Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses

Autores
Doporto, María Cecilia; Dini, Cecilia; Viña, Sonia Zulma; Garcia, Maria Alejandra
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Chemical composition of two accessions (N°11 and Local) of Pachyrhizus ahipa was evaluated and their starches were characterized from a technological and nutritional point of view. Ahipa roots were characterized by their high protein (8-9%) level compared to other roots and tubers. Accession 11 exhibited higher starch content than Local accession. Compared to cassava, ahipa starch showed lower gelatinization temperature, exhibiting accession 11 the lowest value. Ahipa starch digestibility was similar to that of other leguminous plants. Accession 11 showed higher rapidly digestible (RD) and resistant and lower slowly digestible (SD) starch than cassava. Rotational rheological assays indicated that gelatinized ahipa starch suspensions present a pseudoplastic thixotropic behavior and under dynamic assays they behaved as a weak gel. Finally, ahipa can be considered a very good source of starch and might be used as a functional food, contributing to increase the RD and SD fractions.
Fil: Doporto, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Ahipa accessions
Glycemic index
Leguminous tuberous roots
Rotational and dynamic rheological assays
Starch digestibility
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/87955

id CONICETDig_4008c440ea020a3bfeb4ae3c4f61f592
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/87955
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food usesDoporto, María CeciliaDini, CeciliaViña, Sonia ZulmaGarcia, Maria AlejandraAhipa accessionsGlycemic indexLeguminous tuberous rootsRotational and dynamic rheological assaysStarch digestibilityhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Chemical composition of two accessions (N°11 and Local) of Pachyrhizus ahipa was evaluated and their starches were characterized from a technological and nutritional point of view. Ahipa roots were characterized by their high protein (8-9%) level compared to other roots and tubers. Accession 11 exhibited higher starch content than Local accession. Compared to cassava, ahipa starch showed lower gelatinization temperature, exhibiting accession 11 the lowest value. Ahipa starch digestibility was similar to that of other leguminous plants. Accession 11 showed higher rapidly digestible (RD) and resistant and lower slowly digestible (SD) starch than cassava. Rotational rheological assays indicated that gelatinized ahipa starch suspensions present a pseudoplastic thixotropic behavior and under dynamic assays they behaved as a weak gel. Finally, ahipa can be considered a very good source of starch and might be used as a functional food, contributing to increase the RD and SD fractions.Fil: Doporto, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaWiley VCH Verlag2014-04-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/87955Doporto, María Cecilia; Dini, Cecilia; Viña, Sonia Zulma; Garcia, Maria Alejandra; Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 66; 5-6; 23-4-2014; 539-5480038-9056CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/star.201300196info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/star.201300196info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:48:14Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/87955instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:48:14.864CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses
title Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses
spellingShingle Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses
Doporto, María Cecilia
Ahipa accessions
Glycemic index
Leguminous tuberous roots
Rotational and dynamic rheological assays
Starch digestibility
title_short Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses
title_full Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses
title_fullStr Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses
title_full_unstemmed Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses
title_sort Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses
dc.creator.none.fl_str_mv Doporto, María Cecilia
Dini, Cecilia
Viña, Sonia Zulma
Garcia, Maria Alejandra
author Doporto, María Cecilia
author_facet Doporto, María Cecilia
Dini, Cecilia
Viña, Sonia Zulma
Garcia, Maria Alejandra
author_role author
author2 Dini, Cecilia
Viña, Sonia Zulma
Garcia, Maria Alejandra
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Ahipa accessions
Glycemic index
Leguminous tuberous roots
Rotational and dynamic rheological assays
Starch digestibility
topic Ahipa accessions
Glycemic index
Leguminous tuberous roots
Rotational and dynamic rheological assays
Starch digestibility
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Chemical composition of two accessions (N°11 and Local) of Pachyrhizus ahipa was evaluated and their starches were characterized from a technological and nutritional point of view. Ahipa roots were characterized by their high protein (8-9%) level compared to other roots and tubers. Accession 11 exhibited higher starch content than Local accession. Compared to cassava, ahipa starch showed lower gelatinization temperature, exhibiting accession 11 the lowest value. Ahipa starch digestibility was similar to that of other leguminous plants. Accession 11 showed higher rapidly digestible (RD) and resistant and lower slowly digestible (SD) starch than cassava. Rotational rheological assays indicated that gelatinized ahipa starch suspensions present a pseudoplastic thixotropic behavior and under dynamic assays they behaved as a weak gel. Finally, ahipa can be considered a very good source of starch and might be used as a functional food, contributing to increase the RD and SD fractions.
Fil: Doporto, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description Chemical composition of two accessions (N°11 and Local) of Pachyrhizus ahipa was evaluated and their starches were characterized from a technological and nutritional point of view. Ahipa roots were characterized by their high protein (8-9%) level compared to other roots and tubers. Accession 11 exhibited higher starch content than Local accession. Compared to cassava, ahipa starch showed lower gelatinization temperature, exhibiting accession 11 the lowest value. Ahipa starch digestibility was similar to that of other leguminous plants. Accession 11 showed higher rapidly digestible (RD) and resistant and lower slowly digestible (SD) starch than cassava. Rotational rheological assays indicated that gelatinized ahipa starch suspensions present a pseudoplastic thixotropic behavior and under dynamic assays they behaved as a weak gel. Finally, ahipa can be considered a very good source of starch and might be used as a functional food, contributing to increase the RD and SD fractions.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-04-23
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/87955
Doporto, María Cecilia; Dini, Cecilia; Viña, Sonia Zulma; Garcia, Maria Alejandra; Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 66; 5-6; 23-4-2014; 539-548
0038-9056
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/87955
identifier_str_mv Doporto, María Cecilia; Dini, Cecilia; Viña, Sonia Zulma; Garcia, Maria Alejandra; Pachyrhizus ahipa roots and starches: Composition and functional properties related to their food uses; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 66; 5-6; 23-4-2014; 539-548
0038-9056
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/star.201300196
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/star.201300196
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wiley VCH Verlag
publisher.none.fl_str_mv Wiley VCH Verlag
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613499676786688
score 13.070432