Development of an immunochemical method to detect Lactobacillus kefir
- Autores
- Garrote, Graciela Liliana; Serradell, María Laura; Abraham, Analia Graciela; Añon, Maria Cristina; Fossati, Carlos Alberto; de Antoni, Graciela Liliana
- Año de publicación
- 2005
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Kefir is a fermented milk elaborated with kefir grains. It constitutes an ecological systemcomposed by a protein-polysaccharide matrix on which a complex microbiota is naturallyimmobilized. The objective of this work was to develop an antibody-based method in orderto achieve a simple and rapid way to quantify Lactobacillus kefir in a complex environment.Rabbit antisera against isolated S-layer proteins from L. kefir and L. parakefir were obtained.Both antisera recognized the 21 strains of L. kefir and the three strains of L. parakefir analysedby dot-blot. By indirect ELISA, specific antiserum against L. kefir S-layer showed reactivityagainst pure cultures of both L. kefir and L. parakefir, but did not react with L. brevis cells.Competitive ELISA allowed quantification of L. kefir at concentrations ranging from 5/105 to108 bacteria ml1, but neither L. parakefir nor L. brevis pure cultures produced inhibition.Through this approach it was possible to detect 108 L. kefir ml1 in samples of milk fermentedfor 48 h at 208C with different kefir grains. Competitive ELISA developed in our laboratory is asuitable method to detect and quantify L. kefir in milk and in consequence it could be applied toanalyse the relationship between the composition of microflora and probiotic and technologicalcharacteristics of the products.
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Serradell, María Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Inmunología; Argentina
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Fossati, Carlos Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Inmunología; Argentina
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
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- acceso abierto
- Condiciones de uso
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By indirect ELISA, specific antiserum against L. kefir S-layer showed reactivityagainst pure cultures of both L. kefir and L. parakefir, but did not react with L. brevis cells.Competitive ELISA allowed quantification of L. kefir at concentrations ranging from 5/105 to108 bacteria ml1, but neither L. parakefir nor L. brevis pure cultures produced inhibition.Through this approach it was possible to detect 108 L. kefir ml1 in samples of milk fermentedfor 48 h at 208C with different kefir grains. Competitive ELISA developed in our laboratory is asuitable method to detect and quantify L. kefir in milk and in consequence it could be applied toanalyse the relationship between the composition of microflora and probiotic and technologicalcharacteristics of the products.Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. 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Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Fossati, Carlos Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Inmunología; ArgentinaFil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. 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