Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)
- Autores
- Perez, Silvina; Gomila, Margarita; Murialdo, Silvia Elena; Ameztoy, Irene Mabel; Gonzalez Escalona, Narjol; Ramirez, Elida Elvia; Yeannes, Maria Isabel
- Año de publicación
- 2020
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- A facultative aerobic, Gram-negative, motile, non-endospore forming and extremely halophilic bacterium, strain 11aii⊺, isolated from salted-ripened anchovy, was examined using a polyphasic approach to characterize and clarify its phylogenetic and taxonomic position. Sequences of the 16S rRNA gene revealed close relationships to species of the genera Lentibacillus and Virgibacillus (94.2% similarity). The organism grew optimally in the presence of 20-35 % NaCl. The major fatty acids of strain 11aii⊺ were C16:0 (42.1%) and anteiso-C15:0 (31.2%) and also presented iso-C16:0 (11.0%), anteiso-C17:0 (10.4%) and C18:0 (5.2%). Based on data presented here, strain 11aii⊺ is considered to represent a novel genus and species, for which the name Haloargentinum marplatensis gen. nov. sp. nov. is proposed with the strain 11aii⊺ as type strain.
Fil: Perez, Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Gomila, Margarita. Universitat de les Illes Balears; España
Fil: Murialdo, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Ingeniería Bioquímica; Argentina
Fil: Ameztoy, Irene Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Gonzalez Escalona, Narjol. Center For Food Safety And Applied Nutrition; Estados Unidos
Fil: Ramirez, Elida Elvia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina - Materia
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- acceso abierto
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