A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification
- Autores
- Cormick, Gabriela; Romero, Iris Beatriz; Puchulu, María B.; Perez, Surya Macarena; Sosa, Miriam Patricia; Garitta, Lorena Garitta; Elizagoyen, Eliana Soledad; Gugole Ottaviano, Maria Fernanda; Belizán, José Miguel; Matamoros, Natalia; Gibbons, Luz
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Objective: To simulate the impact on calcium intake – effectiveness and safety – of fortifying wheat flour with 200, 400 and 500 mg of calcium per 100 g of flour. Design: Secondary analysis of cross-sectional data collected through repeated 24 h dietary recalls using the Iowa State University Intake Modelling, Assessment and Planning Program. Setting: Urban cities in the National Health and Nutrition Survey of Argentina (ENNyS 2018–2019). Participants: 21 358 participants, including children, adolescents and adults. Results: Most individuals in all age groups reported consuming wheat flour. The prevalence of low calcium intake was above 80 % in individuals older than 9 years. Simulating the fortification of 500 mg of calcium per 100 g of wheat flour showed that the prevalence of low calcium intake could be reduced by more than 40 percentage points in girls and women aged 19 to less than 51 years and boys and men aged 4 to less than 71 years, while it remained above 65 % in older ages. The percentages above the upper intake level remained below 1·5 % in all age groups. Conclusions: Calcium flour fortification could be further explored to improve calcium intake. Subnational simulations could be performed to identify groups that might not be reached by this strategy that could be explored in Argentina. This analysis could be used to advocate for a strategy to fortify wheat flour.
Fil: Cormick, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina
Fil: Romero, Iris Beatriz. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina
Fil: Puchulu, María B.. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Ciencias Fisiológicas; Argentina
Fil: Perez, Surya Macarena. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina
Fil: Sosa, Miriam Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Garitta, Lorena Garitta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Belizán, José Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina
Fil: Matamoros, Natalia. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; Argentina
Fil: Gibbons, Luz. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; Argentina - Materia
-
Inadequate intake
Ennys
Micronutrient
Fortification - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/266761
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_e18af91585e3421ce8d88e372856c0f3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/266761 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortificationCormick, GabrielaRomero, Iris BeatrizPuchulu, María B.Perez, Surya MacarenaSosa, Miriam PatriciaGaritta, Lorena GarittaElizagoyen, Eliana SoledadGugole Ottaviano, Maria FernandaBelizán, José MiguelMatamoros, NataliaGibbons, LuzInadequate intakeEnnysMicronutrientFortificationhttps://purl.org/becyt/ford/3.3https://purl.org/becyt/ford/3Objective: To simulate the impact on calcium intake – effectiveness and safety – of fortifying wheat flour with 200, 400 and 500 mg of calcium per 100 g of flour. Design: Secondary analysis of cross-sectional data collected through repeated 24 h dietary recalls using the Iowa State University Intake Modelling, Assessment and Planning Program. Setting: Urban cities in the National Health and Nutrition Survey of Argentina (ENNyS 2018–2019). Participants: 21 358 participants, including children, adolescents and adults. Results: Most individuals in all age groups reported consuming wheat flour. The prevalence of low calcium intake was above 80 % in individuals older than 9 years. Simulating the fortification of 500 mg of calcium per 100 g of wheat flour showed that the prevalence of low calcium intake could be reduced by more than 40 percentage points in girls and women aged 19 to less than 51 years and boys and men aged 4 to less than 71 years, while it remained above 65 % in older ages. The percentages above the upper intake level remained below 1·5 % in all age groups. Conclusions: Calcium flour fortification could be further explored to improve calcium intake. Subnational simulations could be performed to identify groups that might not be reached by this strategy that could be explored in Argentina. This analysis could be used to advocate for a strategy to fortify wheat flour.Fil: Cormick, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina. Universidad Nacional de La Matanza; ArgentinaFil: Romero, Iris Beatriz. Universidad Nacional de La Matanza; ArgentinaFil: Puchulu, María B.. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Ciencias Fisiológicas; ArgentinaFil: Perez, Surya Macarena. Universidad Nacional de La Matanza; ArgentinaFil: Sosa, Miriam Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; ArgentinaFil: Garitta, Lorena Garitta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; ArgentinaFil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; ArgentinaFil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; ArgentinaFil: Belizán, José Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; ArgentinaFil: Matamoros, Natalia. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; ArgentinaFil: Gibbons, Luz. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; ArgentinaCambridge University Press2024-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/266761Cormick, Gabriela; Romero, Iris Beatriz; Puchulu, María B.; Perez, Surya Macarena; Sosa, Miriam Patricia; et al.; A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification; Cambridge University Press; Public Health Nutrition.; 27; 1; 6-2024; 1-271368-9800CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/simulation-study-to-improve-calcium-intake-through-wheat-flour-fortification/21AA8374FFC020F6DBC3966974F7AD36info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1017/S1368980024001228info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:03:35Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/266761instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:03:35.345CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification |
title |
A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification |
spellingShingle |
