The production of yeast cell wall using an agroindustrial waste influences the wall thickness and is implicated on the aflatoxin B1 adsorption process

Autores
Pereyra, Carina Maricel; Gil, Samanta Soledad; Cristofolini, Andrea Lorena; Bonci, Mário; Makita, Mário; Monge, Maria del Pilar; Montenegro, Mariana Angélica; Cavaglieri, Lilia Reneé
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The objectives of this study were: to evaluate the use of dry distillery grain soluble extract - DDGse to produce yeast biomass and to obtain cell wall (CW), to use the CW as an aflatoxin B1 (AFB1) adsorbent, to study the variation in the composition and thickness of the CW under the influence of DDGse to evaluate their implication on the adsorption process using transmission electron microscopy (TEM) and fourier-transform infrared spectroscopy (FITR). The production of biomass and CW were variable. The CW thickness values showed that S. boulardii strain grown in yeast extract peptone dextrose (YPD) or DDGse medium, with no significant differences observed. The thickness of the CW for S. cerevisiae (RC012 and VM014) were increased when the cells were grown in DDGse medium, the thickness was almost double compared to the values obtained in YPD medium. The spectra IR of each CW in the two culture media shown regions corresponding to polysaccharides, proteins and lipids. Cells grown in DDGse medium adsorbed more AFB1 than those grown in YPD. The CW adsorbed more AFB1 than the same amount of whole cell. Future studies should be done to determine the type of carbohydrates and the relationship between chitin - beta glucans responsible for mycotoxin adsorption.
Fil: Pereyra, Carina Maricel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Gil, Samanta Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Cristofolini, Andrea Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Bonci, Mário. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; Brasil
Fil: Makita, Mário. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; Brasil
Fil: Monge, Maria del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Académico Pedagógico de Ciencias Básicas y Aplicadas; Argentina
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Materia
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AFLATOXIN B1
AGROINDUSTRIAL WASTE
YEAST CELL WALL
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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The CW thickness values showed that S. boulardii strain grown in yeast extract peptone dextrose (YPD) or DDGse medium, with no significant differences observed. The thickness of the CW for S. cerevisiae (RC012 and VM014) were increased when the cells were grown in DDGse medium, the thickness was almost double compared to the values obtained in YPD medium. The spectra IR of each CW in the two culture media shown regions corresponding to polysaccharides, proteins and lipids. Cells grown in DDGse medium adsorbed more AFB1 than those grown in YPD. The CW adsorbed more AFB1 than the same amount of whole cell. Future studies should be done to determine the type of carbohydrates and the relationship between chitin - beta glucans responsible for mycotoxin adsorption.Fil: Pereyra, Carina Maricel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; ArgentinaFil: Gil, Samanta Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; ArgentinaFil: Cristofolini, Andrea Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; ArgentinaFil: Bonci, Mário. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; BrasilFil: Makita, Mário. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; BrasilFil: Monge, Maria del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; ArgentinaFil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Académico Pedagógico de Ciencias Básicas y Aplicadas; ArgentinaFil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; ArgentinaElsevier Science2018-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/164216Pereyra, Carina Maricel; Gil, Samanta Soledad; Cristofolini, Andrea Lorena; Bonci, Mário; Makita, Mário; et al.; The production of yeast cell wall using an agroindustrial waste influences the wall thickness and is implicated on the aflatoxin B1 adsorption process; Elsevier Science; Food Research International; 111; 9-2018; 306-3130963-9969CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodres.2018.05.026info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096399691830382Xinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-10T13:07:36Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/164216instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-10 13:07:36.912CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
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Fil: Pereyra, Carina Maricel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
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