Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch

Autores
Lopez, Olivia Valeria; Viña, Sonia Zulma; Pachas, Aníbal N. A.; Sisterna, Marina Noemí; Rohatsch, Pablo H.; Mugridge, Alicia; Fassola, Hugo E.; García, María A.
Año de publicación
2010
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The aims of this work were to evaluate productivity and postharvest handling conditions for ahipa roots; to establish a starch extraction procedure and to characterise the morphological, physicochemical and pasting properties of ahipa starch. Plants were grown in Misiones (Argentina), evaluating three planting densities and the application of a flower pruning (FP) practice. FP increased roots yield without modifying the functional properties of the starch. Storage assays allowed to rule out refrigeration and select 25 °C as an appropriate temperature. Starch extraction yield was 56.54 g 100 g−1 roots (dry basis). Amylose content was 10.75%. The starch diffractograms were assigned to a type C pattern. Ahipa starch pastes gelatinised at relatively low temperature and showed low retrogradation tendency under refrigeration conditions. Rheological properties indicated that ahipa starch might be adequate as a food thickener. Thus, native ahipa starch seems to be an alternative to other traditional starch sources.
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pachas, Anibal N.A..
Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina
Fil: Rohatsch, Pablo H..
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Fassola, Pablo H..
Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
AHIPA STARCH
LEGUMINOUS TUBEROUS ROOTS
LONG-TERM STORAGE
POSTHARVEST HANDLING
STARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/94613

id CONICETDig_8d76fae332ac18c9ec154655aa47a2ff
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/94613
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starchLopez, Olivia ValeriaViña, Sonia ZulmaPachas, Aníbal N. A.Sisterna, Marina NoemíRohatsch, Pablo H.Mugridge, AliciaFassola, Hugo E.García, María A.AHIPA STARCHLEGUMINOUS TUBEROUS ROOTSLONG-TERM STORAGEPOSTHARVEST HANDLINGSTARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIEShttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The aims of this work were to evaluate productivity and postharvest handling conditions for ahipa roots; to establish a starch extraction procedure and to characterise the morphological, physicochemical and pasting properties of ahipa starch. Plants were grown in Misiones (Argentina), evaluating three planting densities and the application of a flower pruning (FP) practice. FP increased roots yield without modifying the functional properties of the starch. Storage assays allowed to rule out refrigeration and select 25 °C as an appropriate temperature. Starch extraction yield was 56.54 g 100 g−1 roots (dry basis). Amylose content was 10.75%. The starch diffractograms were assigned to a type C pattern. Ahipa starch pastes gelatinised at relatively low temperature and showed low retrogradation tendency under refrigeration conditions. Rheological properties indicated that ahipa starch might be adequate as a food thickener. Thus, native ahipa starch seems to be an alternative to other traditional starch sources.Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Pachas, Anibal N.A..Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; ArgentinaFil: Rohatsch, Pablo H..Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Fassola, Pablo H..Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaWiley Blackwell Publishing, Inc2010-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/94613Lopez, Olivia Valeria; Viña, Sonia Zulma; Pachas, Aníbal N. A.; Sisterna, Marina Noemí; Rohatsch, Pablo H.; et al.; Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 45; 2; 2-2010; 223-2330950-54231365-2621CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2621.2009.02125.xinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/j.1365-2621.2009.02125.xinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-10T13:06:10Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/94613instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-10 13:06:11.02CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch
title Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch
spellingShingle Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch
Lopez, Olivia Valeria
AHIPA STARCH
LEGUMINOUS TUBEROUS ROOTS
LONG-TERM STORAGE
POSTHARVEST HANDLING
STARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES
title_short Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch
title_full Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch
title_fullStr Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch
title_full_unstemmed Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch
title_sort Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch
dc.creator.none.fl_str_mv Lopez, Olivia Valeria
Viña, Sonia Zulma
Pachas, Aníbal N. A.
Sisterna, Marina Noemí
Rohatsch, Pablo H.
Mugridge, Alicia
Fassola, Hugo E.
García, María A.
author Lopez, Olivia Valeria
author_facet Lopez, Olivia Valeria
Viña, Sonia Zulma
Pachas, Aníbal N. A.
Sisterna, Marina Noemí
Rohatsch, Pablo H.
Mugridge, Alicia
Fassola, Hugo E.
García, María A.
author_role author
author2 Viña, Sonia Zulma
Pachas, Aníbal N. A.
Sisterna, Marina Noemí
Rohatsch, Pablo H.
Mugridge, Alicia
Fassola, Hugo E.
García, María A.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv AHIPA STARCH
LEGUMINOUS TUBEROUS ROOTS
LONG-TERM STORAGE
POSTHARVEST HANDLING
STARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES
topic AHIPA STARCH
LEGUMINOUS TUBEROUS ROOTS
LONG-TERM STORAGE
POSTHARVEST HANDLING
STARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv The aims of this work were to evaluate productivity and postharvest handling conditions for ahipa roots; to establish a starch extraction procedure and to characterise the morphological, physicochemical and pasting properties of ahipa starch. Plants were grown in Misiones (Argentina), evaluating three planting densities and the application of a flower pruning (FP) practice. FP increased roots yield without modifying the functional properties of the starch. Storage assays allowed to rule out refrigeration and select 25 °C as an appropriate temperature. Starch extraction yield was 56.54 g 100 g−1 roots (dry basis). Amylose content was 10.75%. The starch diffractograms were assigned to a type C pattern. Ahipa starch pastes gelatinised at relatively low temperature and showed low retrogradation tendency under refrigeration conditions. Rheological properties indicated that ahipa starch might be adequate as a food thickener. Thus, native ahipa starch seems to be an alternative to other traditional starch sources.
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pachas, Anibal N.A..
Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina
Fil: Rohatsch, Pablo H..
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Fassola, Pablo H..
Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description The aims of this work were to evaluate productivity and postharvest handling conditions for ahipa roots; to establish a starch extraction procedure and to characterise the morphological, physicochemical and pasting properties of ahipa starch. Plants were grown in Misiones (Argentina), evaluating three planting densities and the application of a flower pruning (FP) practice. FP increased roots yield without modifying the functional properties of the starch. Storage assays allowed to rule out refrigeration and select 25 °C as an appropriate temperature. Starch extraction yield was 56.54 g 100 g−1 roots (dry basis). Amylose content was 10.75%. The starch diffractograms were assigned to a type C pattern. Ahipa starch pastes gelatinised at relatively low temperature and showed low retrogradation tendency under refrigeration conditions. Rheological properties indicated that ahipa starch might be adequate as a food thickener. Thus, native ahipa starch seems to be an alternative to other traditional starch sources.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-02
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/94613
Lopez, Olivia Valeria; Viña, Sonia Zulma; Pachas, Aníbal N. A.; Sisterna, Marina Noemí; Rohatsch, Pablo H.; et al.; Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 45; 2; 2-2010; 223-233
0950-5423
1365-2621
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/94613
identifier_str_mv Lopez, Olivia Valeria; Viña, Sonia Zulma; Pachas, Aníbal N. A.; Sisterna, Marina Noemí; Rohatsch, Pablo H.; et al.; Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 45; 2; 2-2010; 223-233
0950-5423
1365-2621
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2621.2009.02125.x
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/j.1365-2621.2009.02125.x
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wiley Blackwell Publishing, Inc
publisher.none.fl_str_mv Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842980248956698624
score 12.993085