Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols

Autores
Cassan, Fabricio Dario; Penna, Claudio; Creus, Cecilia M.; Radovancich, Débora; García de Salamone, Inés; Di Salvo, Luciana; Mentel, Isabel; Garcia, Julia; Pasarello Mayans, María del Carmen; Lett, Lina Analía Carola; Puente, Mariana; Correa, Olga Susana; Punschke Valerio, Karina; Massa, Rosana; Catafesta, Melina; Rossi, Alejandro; Díaz, Marisa; Righes, Silvia; Carletti, Susana Margarita; Rodríguez Cáceres, Enrique
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
parte de libro
Estado
versión publicada
Descripción
Azospirillum has been one of the most studied genera of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) worldwide over the past 50 years. The use of these microorganisms in agriculture practices has been adopted due to their ability to associate in rhizospheric, epiphytic, or endophytic ways with roots and promote whole plant growth or crop productivity. The biological treatment of seeds (inoculation) in more than a hundred species of economic or ecological interest has become a common practice in many countries. In Argentina, the Az39 strain of Azospirillum brasilense, belonging to the Culture Collection of the Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMYZA) of INTA Castelar, was selected in the 1980s after an intensive program to isolate and identify microorganisms for agriculture, according to their agronomic behavior. Since then, its ability to cover the premise for which it was selected has determined that Az39 is largely adopted by inoculant companies in Argentina with the aim of producing biological products for the treatment of several crops. In this chapter, those methods developed and standardized by the network Red de Control de Calidad de Inoculantes (REDCAI) of the Asociación Argentina de Microbiología (AAM) have been adapted as a guide for the quantification of Azospirillum spp. and the detection of contaminating microorganisms in biological products, as two of the most basic and important quality control parameters of inoculants.
Fil: Cassan, Fabricio Dario. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; Argentina
Fil: Penna, Claudio. Stoller Biociencias SRL; Argentina
Fil: Creus, Cecilia M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Agencia de Extensión Rural Balcarce; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
Fil: Radovancich, Débora. Laboratorio de Especialidades Medicinales Formosa SA; Argentina
Fil: García de Salamone, Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
Fil: Di Salvo, Luciana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
Fil: Mentel, Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Garcia, Julia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola; Argentina
Fil: Pasarello Mayans, María del Carmen. Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca; Uruguay
Fil: Lett, Lina Analía Carola. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: Puente, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias Castelar; Argentina
Fil: Correa, Olga Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
Fil: Punschke Valerio, Karina. Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca; Uruguay
Fil: Massa, Rosana. Stoller Biociencias SRL; Argentina
Fil: Catafesta, Melina. NOVA S.A.; Argentina
Fil: Rossi, Alejandro. Rizobacter Argentina S.A.; Argentina
Fil: Díaz, Marisa. Rizobacter Argentina S.A.; Argentina
Fil: Righes, Silvia. Marketing Agrícola S.R.L.; Argentina
Fil: Carletti, Susana Margarita. Universidad Nacional de Luján; Argentina
Fil: Rodríguez Cáceres, Enrique. Plantec Laboratorio de Investigaciones Agronómicas; Argentina
Materia
Azospirillum
PGPR
rhizobacteria
plant growth promotion
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/273596

id CONICETDig_a8f2a1f73e9dec3fa8afee00154caad6
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/273596
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and ProtocolsCassan, Fabricio DarioPenna, ClaudioCreus, Cecilia M.Radovancich, DéboraGarcía de Salamone, InésDi Salvo, LucianaMentel, IsabelGarcia, JuliaPasarello Mayans, María del CarmenLett, Lina Analía CarolaPuente, MarianaCorrea, Olga SusanaPunschke Valerio, KarinaMassa, RosanaCatafesta, MelinaRossi, AlejandroDíaz, MarisaRighes, SilviaCarletti, Susana MargaritaRodríguez Cáceres, EnriqueAzospirillumPGPRrhizobacteriaplant growth promotionhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Azospirillum has been one of the most studied genera of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) worldwide over the past 50 years. The use of these microorganisms in agriculture practices has been adopted due to their ability to associate in rhizospheric, epiphytic, or endophytic ways with roots and promote whole plant growth or crop productivity. The biological treatment of seeds (inoculation) in more than a hundred species of economic or ecological interest has become a common practice in many countries. In