Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch
- Autores
- Lopez, Olivia Valeria; Viña, Sonia Zulma; Pachas, Aníbal N. A.; Sisterna, Marina Noemí; Rohatsch, Pablo H.; Mugridge, Alicia; Fassola, Hugo E.; García, María A.
- Año de publicación
- 2010
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The aims of this work were to evaluate productivity and postharvest handling conditions for ahipa roots; to establish a starch extraction procedure and to characterise the morphological, physicochemical and pasting properties of ahipa starch. Plants were grown in Misiones (Argentina), evaluating three planting densities and the application of a flower pruning (FP) practice. FP increased roots yield without modifying the functional properties of the starch. Storage assays allowed to rule out refrigeration and select 25 °C as an appropriate temperature. Starch extraction yield was 56.54 g 100 g−1 roots (dry basis). Amylose content was 10.75%. The starch diffractograms were assigned to a type C pattern. Ahipa starch pastes gelatinised at relatively low temperature and showed low retrogradation tendency under refrigeration conditions. Rheological properties indicated that ahipa starch might be adequate as a food thickener. Thus, native ahipa starch seems to be an alternative to other traditional starch sources.
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pachas, Anibal N.A..
Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina
Fil: Rohatsch, Pablo H..
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Fassola, Pablo H..
Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
AHIPA STARCH
LEGUMINOUS TUBEROUS ROOTS
LONG-TERM STORAGE
POSTHARVEST HANDLING
STARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/94613
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_8d76fae332ac18c9ec154655aa47a2ff |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/94613 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starchLopez, Olivia ValeriaViña, Sonia ZulmaPachas, Aníbal N. A.Sisterna, Marina NoemíRohatsch, Pablo H.Mugridge, AliciaFassola, Hugo E.García, María A.AHIPA STARCHLEGUMINOUS TUBEROUS ROOTSLONG-TERM STORAGEPOSTHARVEST HANDLINGSTARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIEShttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The aims of this work were to evaluate productivity and postharvest handling conditions for ahipa roots; to establish a starch extraction procedure and to characterise the morphological, physicochemical and pasting properties of ahipa starch. Plants were grown in Misiones (Argentina), evaluating three planting densities and the application of a flower pruning (FP) practice. FP increased roots yield without modifying the functional properties of the starch. Storage assays allowed to rule out refrigeration and select 25 °C as an appropriate temperature. Starch extraction yield was 56.54 g 100 g−1 roots (dry basis). Amylose content was 10.75%. The starch diffractograms were assigned to a type C pattern. Ahipa starch pastes gelatinised at relatively low temperature and showed low retrogradation tendency under refrigeration conditions. Rheological properties indicated that ahipa starch might be adequate as a food thickener. Thus, native ahipa starch seems to be an alternative to other traditional starch sources.Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Pachas, Anibal N.A..Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; ArgentinaFil: Rohatsch, Pablo H..Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Fassola, Pablo H..Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaWiley Blackwell Publishing, Inc2010-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/94613Lopez, Olivia Valeria; Viña, Sonia Zulma; Pachas, Aníbal N. A.; Sisterna, Marina Noemí; Rohatsch, Pablo H.; et al.; Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 45; 2; 2-2010; 223-2330950-54231365-2621CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2621.2009.02125.xinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/j.1365-2621.2009.02125.xinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-10T13:06:10Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/94613instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-10 13:06:11.02CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch |
title |
Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch |
spellingShingle |
Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch Lopez, Olivia Valeria AHIPA STARCH LEGUMINOUS TUBEROUS ROOTS LONG-TERM STORAGE POSTHARVEST HANDLING STARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES |
title_short |
Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch |
title_full |
Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch |
title_fullStr |
Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch |
title_full_unstemmed |
Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch |
title_sort |
Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Lopez, Olivia Valeria Viña, Sonia Zulma Pachas, Aníbal N. A. Sisterna, Marina Noemí Rohatsch, Pablo H. Mugridge, Alicia Fassola, Hugo E. García, María A. |
author |
Lopez, Olivia Valeria |
author_facet |
Lopez, Olivia Valeria Viña, Sonia Zulma Pachas, Aníbal N. A. Sisterna, Marina Noemí Rohatsch, Pablo H. Mugridge, Alicia Fassola, Hugo E. García, María A. |
author_role |
author |
author2 |
Viña, Sonia Zulma Pachas, Aníbal N. A. Sisterna, Marina Noemí Rohatsch, Pablo H. Mugridge, Alicia Fassola, Hugo E. García, María A. |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
AHIPA STARCH LEGUMINOUS TUBEROUS ROOTS LONG-TERM STORAGE POSTHARVEST HANDLING STARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES |
topic |
AHIPA STARCH LEGUMINOUS TUBEROUS ROOTS LONG-TERM STORAGE POSTHARVEST HANDLING STARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The aims of this work were to evaluate productivity and postharvest handling conditions for ahipa roots; to establish a starch extraction procedure and to characterise the morphological, physicochemical and pasting properties of ahipa starch. Plants were grown in Misiones (Argentina), evaluating three planting densities and the application of a flower pruning (FP) practice. FP increased roots yield without modifying the functional properties of the starch. Storage assays allowed to rule out refrigeration and select 25 °C as an appropriate temperature. Starch extraction yield was 56.54 g 100 g−1 roots (dry basis). Amylose content was 10.75%. The starch diffractograms were assigned to a type C pattern. Ahipa starch pastes gelatinised at relatively low temperature and showed low retrogradation tendency under refrigeration conditions. Rheological properties indicated that ahipa starch might be adequate as a food thickener. Thus, native ahipa starch seems to be an alternative to other traditional starch sources. Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Pachas, Anibal N.A.. Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina Fil: Rohatsch, Pablo H.. Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Fassola, Pablo H.. Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
The aims of this work were to evaluate productivity and postharvest handling conditions for ahipa roots; to establish a starch extraction procedure and to characterise the morphological, physicochemical and pasting properties of ahipa starch. Plants were grown in Misiones (Argentina), evaluating three planting densities and the application of a flower pruning (FP) practice. FP increased roots yield without modifying the functional properties of the starch. Storage assays allowed to rule out refrigeration and select 25 °C as an appropriate temperature. Starch extraction yield was 56.54 g 100 g−1 roots (dry basis). Amylose content was 10.75%. The starch diffractograms were assigned to a type C pattern. Ahipa starch pastes gelatinised at relatively low temperature and showed low retrogradation tendency under refrigeration conditions. Rheological properties indicated that ahipa starch might be adequate as a food thickener. Thus, native ahipa starch seems to be an alternative to other traditional starch sources. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-02 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/94613 Lopez, Olivia Valeria; Viña, Sonia Zulma; Pachas, Aníbal N. A.; Sisterna, Marina Noemí; Rohatsch, Pablo H.; et al.; Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 45; 2; 2-2010; 223-233 0950-5423 1365-2621 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/94613 |
identifier_str_mv |
Lopez, Olivia Valeria; Viña, Sonia Zulma; Pachas, Aníbal N. A.; Sisterna, Marina Noemí; Rohatsch, Pablo H.; et al.; Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 45; 2; 2-2010; 223-233 0950-5423 1365-2621 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2621.2009.02125.x info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/j.1365-2621.2009.02125.x |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Wiley Blackwell Publishing, Inc |
publisher.none.fl_str_mv |
Wiley Blackwell Publishing, Inc |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842980248956698624 |
score |
12.993085 |