Zearalenone adsorption capacity of lactic acid bacteria isolated from pigs

Autores
Vega, María F.; Dieguez, Susana Nelly; Riccio, Maria Belen; Aranguren, Sandra; Giordano, Antonio; Denzoin, Laura; Soraci, Alejandro Luis; Tapia, Maria Ofelia; Ross, Romina; Apas, Ana Lidia; Gonzalez, Silvia Nelina
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The ability to adsorb zearalenone by five strain of lactic acid bacteria was evaluated: four strains of Lactobacillus spp. isolated from pig rectal swabs and one commercial strain (Lactobacillus rhamnosus). Several factors affecting the adsorption capacity were evaluated in order to improve the adsorption of the mycotoxin by bacteria. The stability of the zearalenone–bacteria complex was analyzed. In every case, bacterial adsorption capacity was higher than 40.0%. The strain showing the highest adsorption (68.2%) was selected for the following steps of this research. The adsorption percentages obtained after processing 6.5 and 7.5 mL MRS broth were 57.40% + 3.53 and 64.46% + 0.76, respectively. The stability of zearalenone–bacteria complex was evaluated by successively rinsing. In the first rinsing step 42.26% + 0.414 was still bound. In the second rinsing step 25.12% + 0.664 was still bound, whereas 15.82% + 0.675 remained in the pellet after the third rinse. Results obtained demonstrated that Lactic Acid Bacteria has capacity to adsorb zearalenone. Finally adsorption was increased using a higher volume of initial broth. These results could be used to design a new lyophilized powder for detoxification, using lactic acid bacteria as potential zearalenone adsorbents.
Fil: Vega, María F.. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Tecnologia y Calidad de los Alimentos; Argentina
Fil: Dieguez, Susana Nelly. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Riccio, Maria Belen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Aranguren, Sandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Giordano, Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Denzoin, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Soraci, Alejandro Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Tapia, Maria Ofelia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Ross, Romina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Apas, Ana Lidia. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gonzalez, Silvia Nelina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Materia
ADSORPTION
LACTIC ACID BACTERIA
LACTOBACILLUS
PIGS
ZEARALENONE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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The adsorption percentages obtained after processing 6.5 and 7.5 mL MRS broth were 57.40% + 3.53 and 64.46% + 0.76, respectively. The stability of zearalenone–bacteria complex was evaluated by successively rinsing. In the first rinsing step 42.26% + 0.414 was still bound. In the second rinsing step 25.12% + 0.664 was still bound, whereas 15.82% + 0.675 remained in the pellet after the third rinse. Results obtained demonstrated that Lactic Acid Bacteria has capacity to adsorb zearalenone. Finally adsorption was increased using a higher volume of initial broth. These results could be used to design a new lyophilized powder for detoxification, using lactic acid bacteria as potential zearalenone adsorbents.Fil: Vega, María F.. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Tecnologia y Calidad de los Alimentos; ArgentinaFil: Dieguez, Susana Nelly. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. 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