Anatomía y desarrollo del fruto en Piriqueta y Turnera (Turneraceae)

Autores
Gonzalez, Ana Maria
Año de publicación
2010
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
En este estudio se analiza la anatomía, estructura y desarrollo de los frutos en 12 especies de Piriqueta y 30 especies de Turnera; con el objetivo de identificar la estructura involucrada en la dehiscencia y verificar la existencia de patrones en la organización del fruto entre las especies analizadas. El ovario es sincárpico, tricarpelar, unilocular con placentación parietal, presentando la misma estructura en todas las especies. Ambas epidermis carpelares son uniestratificadas y tienen estomas, el mesófilo es parenquimático con 3 haces dorsales y 3 marginales. Durante el desarrollo del fruto, la epidermis externa forma un epicarpo papiloso en las especies de Piriqueta. El mesocarpio deriva de los estratos medios del ovario, formando un estrato mecánico de braquiesclereidas. Estas esclereidas pueden organizarse como un cilindro continuo determinando frutos de superficie lisa o agruparse en nidos, unidos o no, determinando así frutos granulares, verrugosos, o tuberculados. Las cápsulas son loculicidas, con línea de dehiscencia formada por macroesclereidas dispuestas longitudinalmente en el fruto, paralelas al haz carpelar dorsal. Se concluye que los diferentes tipos de pericarpio son un rasgo post-fecundación, dado que la estructura del ovario es exactamente la misma en todas las especies analizadas. Se analiza la anatomía del fruto en relación al esquema taxonómico actualizado.
Anatomy and development of fruits in Piriqueta and Turnera (Turneraceae). The aims of this work were to describe the morphology, anatomy and development of the fruits of 12 species of Piriqueta and 30 species of Turnera; to identify the structures related to the process of dehiscence of the capsule; and to verify the occurrence of standards carpological structure between the studied species. The ovary is 3-carpellar, syncarpous, unilocular with parietal placentation and has the same anatomical structure in all studied species. The outer and inner epidermises are single-layered with stomata; the ovarian mesophyll is composed by parenchyma, with three dorsal and three marginal vascular bundles. During the fruit development, the external epidermis develops a papillose epicarp in Piriqueta species. The mesocarp develops from the cells of the middle zone of the carpel. The mechanic stratum is formed by brachysclereids, developing from cells of the outer, median or inner layers of the ovarian mesophyll. Two main distributional patterns can be recognised: a mechanic stratum formed by continuous cylinder or clusters of brachysclereids. The first type determines smooth fruits, and the last form granular, verrucose, or tuberculate fruits. The capsules are loculicidal, with dehiscence lines characterized by the presence of macrosclereids, longitudinally dispose at the inner side of the carpellar dorsal bundle. We conclude that different types of pericarp are a post-fertilization feature, because the structure of the ovary is exactly the same in all species. We analyze the anatomy of the fruit in relation to the current taxonomic arrangement.
Fil: Gonzalez, Ana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Nordeste. Instituto de Botánica del Nordeste (i); Argentina
Materia
ANATOMÍA
ESTRUCTURA
FRUTO
ONTOGENIA
OVARIO
PIRIQUETA
TURNERA
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Anatomy and development of fruits in Piriqueta and Turnera (Turneraceae). The aims of this work were to describe the morphology, anatomy and development of the fruits of 12 species of Piriqueta and 30 species of Turnera; to identify the structures related to the process of dehiscence of the capsule; and to verify the occurrence of standards carpological structure between the studied species. The ovary is 3-carpellar, syncarpous, unilocular with parietal placentation and has the same anatomical structure in all studied species. The outer and inner epidermises are single-layered with stomata; the ovarian mesophyll is composed by parenchyma, with three dorsal and three marginal vascular bundles. During the fruit development, the external epidermis develops a papillose epicarp in Piriqueta species. The mesocarp develops from the cells of the middle zone of the carpel. The mechanic stratum is formed by brachysclereids, developing from cells of the outer, median or inner layers of the ovarian mesophyll. Two main distributional patterns can be recognised: a mechanic stratum formed by continuous cylinder or clusters of brachysclereids. The first type determines smooth fruits, and the last form granular, verrucose, or tuberculate fruits. The capsules are loculicidal, with dehiscence lines characterized by the presence of macrosclereids, longitudinally dispose at the inner side of the carpellar dorsal bundle. We conclude that different types of pericarp are a post-fertilization feature, because the structure of the ovary is exactly the same in all species. We analyze the anatomy of the fruit in relation to the current taxonomic arrangement.
Fil: Gonzalez, Ana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Nordeste. Instituto de Botánica del Nordeste (i); Argentina
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