Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations

Autores
Elizagoyen, Eliana Soledad; Gugole Ottaviano, Maria Fernanda; Arce, María Soledad; Garitta, Lorena Garitta
Año de publicación
2025
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Sensory Shelf-Life (SSL) estimation of a product consists of the sensory evaluation of a set of samples with different storage times, in which the test location plays an important role. The test location not only defines how the product is ampled and perceived, but it can also lead to different results with a given set of samples and consumers. This study compared the SSL estimation affected by two test locations: Central Location Test (CLT) and Home Use Test (HUT). Lemon-flavoured juice was used as a case study. In the CLT, 112 consumers tested 50 ml of the sample (a small serving), whereas in the HUT, 300 consumers received a whole sealed bottle and tasted their regular consumption serving. In both cases, consumers were asked to express a decision of acceptance or rejection (“Would you normally consume this product? Yes or No”). Data was analysed using survival analysis statistics. No significant differences were found when estimating SSL in HUT and CLT. This may be considered as the starting point for future investigations that can certainly confirm that the estimation of the SSL can be carried out by means of a conventional test, in CLT, considering its advantages in terms of cost and time invested.
La estimación de la Vida Útil Sensorial (VUS) de un producto consiste en la evaluación de un conjunto de muestras con diferentes tiempos de almacenamiento en la que el emplazamiento cumple un papel importante. Se pueden obtener diferentes resultados en diferentes emplazamientos con un conjunto de muestras y consumidores determinados. En este estudio se comparó la VUS evaluada en dos emplazamientos: Prueba de Ubicación Central (CLT) y Prueba de Uso Doméstico (HUT). Se utilizó agua saborizada como caso de estudio. En la CLT, 112 consumidores probaron 50 ml de muestra (una porción) y, en la HUT, 300 consumidores recibieron una botella cerrada y degustaron su porción habitual de consumo. En ambos casos, se pidió a los consumidores que expresaran una decisión de aceptación o rechazo. Los datos se analizaron mediante estadísticas de supervivencia. No se encontraron diferencias significativas al estimar la VUS en la HUT y la CLT. Esto puede considerarse el inicio de futuras investigaciones que permitan establecer con certeza que la estimación de la VUS puede realizarse mediante el empleo del test convencional, en la CLT, con la ventaja que ello conlleva en cuanto a coste y tiempo invertido.
Fil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Arce, María Soledad. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Garitta, Lorena Garitta. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Materia
SENSORY SHELF LIFE
CENTRAL LOCATION TEST
HOME USED TEST
SURVIVAL ANALYSIS
CENSORED DATA
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/268088

id CONICETDig_a3250140d9f17ded9dc1c958bd74ac5d
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/268088
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locationsComparación de la estimación de vida útil sensorial de una bebida en dos emplazamientosElizagoyen, Eliana SoledadGugole Ottaviano, Maria FernandaArce, María SoledadGaritta, Lorena GarittaSENSORY SHELF LIFECENTRAL LOCATION TESTHOME USED TESTSURVIVAL ANALYSISCENSORED DATAhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Sensory Shelf-Life (SSL) estimation of a product consists of the sensory evaluation of a set of samples with different storage times, in which the test location plays an important role. The test location not only defines how the product is ampled and perceived, but it can also lead to different results with a given set of samples and consumers. This study compared the SSL estimation affected by two test locations: Central Location Test (CLT) and Home Use Test (HUT). Lemon-flavoured juice was used as a case study. In the CLT, 112 consumers tested 50 ml of the sample (a small serving), whereas in the HUT, 300 consumers received a whole sealed bottle and tasted their regular consumption serving. In both cases, consumers were asked to express a decision of acceptance or rejection (“Would you normally consume this product? Yes or No”). Data was analysed using survival analysis statistics. No significant differences were found when estimating SSL in HUT and CLT. This may be considered as the starting point for future investigations that can certainly confirm that the estimation of the SSL can be carried out by means of a conventional test, in CLT, considering its advantages in terms of cost and time invested.La estimación de la Vida Útil Sensorial (VUS) de un producto consiste en la evaluación de un conjunto de muestras con diferentes tiempos de almacenamiento en la que el emplazamiento cumple un papel importante. Se pueden obtener diferentes resultados en diferentes emplazamientos con un conjunto de muestras y consumidores determinados. En este estudio se comparó la VUS evaluada en dos emplazamientos: Prueba de Ubicación Central (CLT) y Prueba de Uso Doméstico (HUT). Se utilizó agua saborizada como caso de estudio. En la CLT, 112 consumidores probaron 50 ml de muestra (una porción) y, en la HUT, 300 consumidores recibieron una botella cerrada y degustaron su porción habitual de consumo. En ambos casos, se pidió a los consumidores que expresaran una decisión de aceptación o rechazo. Los datos se analizaron mediante estadísticas de supervivencia. No se encontraron diferencias significativas al estimar la VUS en la HUT y la CLT. Esto puede considerarse el inicio de futuras investigaciones que permitan establecer con certeza que la estimación de la VUS puede realizarse mediante el empleo del test convencional, en la CLT, con la ventaja que ello conlleva en cuanto a coste y tiempo invertido.Fil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; ArgentinaFil: Arce, María Soledad. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Garitta, Lorena Garitta. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaUniversidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico2025-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/268088Elizagoyen, Eliana Soledad; Gugole Ottaviano, Maria Fernanda; Arce, María Soledad; Garitta, Lorena Garitta; Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations; Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico; Revista de Ciencia y Tecnología; 43; 1; 6-2025; 34-410329-89221851-7587CONICET DigitalCONICETspainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.fceqyn.unam.edu.ar/recyt/index.php/recyt/article/view/784info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:48:46Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/268088instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:48:46.896CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations
Comparación de la estimación de vida útil sensorial de una bebida en dos emplazamientos
title Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations
spellingShingle Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations
Elizagoyen, Eliana Soledad
SENSORY SHELF LIFE
CENTRAL LOCATION TEST
HOME USED TEST
SURVIVAL ANALYSIS
CENSORED DATA
title_short Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations
title_full Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations
title_fullStr Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations
title_full_unstemmed Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations
title_sort Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations
dc.creator.none.fl_str_mv Elizagoyen, Eliana Soledad
Gugole Ottaviano, Maria Fernanda
Arce, María Soledad
Garitta, Lorena Garitta
author Elizagoyen, Eliana Soledad
author_facet Elizagoyen, Eliana Soledad
Gugole Ottaviano, Maria Fernanda
Arce, María Soledad
Garitta, Lorena Garitta
author_role author
author2 Gugole Ottaviano, Maria Fernanda
Arce, María Soledad
Garitta, Lorena Garitta
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv SENSORY SHELF LIFE
CENTRAL LOCATION TEST
HOME USED TEST
SURVIVAL ANALYSIS
CENSORED DATA
topic SENSORY SHELF LIFE
CENTRAL LOCATION TEST
HOME USED TEST
SURVIVAL ANALYSIS
CENSORED DATA
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Sensory Shelf-Life (SSL) estimation of a product consists of the sensory evaluation of a set of samples with different storage times, in which the test location plays an important role. The test location not only defines how the product is ampled and perceived, but it can also lead to different results with a given set of samples and consumers. This study compared the SSL estimation affected by two test locations: Central Location Test (CLT) and Home Use Test (HUT). Lemon-flavoured juice was used as a case study. In the CLT, 112 consumers tested 50 ml of the sample (a small serving), whereas in the HUT, 300 consumers received a whole sealed bottle and tasted their regular consumption serving. In both cases, consumers were asked to express a decision of acceptance or rejection (“Would you normally consume this product? Yes or No”). Data was analysed using survival analysis statistics. No significant differences were found when estimating SSL in HUT and CLT. This may be considered as the starting point for future investigations that can certainly confirm that the estimation of the SSL can be carried out by means of a conventional test, in CLT, considering its advantages in terms of cost and time invested.
La estimación de la Vida Útil Sensorial (VUS) de un producto consiste en la evaluación de un conjunto de muestras con diferentes tiempos de almacenamiento en la que el emplazamiento cumple un papel importante. Se pueden obtener diferentes resultados en diferentes emplazamientos con un conjunto de muestras y consumidores determinados. En este estudio se comparó la VUS evaluada en dos emplazamientos: Prueba de Ubicación Central (CLT) y Prueba de Uso Doméstico (HUT). Se utilizó agua saborizada como caso de estudio. En la CLT, 112 consumidores probaron 50 ml de muestra (una porción) y, en la HUT, 300 consumidores recibieron una botella cerrada y degustaron su porción habitual de consumo. En ambos casos, se pidió a los consumidores que expresaran una decisión de aceptación o rechazo. Los datos se analizaron mediante estadísticas de supervivencia. No se encontraron diferencias significativas al estimar la VUS en la HUT y la CLT. Esto puede considerarse el inicio de futuras investigaciones que permitan establecer con certeza que la estimación de la VUS puede realizarse mediante el empleo del test convencional, en la CLT, con la ventaja que ello conlleva en cuanto a coste y tiempo invertido.
Fil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina
Fil: Arce, María Soledad. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Garitta, Lorena Garitta. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
description Sensory Shelf-Life (SSL) estimation of a product consists of the sensory evaluation of a set of samples with different storage times, in which the test location plays an important role. The test location not only defines how the product is ampled and perceived, but it can also lead to different results with a given set of samples and consumers. This study compared the SSL estimation affected by two test locations: Central Location Test (CLT) and Home Use Test (HUT). Lemon-flavoured juice was used as a case study. In the CLT, 112 consumers tested 50 ml of the sample (a small serving), whereas in the HUT, 300 consumers received a whole sealed bottle and tasted their regular consumption serving. In both cases, consumers were asked to express a decision of acceptance or rejection (“Would you normally consume this product? Yes or No”). Data was analysed using survival analysis statistics. No significant differences were found when estimating SSL in HUT and CLT. This may be considered as the starting point for future investigations that can certainly confirm that the estimation of the SSL can be carried out by means of a conventional test, in CLT, considering its advantages in terms of cost and time invested.
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025-06
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/268088
Elizagoyen, Eliana Soledad; Gugole Ottaviano, Maria Fernanda; Arce, María Soledad; Garitta, Lorena Garitta; Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations; Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico; Revista de Ciencia y Tecnología; 43; 1; 6-2025; 34-41
0329-8922
1851-7587
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/268088
identifier_str_mv Elizagoyen, Eliana Soledad; Gugole Ottaviano, Maria Fernanda; Arce, María Soledad; Garitta, Lorena Garitta; Comparison of sensory shelf-life estimation of a beverage assessed in two locations; Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico; Revista de Ciencia y Tecnología; 43; 1; 6-2025; 34-41
0329-8922
1851-7587
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.fceqyn.unam.edu.ar/recyt/index.php/recyt/article/view/784
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613513169862656
score 13.070432