A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification

Autores
Cormick, Gabriela; Romero, Iris Beatriz; Puchulu, María B.; Perez, Surya Macarena; Sosa, Miriam Patricia; Garitta, Lorena Garitta; Elizagoyen, Eliana Soledad; Gugole Ottaviano, Maria Fernanda; Belizán, José Miguel; Matamoros, Natalia; Gibbons, Luz
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Objective: To simulate the impact on calcium intake – effectiveness and safety – of fortifying wheat flour with 200, 400 and 500 mg of calcium per 100 g of flour. Design: Secondary analysis of cross-sectional data collected through repeated 24 h dietary recalls using the Iowa State University Intake Modelling, Assessment and Planning Program. Setting: Urban cities in the National Health and Nutrition Survey of Argentina (ENNyS 2018–2019). Participants: 21 358 participants, including children, adolescents and adults. Results: Most individuals in all age groups reported consuming wheat flour. The prevalence of low calcium intake was above 80 % in individuals older than 9 years. Simulating the fortification of 500 mg of calcium per 100 g of wheat flour showed that the prevalence of low calcium intake could be reduced by more than 40 percentage points in girls and women aged 19 to less than 51 years and boys and men aged 4 to less than 71 years, while it remained above 65 % in older ages. The percentages above the upper intake level remained below 1·5 % in all age groups. Conclusions: Calcium flour fortification could be further explored to improve calcium intake. Subnational simulations could be performed to identify groups that might not be reached by this strategy that could be explored in Argentina. This analysis could be used to advocate for a strategy to fortify wheat flour.
Fil: Cormick, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina
Fil: Romero, Iris Beatriz. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina
Fil: Puchulu, María B.. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Ciencias Fisiológicas; Argentina
Fil: Perez, Surya Macarena. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina
Fil: Sosa, Miriam Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Garitta, Lorena Garitta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Belizán, José Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina
Fil: Matamoros, Natalia. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; Argentina
Fil: Gibbons, Luz. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; Argentina
Materia
Inadequate intake
Ennys
Micronutrient
Fortification
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/266761

id CONICETDig_e18af91585e3421ce8d88e372856c0f3
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/266761
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortificationCormick, GabrielaRomero, Iris BeatrizPuchulu, María B.Perez, Surya MacarenaSosa, Miriam PatriciaGaritta, Lorena GarittaElizagoyen, Eliana SoledadGugole Ottaviano, Maria FernandaBelizán, José MiguelMatamoros, NataliaGibbons, LuzInadequate intakeEnnysMicronutrientFortificationhttps://purl.org/becyt/ford/3.3https://purl.org/becyt/ford/3Objective: To simulate the impact on calcium intake – effectiveness and safety – of fortifying wheat flour with 200, 400 and 500 mg of calcium per 100 g of flour. Design: Secondary analysis of cross-sectional data collected through repeated 24 h dietary recalls using the Iowa State University Intake Modelling, Assessment and Planning Program. Setting: Urban cities in the National Health and Nutrition Survey of Argentina (ENNyS 2018–2019). Participants: 21 358 participants, including children, adolescents and adults. Results: Most individuals in all age groups reported consuming wheat flour. The prevalence of low calcium intake was above 80 % in individuals older than 9 years. Simulating the fortification of 500 mg of calcium per 100 g of wheat flour showed that the prevalence of low calcium intake could be reduced by more than 40 percentage points in girls and women aged 19 to less than 51 years and boys and men aged 4 to less than 71 years, while it remained above 65 % in older ages. The percentages above the upper intake level remained below 1·5 % in all age groups. Conclusions: Calcium flour fortification could be further explored to improve calcium intake. Subnational simulations could be performed to identify groups that might not be reached by this strategy that could be explored in Argentina. This analysis could be used to advocate for a strategy to fortify wheat flour.Fil: Cormick, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina. Universidad Nacional de La Matanza; ArgentinaFil: Romero, Iris Beatriz. Universidad Nacional de La Matanza; ArgentinaFil: Puchulu, María B.. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Ciencias Fisiológicas; ArgentinaFil: Perez, Surya Macarena. Universidad Nacional de La Matanza; ArgentinaFil: Sosa, Miriam Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; ArgentinaFil: Garitta, Lorena Garitta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; ArgentinaFil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; ArgentinaFil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; ArgentinaFil: Belizán, José Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; ArgentinaFil: Matamoros, Natalia. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; ArgentinaFil: Gibbons, Luz. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; ArgentinaCambridge University Press2024-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/266761Cormick, Gabriela; Romero, Iris Beatriz; Puchulu, María B.; Perez, Surya Macarena; Sosa, Miriam Patricia; et al.; A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification; Cambridge University Press; Public Health Nutrition.; 27; 1; 6-2024; 1-271368-9800CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/simulation-study-to-improve-calcium-intake-through-wheat-flour-fortification/21AA8374FFC020F6DBC3966974F7AD36info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1017/S1368980024001228info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:03:35Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/266761instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:03:35.345CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification
title A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification
spellingShingle A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification
Cormick, Gabriela
Inadequate intake
Ennys
Micronutrient
Fortification
title_short A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification
title_full A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification
title_fullStr A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification
title_full_unstemmed A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification
title_sort A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification
dc.creator.none.fl_str_mv Cormick, Gabriela
Romero, Iris Beatriz
Puchulu, María B.
