Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)

Autores
Perez, Silvina; Gomila, Margarita; Murialdo, Silvia Elena; Ameztoy, Irene Mabel; Gonzalez Escalona, Narjol; Ramirez, Elida Elvia; Yeannes, Maria Isabel
Año de publicación
2020
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
A facultative aerobic, Gram-negative, motile, non-endospore forming and extremely halophilic bacterium, strain 11aii⊺, isolated from salted-ripened anchovy, was examined using a polyphasic approach to characterize and clarify its phylogenetic and taxonomic position. Sequences of the 16S rRNA gene revealed close relationships to species of the genera Lentibacillus and Virgibacillus (94.2% similarity). The organism grew optimally in the presence of 20-35 % NaCl. The major fatty acids of strain 11aii⊺ were C16:0 (42.1%) and anteiso-C15:0 (31.2%) and also presented iso-C16:0 (11.0%), anteiso-C17:0 (10.4%) and C18:0 (5.2%). Based on data presented here, strain 11aii⊺ is considered to represent a novel genus and species, for which the name Haloargentinum marplatensis gen. nov. sp. nov. is proposed with the strain 11aii⊺ as type strain.
Fil: Perez, Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Gomila, Margarita. Universitat de les Illes Balears; España
Fil: Murialdo, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Ingeniería Bioquímica; Argentina
Fil: Ameztoy, Irene Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Gonzalez Escalona, Narjol. Center For Food Safety And Applied Nutrition; Estados Unidos
Fil: Ramirez, Elida Elvia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Materia
HALOARGENTINUM
FIRMICUTES
HALOPHILE
FERMENTED FISH
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/174964

id CONICETDig_e9ba55e331ac8e51715fda61668b5cb7
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/174964
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)Perez, SilvinaGomila, MargaritaMurialdo, Silvia ElenaAmeztoy, Irene MabelGonzalez Escalona, NarjolRamirez, Elida ElviaYeannes, Maria IsabelHALOARGENTINUMFIRMICUTESHALOPHILEFERMENTED FISHhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1A facultative aerobic, Gram-negative, motile, non-endospore forming and extremely halophilic bacterium, strain 11aii⊺, isolated from salted-ripened anchovy, was examined using a polyphasic approach to characterize and clarify its phylogenetic and taxonomic position. Sequences of the 16S rRNA gene revealed close relationships to species of the genera Lentibacillus and Virgibacillus (94.2% similarity). The organism grew optimally in the presence of 20-35 % NaCl. The major fatty acids of strain 11aii⊺ were C16:0 (42.1%) and anteiso-C15:0 (31.2%) and also presented iso-C16:0 (11.0%), anteiso-C17:0 (10.4%) and C18:0 (5.2%). Based on data presented here, strain 11aii⊺ is considered to represent a novel genus and species, for which the name Haloargentinum marplatensis gen. nov. sp. nov. is proposed with the strain 11aii⊺ as type strain.Fil: Perez, Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; ArgentinaFil: Gomila, Margarita. Universitat de les Illes Balears; EspañaFil: Murialdo, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Ingeniería Bioquímica; ArgentinaFil: Ameztoy, Irene Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; ArgentinaFil: Gonzalez Escalona, Narjol. Center For Food Safety And Applied Nutrition; Estados UnidosFil: Ramirez, Elida Elvia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; ArgentinaFil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; ArgentinaCold Spring Harbor Laboratory Press2020-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/174964Perez, Silvina; Gomila, Margarita; Murialdo, Silvia Elena; Ameztoy, Irene Mabel; Gonzalez Escalona, Narjol; et al.; Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita); Cold Spring Harbor Laboratory Press; bioRxiv; 7-2020; 1-130362-4331CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1101/2020.07.27.213165info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.07.27.213165v1info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:06:21Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/174964instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:06:21.376CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)
title Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)
spellingShingle Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)
