Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters
- Autores
- Martinez, Marcela Lilian; Marín, María A.; Salgado Faller, Camila M.; Revol, Juliana; Penci, Maria Cecilia; Ribotta, Pablo Daniel
- Año de publicación
- 2012
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The processing parameters related with chia oil extraction employing screw press have not been studied yet. A Box–Behnken experimental design was used to study the optimization process by response surface analysis. The independent variables considered were seed moisture content, restriction die, screw press speed and barrel temperature, while the response variables measured were oil yield, fines content in oil and oil quality (acidity, peroxide index, K232, K270, values, antioxidant activity and total tocopherol content). Since chemical quality data of chia seeds oil pressed at different conditions was not affected, the response was optimize to maximize oil yield. The results suggested that 0.113 g/g dry solids (0.101 g/g seed), 6 mm restriction die, 20 rpm screw press speed and 30 °C barrel temperature were the best processing combination to maximize oil yield.
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Marín, María A.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Salgado Faller, Camila M.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
Fil: Revol, Juliana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
Fil: Penci, Maria Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Materia
-
Chia
Oil Quality
Oil Yield
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- acceso abierto
- Condiciones de uso
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- Repositorio
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