Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples

Autores
Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Apóstolo, Nancy Mariel; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; Chamorro Garcés, Juan Camilo; Ferreyra, Matías Germán; Prevosto, Leandro; Vaudagna, Sergio Ramon
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Cold plasma technology is being increasingly used for food preservation and, incipiently, for minimal processing of fruit. Therefore, the objective of this work was to study the effect of in-package cold plasma (generated in atmospheric-pressure air by a low-frequency −50 Hz-dielectric barrier discharge operating at 30 kV) on the quality of minimally processed apples during refrigerated storage. Apple slices were subjected to the different treatments following a completely randomised design with a 3 × 3 factorial arrangement. The independent variables were the exposure time (0, 1 and 3 min) and the storage times (1, 4 and 7 days). Cold plasma treatments preserved the quality of the fruit, maintaining the tissue structure. Plasma treatment applied for 1 min rendered apple slices with the highest antioxidant content but only at day 1. Even though polyphenoloxidase activity was reduced by the treatment, it was not sufficient to stabilise the antioxidant content during storage.
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Apóstolo, Nancy Mariel. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina
Fil: Cejas, Ezequiel. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Fina, Brenda Lorena. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Chamorro Garcés, Juan Camilo. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Ferreyra, Matías Germán. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Prevosto, Leandro. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Materia
ANTIOXIDANTS
APPLE
BROWNING
COLD PLASMA
FRESH-CUT
MICROSTRUCTURE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/222727

id CONICETDig_b9f3050e5ee2331a6b09425d32bafd43
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/222727
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed applesDenoya, Gabriela InésPolenta, Gustavo AlbertoApóstolo, Nancy MarielCejas, EzequielFina, Brenda LorenaChamorro Garcés, Juan CamiloFerreyra, Matías GermánPrevosto, LeandroVaudagna, Sergio RamonANTIOXIDANTSAPPLEBROWNINGCOLD PLASMAFRESH-CUTMICROSTRUCTUREhttps://purl.org/becyt/ford/1.3https://purl.org/becyt/ford/1https://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Cold plasma technology is being increasingly used for food preservation and, incipiently, for minimal processing of fruit. Therefore, the objective of this work was to study the effect of in-package cold plasma (generated in atmospheric-pressure air by a low-frequency −50 Hz-dielectric barrier discharge operating at 30 kV) on the quality of minimally processed apples during refrigerated storage. Apple slices were subjected to the different treatments following a completely randomised design with a 3 × 3 factorial arrangement. The independent variables were the exposure time (0, 1 and 3 min) and the storage times (1, 4 and 7 days). Cold plasma treatments preserved the quality of the fruit, maintaining the tissue structure. Plasma treatment applied for 1 min rendered apple slices with the highest antioxidant content but only at day 1. Even though polyphenoloxidase activity was reduced by the treatment, it was not sufficient to stabilise the antioxidant content during storage.Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; ArgentinaFil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; ArgentinaFil: Apóstolo, Nancy Mariel. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; ArgentinaFil: Cejas, Ezequiel. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; ArgentinaFil: Fina, Brenda Lorena. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; ArgentinaFil: Chamorro Garcés, Juan Camilo. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; ArgentinaFil: Ferreyra, Matías Germán. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; ArgentinaFil: Prevosto, Leandro. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; ArgentinaFil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; ArgentinaWiley Blackwell Publishing, Inc2023-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/222727Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Apóstolo, Nancy Mariel; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; et al.; Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 58; 5; 2-2023; 2465-24750950-5423CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.16387info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/ijfs.16387info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:43:21Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/222727instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:43:21.718CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples
title Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples
spellingShingle Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples
Denoya, Gabriela Inés
ANTIOXIDANTS
APPLE
BROWNING
COLD PLASMA
FRESH-CUT
MICROSTRUCTURE
title_short Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples
title_full Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples
title_fullStr Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples
title_full_unstemmed Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples
title_sort Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples
dc.creator.none.fl_str_mv Denoya, Gabriela Inés
Polenta, Gustavo Alberto
Apóstolo, Nancy Mariel
Cejas, Ezequiel
Fina, Brenda Lorena
Chamorro Garcés, Juan Camilo
Ferreyra, Matías Germán
Prevosto, Leandro
Vaudagna, Sergio Ramon
author Denoya, Gabriela Inés
author_facet Denoya, Gabriela Inés
Polenta, Gustavo Alberto
Apóstolo, Nancy Mariel
Cejas, Ezequiel
Fina, Brenda Lorena
Chamorro Garcés, Juan Camilo
Ferreyra, Matías Germán
Prevosto, Leandro
Vaudagna, Sergio Ramon
author_role author
author2 Polenta, Gustavo Alberto
Apóstolo, Nancy Mariel
Cejas, Ezequiel
Fina, Brenda Lorena
Chamorro Garcés, Juan Camilo
Ferreyra, Matías Germán
Prevosto, Leandro
Vaudagna, Sergio Ramon
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv ANTIOXIDANTS
APPLE
BROWNING
COLD PLASMA
FRESH-CUT
MICROSTRUCTURE
topic ANTIOXIDANTS
APPLE
BROWNING
COLD PLASMA
FRESH-CUT
MICROSTRUCTURE
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.3
https://purl.org/becyt/ford/1
https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Cold plasma technology is being increasingly used for food preservation and, incipiently, for minimal processing of fruit. Therefore, the objective of this work was to study the effect of in-package cold plasma (generated in atmospheric-pressure air by a low-frequency −50 Hz-dielectric barrier discharge operating at 30 kV) on the quality of minimally processed apples during refrigerated storage. Apple slices were subjected to the different treatments following a completely randomised design with a 3 × 3 factorial arrangement. The independent variables were the exposure time (0, 1 and 3 min) and the storage times (1, 4 and 7 days). Cold plasma treatments preserved the quality of the fruit, maintaining the tissue structure. Plasma treatment applied for 1 min rendered apple slices with the highest antioxidant content but only at day 1. Even though polyphenoloxidase activity was reduced by the treatment, it was not sufficient to stabilise the antioxidant content during storage.
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Apóstolo, Nancy Mariel. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina
Fil: Cejas, Ezequiel. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Fina, Brenda Lorena. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Chamorro Garcés, Juan Camilo. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Ferreyra, Matías Germán. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Prevosto, Leandro. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Reg.venado Tuerto. Departamento de Ing.electromecanica. Laboratorio de Descargas Eléctricas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
description Cold plasma technology is being increasingly used for food preservation and, incipiently, for minimal processing of fruit. Therefore, the objective of this work was to study the effect of in-package cold plasma (generated in atmospheric-pressure air by a low-frequency −50 Hz-dielectric barrier discharge operating at 30 kV) on the quality of minimally processed apples during refrigerated storage. Apple slices were subjected to the different treatments following a completely randomised design with a 3 × 3 factorial arrangement. The independent variables were the exposure time (0, 1 and 3 min) and the storage times (1, 4 and 7 days). Cold plasma treatments preserved the quality of the fruit, maintaining the tissue structure. Plasma treatment applied for 1 min rendered apple slices with the highest antioxidant content but only at day 1. Even though polyphenoloxidase activity was reduced by the treatment, it was not sufficient to stabilise the antioxidant content during storage.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-02
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/222727
Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Apóstolo, Nancy Mariel; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; et al.; Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 58; 5; 2-2023; 2465-2475
0950-5423
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/222727
identifier_str_mv Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Apóstolo, Nancy Mariel; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; et al.; Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 58; 5; 2-2023; 2465-2475
0950-5423
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.16387
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/ijfs.16387
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wiley Blackwell Publishing, Inc
publisher.none.fl_str_mv Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844614468479221760
score 13.070432