Argentina, the Az39 strain of Azospirillum brasilense, belonging to the Culture Collection of the Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMYZA) of INTA Castelar, was selected in the 1980s after an intensive program to isolate and identify microorganisms for agriculture, according to their agronomic behavior. Since then, its ability to cover the premise for which it was selected has determined that Az39 is largely adopted by inoculant companies in Argentina with the aim of producing biological products for the treatment of several crops. In this chapter, those methods developed and standardized by the network Red de Control de Calidad de Inoculantes (REDCAI) of the Asociación Argentina de Microbiología (AAM) have been adapted as a guide for the quantification of Azospirillum spp. and the detection of contaminating microorganisms in biological products, as two of the most basic and important quality control parameters of inoculants.Fil: Cassan, Fabricio Dario. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; ArgentinaFil: Penna, Claudio. Stoller Biociencias SRL; ArgentinaFil: Creus, Cecilia M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Agencia de Extensión Rural Balcarce; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; ArgentinaFil: Radovancich, Débora. Laboratorio de Especialidades Medicinales Formosa SA; ArgentinaFil: García de Salamone, Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; ArgentinaFil: Di Salvo, Luciana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; ArgentinaFil: Mentel, Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; ArgentinaFil: Garcia, Julia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola; ArgentinaFil: Pasarello Mayans, María del Carmen. Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca; UruguayFil: Lett, Lina Analía Carola. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; ArgentinaFil: Puente, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias Castelar; ArgentinaFil: Correa, Olga Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; ArgentinaFil: Punschke Valerio, Karina. Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca; UruguayFil: Massa, Rosana. Stoller Biociencias SRL; ArgentinaFil: Catafesta, Melina. NOVA S.A.; ArgentinaFil: Rossi, Alejandro. Rizobacter Argentina S.A.; ArgentinaFil: Díaz, Marisa. Rizobacter Argentina S.A.; ArgentinaFil: Righes, Silvia. Marketing Agrícola S.R.L.; ArgentinaFil: Carletti, Susana Margarita. Universidad Nacional de Luján; ArgentinaFil: Rodríguez Cáceres, Enrique. Plantec Laboratorio de Investigaciones Agronómicas; ArgentinaSpringerCassan, Fabricio DarioCreus, Cecilia MónicaOkon, Yaacov2015info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bookParthttp://purl.org/coar/resource_type/c_3248info:ar-repo/semantics/parteDeLibroapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/273596Cassan, Fabricio Dario; Penna, Claudio; Creus, Cecilia M. ; Radovancich, Débora; García de Salamone, Inés; et al.; Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols; Springer; 1; 1; 2015; 487-499978-3-319-06541-0CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1007/978-3-319-06542-7_27info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-06542-7_27info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T11:52:25Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/273596instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 11:52:26.015CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols
title Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols
spellingShingle Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols
Cassan, Fabricio Dario
Azospirillum
PGPR
rhizobacteria
plant growth promotion
title_short Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols
title_full Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols
title_fullStr Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols
title_full_unstemmed Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols
title_sort Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols
dc.creator.none.fl_str_mv Cassan, Fabricio Dario
Penna, Claudio
Creus, Cecilia M.
Radovancich, Débora
García de Salamone, Inés
Di Salvo, Luciana
Mentel, Isabel
Garcia, Julia
Pasarello Mayans, María del Carmen
Lett, Lina Analía Carola
Puente, Mariana
Correa, Olga Susana
Punschke Valerio, Karina
Massa, Rosana
Catafesta, Melina
Rossi, Alejandro
Díaz, Marisa
Righes, Silvia
Carletti, Susana Margarita
Rodríguez Cáceres, Enrique
author Cassan, Fabricio Dario
author_facet Cassan, Fabricio Dario
Penna, Claudio
Creus, Cecilia M.
Radovancich, Débora
García de Salamone, Inés
Di Salvo, Luciana
Mentel, Isabel
Garcia, Julia
Pasarello Mayans, María del Carmen
Lett, Lina Analía Carola
Puente, Mariana
Correa, Olga Susana
Punschke Valerio, Karina
Massa, Rosana
Catafesta, Melina
Rossi, Alejandro
Díaz, Marisa
Righes, Silvia
Carletti, Susana Margarita
Rodríguez Cáceres, Enrique
author_role author
author2 Penna, Claudio
Creus, Cecilia M.
