research on mucilage’s antimicrobial properties and alternative uses is ongoing. Opuntia’s underutilised status presents numerous opportunities for innovation across food, pharmaceutical, cosmetic, and material science sectors, with potential benefits including climate resilience and economic empowerment of communities. Continuous research aims to fully exploit their potential for societal and environmental benefit Fil: Arias Gorman, Adriana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina Fil: Monzón, Celina María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina Fil: la Cava, Enzo Luciano Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina Fil: Sgroppo, Sonia Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
| description |
Opuntia, cactus plants native to Mexico, have adapted to arid and semi-arid environments through Crassulacean acid metabolism. With over 150 species, they are found across the Americas, Africa, Australia, India, and the Mediterranean, prized for water storage and ecological implications. Rich in bioactive compounds, Opuntia are gaining attention in nutrition, phytochemistry, and technological uses. This review updates knowledge on Opuntia cladodes, explores novel uses like vegetable coatings, evaluates how preservation and cooking impact nutrition, and delves into consumer preferences. Opuntia is common in Mexican and global cuisine, with potential as an edible coating. Opuntia-derived biopolymer films reduce plastic dependency, are eco-friendly, and have varied applications. Research on mucilage’s antimicrobial properties and alternative uses is ongoing. Opuntia’s underutilised status presents numerous opportunities for innovation across food, pharmaceutical, cosmetic, and material science sectors, with potential benefits including climate resilience and economic empowerment of communities. Continuous research aims to fully exploit their potential for societal and environmental benefit |
| publishDate |
2025 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2025-01 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/273710 Arias Gorman, Adriana María; Monzón, Celina María; la Cava, Enzo Luciano Marcelo; Sgroppo, Sonia Cecilia; Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 60; 1; 1-2025; 1-9 0950-5423 CONICET Digital CONICET |
| url |
http://hdl.handle.net/11336/273710 |
| identifier_str_mv |
Arias Gorman, Adriana María; Monzón, Celina María; la Cava, Enzo Luciano Marcelo; Sgroppo, Sonia Cecilia; Interesting properties of Opuntia ’s cladodes: an updated review; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 60; 1; 1-2025; 1-9 0950-5423 CONICET Digital CONICET |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/ijfst/article/doi/10.1093/ijfood/vvaf046/8037757 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1093/ijfood/vvaf046 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Wiley Blackwell Publishing, Inc |
| publisher.none.fl_str_mv |
Wiley Blackwell Publishing, Inc |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| collection |
CONICET Digital (CONICET) |
| instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
| _version_ |
1846781491611172864 |
| score |
12.982451 |