A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification Cormick, Gabriela Inadequate intake Ennys Micronutrient Fortification |
title_short |
A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification |
title_full |
A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification |
title_fullStr |
A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification |
title_full_unstemmed |
A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification |
title_sort |
A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Cormick, Gabriela Romero, Iris Beatriz Puchulu, María B. Perez, Surya Macarena Sosa, Miriam Patricia Garitta, Lorena Garitta Elizagoyen, Eliana Soledad Gugole Ottaviano, Maria Fernanda Belizán, José Miguel Matamoros, Natalia Gibbons, Luz |
author |
Cormick, Gabriela |
author_facet |
Cormick, Gabriela Romero, Iris Beatriz Puchulu, María B. Perez, Surya Macarena Sosa, Miriam Patricia Garitta, Lorena Garitta Elizagoyen, Eliana Soledad Gugole Ottaviano, Maria Fernanda Belizán, José Miguel Matamoros, Natalia Gibbons, Luz |
author_role |
author |
author2 |
Romero, Iris Beatriz Puchulu, María B. Perez, Surya Macarena Sosa, Miriam Patricia Garitta, Lorena Garitta Elizagoyen, Eliana Soledad Gugole Ottaviano, Maria Fernanda Belizán, José Miguel Matamoros, Natalia Gibbons, Luz |
author2_role |
author author author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Inadequate intake Ennys Micronutrient Fortification |
topic |
Inadequate intake Ennys Micronutrient Fortification |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/3.3 https://purl.org/becyt/ford/3 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Objective: To simulate the impact on calcium intake – effectiveness and safety – of fortifying wheat flour with 200, 400 and 500 mg of calcium per 100 g of flour. Design: Secondary analysis of cross-sectional data collected through repeated 24 h dietary recalls using the Iowa State University Intake Modelling, Assessment and Planning Program. Setting: Urban cities in the National Health and Nutrition Survey of Argentina (ENNyS 2018–2019). Participants: 21 358 participants, including children, adolescents and adults. Results: Most individuals in all age groups reported consuming wheat flour. The prevalence of low calcium intake was above 80 % in individuals older than 9 years. Simulating the fortification of 500 mg of calcium per 100 g of wheat flour showed that the prevalence of low calcium intake could be reduced by more than 40 percentage points in girls and women aged 19 to less than 51 years and boys and men aged 4 to less than 71 years, while it remained above 65 % in older ages. The percentages above the upper intake level remained below 1·5 % in all age groups. Conclusions: Calcium flour fortification could be further explored to improve calcium intake. Subnational simulations could be performed to identify groups that might not be reached by this strategy that could be explored in Argentina. This analysis could be used to advocate for a strategy to fortify wheat flour. Fil: Cormick, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina Fil: Romero, Iris Beatriz. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina Fil: Puchulu, María B.. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Ciencias Fisiológicas; Argentina Fil: Perez, Surya Macarena. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina Fil: Sosa, Miriam Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina Fil: Garitta, Lorena Garitta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina Fil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina Fil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina Fil: Belizán, José Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina Fil: Matamoros, Natalia. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; Argentina Fil: Gibbons, Luz. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; Argentina |
description |
Objective: To simulate the impact on calcium intake – effectiveness and safety – of fortifying wheat flour with 200, 400 and 500 mg of calcium per 100 g of flour. Design: Secondary analysis of cross-sectional data collected through repeated 24 h dietary recalls using the Iowa State University Intake Modelling, Assessment and Planning Program. Setting: Urban cities in the National Health and Nutrition Survey of Argentina (ENNyS 2018–2019). Participants: 21 358 participants, including children, adolescents and adults. Results: Most individuals in all age groups reported consuming wheat flour. The prevalence of low calcium intake was above 80 % in individuals older than 9 years. Simulating the fortification of 500 mg of calcium per 100 g of wheat flour showed that the prevalence of low calcium intake could be reduced by more than 40 percentage points in girls and women aged 19 to less than 51 years and boys and men aged 4 to less than 71 years, while it remained above 65 % in older ages. The percentages above the upper intake level remained below 1·5 % in all age groups. Conclusions: Calcium flour fortification could be further explored to improve calcium intake. Subnational simulations could be performed to identify groups that might not be reached by this strategy that could be explored in Argentina. This analysis could be used to advocate for a strategy to fortify wheat flour. |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-06 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/266761 Cormick, Gabriela; Romero, Iris Beatriz; Puchulu, María B.; Perez, Surya Macarena; Sosa, Miriam Patricia; et al.; A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification; Cambridge University Press; Public Health Nutrition.; 27; 1; 6-2024; 1-27 1368-9800 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/266761 |
identifier_str_mv |
Cormick, Gabriela; Romero, Iris Beatriz; Puchulu, María B.; Perez, Surya Macarena; Sosa, Miriam Patricia; et al.; A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification; Cambridge University Press; Public Health Nutrition.; 27; 1; 6-2024; 1-27 1368-9800 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/simulation-study-to-improve-calcium-intake-through-wheat-flour-fortification/21AA8374FFC020F6DBC3966974F7AD36 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1017/S1368980024001228 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Cambridge University Press |
publisher.none.fl_str_mv |
Cambridge University Press |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269808388734976 |
score |
13.13397 |