An analytical solution for the coupled heat and mass transfer during the freezing of high-water content materials
- Autores
- Olguin, Mariela Carina; Salvadori, Viviana Olga; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Tarzia, Domingo Alberto
- Año de publicación
- 2008
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The coupled problem of heat and mass transfer during the solidification of high-water content materials like soils, foods, tissues and phase-change materials is developed. Assuming quasi-steady heat conduction in the frozen region, the system leads to a set of coupled ordinary differential equations. The model takes into account the influence of material characteristics and process variables on the advance of the freezing and sublimation fronts, temperature and water vapour profiles and weight loss. It was validated against the analytical solution of the freezing (without surface ice sublimation) of a semi-infinite medium and was extensively used to perform a parametric study.
Fil: Olguin, Mariela Carina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Exactas, Ingeniería y Agrimensura; Argentina
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Tarzia, Domingo Alberto. Universidad Austral. Facultad de Ciencias Empresariales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Materia
-
Coupled heat and mass transfer
Stefan problem
Freezing - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
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