Radovancich, Débora
García de Salamone, Inés
Di Salvo, Luciana
Mentel, Isabel
Garcia, Julia
Pasarello Mayans, María del Carmen
Lett, Lina Analía Carola
Puente, Mariana
Correa, Olga Susana
Punschke Valerio, Karina
Massa, Rosana
Catafesta, Melina
Rossi, Alejandro
Díaz, Marisa
Righes, Silvia
Carletti, Susana Margarita
Rodríguez Cáceres, Enrique
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Cassan, Fabricio Dario
Creus, Cecilia Mónica
Okon, Yaacov
dc.subject.none.fl_str_mv Azospirillum
PGPR
rhizobacteria
plant growth promotion
topic Azospirillum
PGPR
rhizobacteria
plant growth promotion
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Azospirillum has been one of the most studied genera of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) worldwide over the past 50 years. The use of these microorganisms in agriculture practices has been adopted due to their ability to associate in rhizospheric, epiphytic, or endophytic ways with roots and promote whole plant growth or crop productivity. The biological treatment of seeds (inoculation) in more than a hundred species of economic or ecological interest has become a common practice in many countries. In Argentina, the Az39 strain of Azospirillum brasilense, belonging to the Culture Collection of the Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMYZA) of INTA Castelar, was selected in the 1980s after an intensive program to isolate and identify microorganisms for agriculture, according to their agronomic behavior. Since then, its ability to cover the premise for which it was selected has determined that Az39 is largely adopted by inoculant companies in Argentina with the aim of producing biological products for the treatment of several crops. In this chapter, those methods developed and standardized by the network Red de Control de Calidad de Inoculantes (REDCAI) of the Asociación Argentina de Microbiología (AAM) have been adapted as a guide for the quantification of Azospirillum spp. and the detection of contaminating microorganisms in biological products, as two of the most basic and important quality control parameters of inoculants.
Fil: Cassan, Fabricio Dario. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; Argentina
Fil: Penna, Claudio. Stoller Biociencias SRL; Argentina
Fil: Creus, Cecilia M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Agencia de Extensión Rural Balcarce; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
Fil: Radovancich, Débora. Laboratorio de Especialidades Medicinales Formosa SA; Argentina
Fil: García de Salamone, Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
Fil: Di Salvo, Luciana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
Fil: Mentel, Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Garcia, Julia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola; Argentina
Fil: Pasarello Mayans, María del Carmen. Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca; Uruguay
Fil: Lett, Lina Analía Carola. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: Puente, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias Castelar; Argentina
Fil: Correa, Olga Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
Fil: Punschke Valerio, Karina. Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca; Uruguay
Fil: Massa, Rosana. Stoller Biociencias SRL; Argentina
Fil: Catafesta, Melina. NOVA S.A.; Argentina
Fil: Rossi, Alejandro. Rizobacter Argentina S.A.; Argentina
Fil: Díaz, Marisa. Rizobacter Argentina S.A.; Argentina
Fil: Righes, Silvia. Marketing Agrícola S.R.L.; Argentina
Fil: Carletti, Susana Margarita. Universidad Nacional de Luján; Argentina
Fil: Rodríguez Cáceres, Enrique. Plantec Laboratorio de Investigaciones Agronómicas; Argentina
description Azospirillum has been one of the most studied genera of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) worldwide over the past 50 years. The use of these microorganisms in agriculture practices has been adopted due to their ability to associate in rhizospheric, epiphytic, or endophytic ways with roots and promote whole plant growth or crop productivity. The biological treatment of seeds (inoculation) in more than a hundred species of economic or ecological interest has become a common practice in many countries. In Argentina, the Az39 strain of Azospirillum brasilense, belonging to the Culture Collection of the Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMYZA) of INTA Castelar, was selected in the 1980s after an intensive program to isolate and identify microorganisms for agriculture, according to their agronomic behavior. Since then, its ability to cover the premise for which it was selected has determined that Az39 is largely adopted by inoculant companies in Argentina with the aim of producing biological products for the treatment of several crops. In this chapter, those methods developed and standardized by the network Red de Control de Calidad de Inoculantes (REDCAI) of the Asociación Argentina de Microbiología (AAM) have been adapted as a guide for the quantification of Azospirillum spp. and the detection of contaminating microorganisms in biological products, as two of the most basic and important quality control parameters of inoculants.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/bookPart
http://purl.org/coar/resource_type/c_3248
info:ar-repo/semantics/parteDeLibro
status_str publishedVersion
format bookPart
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/273596
Cassan, Fabricio Dario; Penna, Claudio; Creus, Cecilia M. ; Radovancich, Débora; García de Salamone, Inés; et al.; Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols; Springer; 1; 1; 2015; 487-499
978-3-319-06541-0
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/273596
identifier_str_mv Cassan, Fabricio Dario; Penna, Claudio; Creus, Cecilia M. ; Radovancich, Débora; García de Salamone, Inés; et al.; Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols; Springer; 1; 1; 2015; 487-499
978-3-319-06541-0
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1007/978-3-319-06542-7_27
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-06542-7_27
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Springer
publisher.none.fl_str_mv Springer
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1846782215811235840
score 12.982451