Perez, Silvina
HALOARGENTINUM
FIRMICUTES
HALOPHILE
FERMENTED FISH
title_short Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)
title_full Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)
title_fullStr Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)
title_full_unstemmed Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)
title_sort Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)
dc.creator.none.fl_str_mv Perez, Silvina
Gomila, Margarita
Murialdo, Silvia Elena
Ameztoy, Irene Mabel
Gonzalez Escalona, Narjol
Ramirez, Elida Elvia
Yeannes, Maria Isabel
author Perez, Silvina
author_facet Perez, Silvina
Gomila, Margarita
Murialdo, Silvia Elena
Ameztoy, Irene Mabel
Gonzalez Escalona, Narjol
Ramirez, Elida Elvia
Yeannes, Maria Isabel
author_role author
author2 Gomila, Margarita
Murialdo, Silvia Elena
Ameztoy, Irene Mabel
Gonzalez Escalona, Narjol
Ramirez, Elida Elvia
Yeannes, Maria Isabel
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv HALOARGENTINUM
FIRMICUTES
HALOPHILE
FERMENTED FISH
topic HALOARGENTINUM
FIRMICUTES
HALOPHILE
FERMENTED FISH
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv A facultative aerobic, Gram-negative, motile, non-endospore forming and extremely halophilic bacterium, strain 11aii⊺, isolated from salted-ripened anchovy, was examined using a polyphasic approach to characterize and clarify its phylogenetic and taxonomic position. Sequences of the 16S rRNA gene revealed close relationships to species of the genera Lentibacillus and Virgibacillus (94.2% similarity). The organism grew optimally in the presence of 20-35 % NaCl. The major fatty acids of strain 11aii⊺ were C16:0 (42.1%) and anteiso-C15:0 (31.2%) and also presented iso-C16:0 (11.0%), anteiso-C17:0 (10.4%) and C18:0 (5.2%). Based on data presented here, strain 11aii⊺ is considered to represent a novel genus and species, for which the name Haloargentinum marplatensis gen. nov. sp. nov. is proposed with the strain 11aii⊺ as type strain.
Fil: Perez, Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Gomila, Margarita. Universitat de les Illes Balears; España
Fil: Murialdo, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Ingeniería Bioquímica; Argentina
Fil: Ameztoy, Irene Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Gonzalez Escalona, Narjol. Center For Food Safety And Applied Nutrition; Estados Unidos
Fil: Ramirez, Elida Elvia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
description A facultative aerobic, Gram-negative, motile, non-endospore forming and extremely halophilic bacterium, strain 11aii⊺, isolated from salted-ripened anchovy, was examined using a polyphasic approach to characterize and clarify its phylogenetic and taxonomic position. Sequences of the 16S rRNA gene revealed close relationships to species of the genera Lentibacillus and Virgibacillus (94.2% similarity). The organism grew optimally in the presence of 20-35 % NaCl. The major fatty acids of strain 11aii⊺ were C16:0 (42.1%) and anteiso-C15:0 (31.2%) and also presented iso-C16:0 (11.0%), anteiso-C17:0 (10.4%) and C18:0 (5.2%). Based on data presented here, strain 11aii⊺ is considered to represent a novel genus and species, for which the name Haloargentinum marplatensis gen. nov. sp. nov. is proposed with the strain 11aii⊺ as type strain.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-07
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/174964
Perez, Silvina; Gomila, Margarita; Murialdo, Silvia Elena; Ameztoy, Irene Mabel; Gonzalez Escalona, Narjol; et al.; Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita); Cold Spring Harbor Laboratory Press; bioRxiv; 7-2020; 1-13
0362-4331
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/174964
identifier_str_mv Perez, Silvina; Gomila, Margarita; Murialdo, Silvia Elena; Ameztoy, Irene Mabel; Gonzalez Escalona, Narjol; et al.; Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita); Cold Spring Harbor Laboratory Press; bioRxiv; 7-2020; 1-13
0362-4331
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1101/2020.07.27.213165
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.07.27.213165v1
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Cold Spring Harbor Laboratory Press
publisher.none.fl_str_mv Cold Spring Harbor Laboratory Press
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269954719612928
score 13.13397