Dietary Supplementation with Yerba Mate (Ilex paraguariensis) Infusion Increases IRS-1 and PI3K mRNA Levels and Enhances Insulin Sensitivity and Secretion in Rat Pancreatic Islets

Autores
Maiztegui, Barbara; Villagarcía, Hernán Gonzalo; Román, Carolina Lisi; Flores, Luis Emilio; Prieto, José María; Castro, María Cecilia; Massa, Maria Laura; Schinella, Guillermo Raúl; Francini, Flavio
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
“Yerba mate” (YM), an aqueous extract of Ilex paraguariensis, has antioxidant, diuretic, cardio-protective and hypoglycaemic properties. Since its effect on the pancreatic islets remains unclear, we evaluated insulin sensitivity and glucose-stimulated insulin secretion (GSIS) in rats consuming YM or tap water (C) for 21 days. Glucose tolerance, glycemia, triglyceridemia, insulinemia, TBARS and FRAP serum levels were evaluated. GSIS and mRNA levels of insulin signaling pathway and inflammatory markers were measured in isolated pancreatic islets from both groups. In C rats, islets were incubated with YM extract or its phenolic components to measure GSIS. YM improved glucose tolerance, enhanced GSIS, increased FRAP plasma levels and islet mRNA levels of IRS-1 and PI3K (p110), and decreased TBARS plasma levels and islet gene expression of TNF-α and PAI-1. Islets from C rats incubated with 100 µg/mL dry YM extract, 1 µM chlorogenic acid, 0.1 and 1 µM rutin, 1 µM caffeic acid or 1 µM quercetin showed an increase in GSIS. Our results suggest that YM enhances glucose tolerance because of its positive effects on GSIS, oxidative stress rate and insulin sensitivity in rat islets, suggesting that long-term dietary supplementation with YM may improve glucose homeostasis in pre-diabetes or type 2 diabetes.
Fil: Maiztegui, Barbara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina
Fil: Villagarcía, Hernán Gonzalo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina
Fil: Román, Carolina Lisi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina
Fil: Flores, Luis Emilio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina
Fil: Prieto, José María. University of Liverpool; Reino Unido
Fil: Castro, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina
Fil: Massa, Maria Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina
Fil: Schinella, Guillermo Raúl. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
Fil: Francini, Flavio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina
Materia
DIABETES
ILEX PARAGUARIENSIS
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Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
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Institución
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