Perez, Surya Macarena
Sosa, Miriam Patricia
Garitta, Lorena Garitta
Elizagoyen, Eliana Soledad
Gugole Ottaviano, Maria Fernanda
Belizán, José Miguel
Matamoros, Natalia
Gibbons, Luz
author Cormick, Gabriela
author_facet Cormick, Gabriela
Romero, Iris Beatriz
Puchulu, María B.
Perez, Surya Macarena
Sosa, Miriam Patricia
Garitta, Lorena Garitta
Elizagoyen, Eliana Soledad
Gugole Ottaviano, Maria Fernanda
Belizán, José Miguel
Matamoros, Natalia
Gibbons, Luz
author_role author
author2 Romero, Iris Beatriz
Puchulu, María B.
Perez, Surya Macarena
Sosa, Miriam Patricia
Garitta, Lorena Garitta
Elizagoyen, Eliana Soledad
Gugole Ottaviano, Maria Fernanda
Belizán, José Miguel
Matamoros, Natalia
Gibbons, Luz
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Inadequate intake
Ennys
Micronutrient
Fortification
topic Inadequate intake
Ennys
Micronutrient
Fortification
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/3.3
https://purl.org/becyt/ford/3
dc.description.none.fl_txt_mv Objective: To simulate the impact on calcium intake – effectiveness and safety – of fortifying wheat flour with 200, 400 and 500 mg of calcium per 100 g of flour. Design: Secondary analysis of cross-sectional data collected through repeated 24 h dietary recalls using the Iowa State University Intake Modelling, Assessment and Planning Program. Setting: Urban cities in the National Health and Nutrition Survey of Argentina (ENNyS 2018–2019). Participants: 21 358 participants, including children, adolescents and adults. Results: Most individuals in all age groups reported consuming wheat flour. The prevalence of low calcium intake was above 80 % in individuals older than 9 years. Simulating the fortification of 500 mg of calcium per 100 g of wheat flour showed that the prevalence of low calcium intake could be reduced by more than 40 percentage points in girls and women aged 19 to less than 51 years and boys and men aged 4 to less than 71 years, while it remained above 65 % in older ages. The percentages above the upper intake level remained below 1·5 % in all age groups. Conclusions: Calcium flour fortification could be further explored to improve calcium intake. Subnational simulations could be performed to identify groups that might not be reached by this strategy that could be explored in Argentina. This analysis could be used to advocate for a strategy to fortify wheat flour.
Fil: Cormick, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina
Fil: Romero, Iris Beatriz. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina
Fil: Puchulu, María B.. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Ciencias Fisiológicas; Argentina
Fil: Perez, Surya Macarena. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina
Fil: Sosa, Miriam Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Garitta, Lorena Garitta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Belizán, José Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina
Fil: Matamoros, Natalia. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; Argentina
Fil: Gibbons, Luz. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; Argentina
description Objective: To simulate the impact on calcium intake – effectiveness and safety – of fortifying wheat flour with 200, 400 and 500 mg of calcium per 100 g of flour. Design: Secondary analysis of cross-sectional data collected through repeated 24 h dietary recalls using the Iowa State University Intake Modelling, Assessment and Planning Program. Setting: Urban cities in the National Health and Nutrition Survey of Argentina (ENNyS 2018–2019). Participants: 21 358 participants, including children, adolescents and adults. Results: Most individuals in all age groups reported consuming wheat flour. The prevalence of low calcium intake was above 80 % in individuals older than 9 years. Simulating the fortification of 500 mg of calcium per 100 g of wheat flour showed that the prevalence of low calcium intake could be reduced by more than 40 percentage points in girls and women aged 19 to less than 51 years and boys and men aged 4 to less than 71 years, while it remained above 65 % in older ages. The percentages above the upper intake level remained below 1·5 % in all age groups. Conclusions: Calcium flour fortification could be further explored to improve calcium intake. Subnational simulations could be performed to identify groups that might not be reached by this strategy that could be explored in Argentina. This analysis could be used to advocate for a strategy to fortify wheat flour.
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-06
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/266761
Cormick, Gabriela; Romero, Iris Beatriz; Puchulu, María B.; Perez, Surya Macarena; Sosa, Miriam Patricia; et al.; A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification; Cambridge University Press; Public Health Nutrition.; 27; 1; 6-2024; 1-27
1368-9800
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/266761
identifier_str_mv Cormick, Gabriela; Romero, Iris Beatriz; Puchulu, María B.; Perez, Surya Macarena; Sosa, Miriam Patricia; et al.; A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification; Cambridge University Press; Public Health Nutrition.; 27; 1; 6-2024; 1-27
1368-9800
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/simulation-study-to-improve-calcium-intake-through-wheat-flour-fortification/21AA8374FFC020F6DBC3966974F7AD36
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1017/S1368980024001228
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Cambridge University Press
publisher.none.fl_str_mv Cambridge University Press
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269808388734976
score 13.13397