Film forming capacity of chemically modified corn starches

Autores
Lopez, Olivia Valeria; Garcia, Maria Alejandra; Zaritzky, Noemi Elisabet
Año de publicación
2008
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Native starch can be chemically modified to improve its functionality and to expand its uses. Modified starches were characterized and the rheological behavior of filmogenic suspensions was analyzed. The film forming capacity of different chemical modified corn starches was evaluated. Acetylated starch was selected by the characteristics of the resulted films; its optimum concentration was 5% w/w since their films exhibited the lowest water vapor permeability (WVP, 1.26 × 10-10 g/m s Pa). The effect of glycerol as plasticizer on film properties depend on its concentration, being 1.5% w/w those that allows to obtain the lowest WVP value (1.64 × 10-11 g/m s Pa), low film solubility in water and a more compact structure than those of unplasticized films. Mechanical behavior of plasticized acetylated starch films depends on glycerol concentration, being rigid and brittle the unplasticized ones, ductile those containing 1.5% w/w of glycerol and very flexible those with a higher plasticizer content.
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Materia
Chemically Modified Corn Starch Films
Film Forming Capacity
Mechanical Properties
Plasticizer
Water Vapor Permeability
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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description Native starch can be chemically modified to improve its functionality and to expand its uses. Modified starches were characterized and the rheological behavior of filmogenic suspensions was analyzed. The film forming capacity of different chemical modified corn starches was evaluated. Acetylated starch was selected by the characteristics of the resulted films; its optimum concentration was 5% w/w since their films exhibited the lowest water vapor permeability (WVP, 1.26 × 10-10 g/m s Pa). The effect of glycerol as plasticizer on film properties depend on its concentration, being 1.5% w/w those that allows to obtain the lowest WVP value (1.64 × 10-11 g/m s Pa), low film solubility in water and a more compact structure than those of unplasticized films. Mechanical behavior of plasticized acetylated starch films depends on glycerol concentration, being rigid and brittle the unplasticized ones, ductile those containing 1.5% w/w of glycerol and very flexible those with a higher plasticizer content.
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