Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters

Autores
Martinez, Marcela Lilian; Marín, María A.; Salgado Faller, Camila M.; Revol, Juliana; Penci, Maria Cecilia; Ribotta, Pablo Daniel
Año de publicación
2012
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The processing parameters related with chia oil extraction employing screw press have not been studied yet. A Box–Behnken experimental design was used to study the optimization process by response surface analysis. The independent variables considered were seed moisture content, restriction die, screw press speed and barrel temperature, while the response variables measured were oil yield, fines content in oil and oil quality (acidity, peroxide index, K232, K270, values, antioxidant activity and total tocopherol content). Since chemical quality data of chia seeds oil pressed at different conditions was not affected, the response was optimize to maximize oil yield. The results suggested that 0.113 g/g dry solids (0.101 g/g seed), 6 mm restriction die, 20 rpm screw press speed and 30 °C barrel temperature were the best processing combination to maximize oil yield.
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Marín, María A.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Salgado Faller, Camila M.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
Fil: Revol, Juliana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
Fil: Penci, Maria Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Materia
Chia
Oil Quality
Oil Yield
Screw Press
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/17547

id CONICETDig_ea9dc7791297efe4240dd2619928b4a9
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/17547
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parametersMartinez, Marcela LilianMarín, María A.Salgado Faller, Camila M.Revol, JulianaPenci, Maria CeciliaRibotta, Pablo DanielChiaOil QualityOil YieldScrew Presshttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The processing parameters related with chia oil extraction employing screw press have not been studied yet. A Box–Behnken experimental design was used to study the optimization process by response surface analysis. The independent variables considered were seed moisture content, restriction die, screw press speed and barrel temperature, while the response variables measured were oil yield, fines content in oil and oil quality (acidity, peroxide index, K232, K270, values, antioxidant activity and total tocopherol content). Since chemical quality data of chia seeds oil pressed at different conditions was not affected, the response was optimize to maximize oil yield. The results suggested that 0.113 g/g dry solids (0.101 g/g seed), 6 mm restriction die, 20 rpm screw press speed and 30 °C barrel temperature were the best processing combination to maximize oil yield.Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Marín, María A.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Salgado Faller, Camila M.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; ArgentinaFil: Revol, Juliana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; ArgentinaFil: Penci, Maria Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaSage Publications Ltd2012-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/17547Martinez, Marcela Lilian; Marín, María A.; Salgado Faller, Camila M.; Revol, Juliana; Penci, Maria Cecilia; et al.; Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters; Sage Publications Ltd; Food Science And Technology International; 47; 1; 6-2012; 78-821082-01321532-1738enginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643811004324info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.lwt.2011.12.032info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:25:23Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/17547instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:25:23.983CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters
title Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters
spellingShingle Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters
Martinez, Marcela Lilian
Chia
Oil Quality
Oil Yield
Screw Press
title_short Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters
title_full Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters
title_fullStr Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters
title_full_unstemmed Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters
title_sort Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters
dc.creator.none.fl_str_mv Martinez, Marcela Lilian
Marín, María A.
Salgado Faller, Camila M.
Revol, Juliana
Penci, Maria Cecilia
Ribotta, Pablo Daniel
author Martinez, Marcela Lilian
author_facet Martinez, Marcela Lilian
Marín, María A.
Salgado Faller, Camila M.
Revol, Juliana
Penci, Maria Cecilia
Ribotta, Pablo Daniel
author_role author
author2 Marín, María A.
Salgado Faller, Camila M.
Revol, Juliana
Penci, Maria Cecilia
Ribotta, Pablo Daniel
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Chia
Oil Quality
Oil Yield
Screw Press
topic Chia
Oil Quality
Oil Yield
Screw Press
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv The processing parameters related with chia oil extraction employing screw press have not been studied yet. A Box–Behnken experimental design was used to study the optimization process by response surface analysis. The independent variables considered were seed moisture content, restriction die, screw press speed and barrel temperature, while the response variables measured were oil yield, fines content in oil and oil quality (acidity, peroxide index, K232, K270, values, antioxidant activity and total tocopherol content). Since chemical quality data of chia seeds oil pressed at different conditions was not affected, the response was optimize to maximize oil yield. The results suggested that 0.113 g/g dry solids (0.101 g/g seed), 6 mm restriction die, 20 rpm screw press speed and 30 °C barrel temperature were the best processing combination to maximize oil yield.
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Marín, María A.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Salgado Faller, Camila M.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
Fil: Revol, Juliana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
Fil: Penci, Maria Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
description The processing parameters related with chia oil extraction employing screw press have not been studied yet. A Box–Behnken experimental design was used to study the optimization process by response surface analysis. The independent variables considered were seed moisture content, restriction die, screw press speed and barrel temperature, while the response variables measured were oil yield, fines content in oil and oil quality (acidity, peroxide index, K232, K270, values, antioxidant activity and total tocopherol content). Since chemical quality data of chia seeds oil pressed at different conditions was not affected, the response was optimize to maximize oil yield. The results suggested that 0.113 g/g dry solids (0.101 g/g seed), 6 mm restriction die, 20 rpm screw press speed and 30 °C barrel temperature were the best processing combination to maximize oil yield.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-06
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/17547
Martinez, Marcela Lilian; Marín, María A.; Salgado Faller, Camila M.; Revol, Juliana; Penci, Maria Cecilia; et al.; Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters; Sage Publications Ltd; Food Science And Technology International; 47; 1; 6-2012; 78-82
1082-0132
1532-1738
url http://hdl.handle.net/11336/17547
identifier_str_mv Martinez, Marcela Lilian; Marín, María A.; Salgado Faller, Camila M.; Revol, Juliana; Penci, Maria Cecilia; et al.; Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters; Sage Publications Ltd; Food Science And Technology International; 47; 1; 6-2012; 78-82
1082-0132
1532-1738
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643811004324
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.lwt.2011.12.032
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sage Publications Ltd
publisher.none.fl_str_mv Sage Publications Ltd
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844614252764069888
score 13.069144