Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples
- Autores
- Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Apóstolo, Nancy Mariel; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; Chamorro Garcés, Juan Camilo; Ferreyra, Matías Germán; Prevosto, Leandro; Vaudagna, Sergio Ramon
- Año de publicación
- 2023
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Cold plasma technology is being increasingly used for food preservation and, incipiently, for minimal processing of fruit. Therefore, the objective of this work was to study the effect of in-package cold plasma (generated in atmospheric-pressure air by a low-frequency −50 Hz-dielectric barrier discharge operating at 30 kV) on the quality of minimally processed apples during refrigerated storage. Apple slices were subjected to the different treatments following a completely randomised design with a 3 × 3 factorial arrangement. The independent variables were the exposure time (0, 1 and 3 min) and the storage times (1, 4 and 7 days). Cold plasma treatments preserved the quality of the fruit, maintaining the tissue structure. Plasma treatment applied for 1 min rendered apple slices with the highest antioxidant content but only at day 1. Even though polyphenoloxidase activity was reduced by the treatment, it was not sufficient to stabilise the antioxidant content during storage.
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Apóstolo, Nancy Mariel. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina
Fil: Cejas, Ezequiel. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Fina, Brenda Lorena. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Chamorro Garcés, Juan Camilo. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Ferreyra, Matías Germán. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Prevosto, Leandro. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina - Materia
-
ANTIOXIDANTS
APPLE
BROWNING
COLD PLASMA
FRESH-CUT
MICROSTRUCTURE - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/222727
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_b9f3050e5ee2331a6b09425d32bafd43 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/222727 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed applesDenoya, Gabriela InésPolenta, Gustavo AlbertoApóstolo, Nancy MarielCejas, EzequielFina, Brenda LorenaChamorro Garcés, Juan CamiloFerreyra, Matías GermánPrevosto, LeandroVaudagna, Sergio RamonANTIOXIDANTSAPPLEBROWNINGCOLD PLASMAFRESH-CUTMICROSTRUCTUREhttps://purl.org/becyt/ford/1.3https://purl.org/becyt/ford/1https://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Cold plasma technology is being increasingly used for food preservation and, incipiently, for minimal processing of fruit. Therefore, the objective of this work was to study the effect of in-package cold plasma (generated in atmospheric-pressure air by a low-frequency −50 Hz-dielectric barrier discharge operating at 30 kV) on the quality of minimally processed apples during refrigerated storage. Apple slices were subjected to the different treatments following a completely randomised design with a 3 × 3 factorial arrangement. The independent variables were the exposure time (0, 1 and 3 min) and the storage times (1, 4 and 7 days). Cold plasma treatments preserved the quality of the fruit, maintaining the tissue structure. Plasma treatment applied for 1 min rendered apple slices with the highest antioxidant content but only at day 1. Even though polyphenoloxidase activity was reduced by the treatment, it was not sufficient to stabilise the antioxidant content during storage.Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; ArgentinaFil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; ArgentinaFil: Apóstolo, Nancy Mariel. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; ArgentinaFil: Cejas, Ezequiel. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; ArgentinaFil: Fina, Brenda Lorena. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; ArgentinaFil: Chamorro Garcés, Juan Camilo. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; ArgentinaFil: Ferreyra, Matías Germán. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; ArgentinaFil: Prevosto, Leandro. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; ArgentinaFil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; ArgentinaWiley Blackwell Publishing, Inc2023-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/222727Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Apóstolo, Nancy Mariel; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; et al.; Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 58; 5; 2-2023; 2465-24750950-5423CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.16387info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/ijfs.16387info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:43:21Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/222727instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:43:21.718CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples |
title |
Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples |
spellingShingle |
Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples Denoya, Gabriela Inés ANTIOXIDANTS APPLE BROWNING COLD PLASMA FRESH-CUT MICROSTRUCTURE |
title_short |
Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples |
title_full |
Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples |
title_fullStr |
Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples |
title_full_unstemmed |
Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples |
title_sort |
Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Denoya, Gabriela Inés Polenta, Gustavo Alberto Apóstolo, Nancy Mariel Cejas, Ezequiel Fina, Brenda Lorena Chamorro Garcés, Juan Camilo Ferreyra, Matías Germán Prevosto, Leandro Vaudagna, Sergio Ramon |
author |
Denoya, Gabriela Inés |
author_facet |
Denoya, Gabriela Inés Polenta, Gustavo Alberto Apóstolo, Nancy Mariel Cejas, Ezequiel Fina, Brenda Lorena Chamorro Garcés, Juan Camilo Ferreyra, Matías Germán Prevosto, Leandro Vaudagna, Sergio Ramon |
author_role |
author |
author2 |
Polenta, Gustavo Alberto Apóstolo, Nancy Mariel Cejas, Ezequiel Fina, Brenda Lorena Chamorro Garcés, Juan Camilo Ferreyra, Matías Germán Prevosto, Leandro Vaudagna, Sergio Ramon |
author2_role |
author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
ANTIOXIDANTS APPLE BROWNING COLD PLASMA FRESH-CUT MICROSTRUCTURE |
topic |
ANTIOXIDANTS APPLE BROWNING COLD PLASMA FRESH-CUT MICROSTRUCTURE |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.3 https://purl.org/becyt/ford/1 https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Cold plasma technology is being increasingly used for food preservation and, incipiently, for minimal processing of fruit. Therefore, the objective of this work was to study the effect of in-package cold plasma (generated in atmospheric-pressure air by a low-frequency −50 Hz-dielectric barrier discharge operating at 30 kV) on the quality of minimally processed apples during refrigerated storage. Apple slices were subjected to the different treatments following a completely randomised design with a 3 × 3 factorial arrangement. The independent variables were the exposure time (0, 1 and 3 min) and the storage times (1, 4 and 7 days). Cold plasma treatments preserved the quality of the fruit, maintaining the tissue structure. Plasma treatment applied for 1 min rendered apple slices with the highest antioxidant content but only at day 1. Even though polyphenoloxidase activity was reduced by the treatment, it was not sufficient to stabilise the antioxidant content during storage. Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina Fil: Apóstolo, Nancy Mariel. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina Fil: Cejas, Ezequiel. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina Fil: Fina, Brenda Lorena. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina Fil: Chamorro Garcés, Juan Camilo. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina Fil: Ferreyra, Matías Germán. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina Fil: Prevosto, Leandro. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina |
description |
Cold plasma technology is being increasingly used for food preservation and, incipiently, for minimal processing of fruit. Therefore, the objective of this work was to study the effect of in-package cold plasma (generated in atmospheric-pressure air by a low-frequency −50 Hz-dielectric barrier discharge operating at 30 kV) on the quality of minimally processed apples during refrigerated storage. Apple slices were subjected to the different treatments following a completely randomised design with a 3 × 3 factorial arrangement. The independent variables were the exposure time (0, 1 and 3 min) and the storage times (1, 4 and 7 days). Cold plasma treatments preserved the quality of the fruit, maintaining the tissue structure. Plasma treatment applied for 1 min rendered apple slices with the highest antioxidant content but only at day 1. Even though polyphenoloxidase activity was reduced by the treatment, it was not sufficient to stabilise the antioxidant content during storage. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-02 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/222727 Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Apóstolo, Nancy Mariel; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; et al.; Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 58; 5; 2-2023; 2465-2475 0950-5423 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/222727 |
identifier_str_mv |
Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Apóstolo, Nancy Mariel; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; et al.; Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 58; 5; 2-2023; 2465-2475 0950-5423 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.16387 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/ijfs.16387 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Wiley Blackwell Publishing, Inc |
publisher.none.fl_str_mv |
Wiley Blackwell Publishing, Inc |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844614468479221760 |
score |
13.070432 |