Experimental Values and Correlations of Some Thermal Properties of Fresh and Osmotically Dehydrated Stone Fruit

Autores
Rodriguez, Anabel; Rodriguez, Maria Marcela; Mascheroni, Rodolfo Horacio
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Nectarines, plums and peaches were dehydrated with osmotic solutions (glucose at 60°Brix or sorbitol at 60°Brix) at temperature of 35ºC for scheduled periods (0.5, 1, 2, 4, 6, 8 h). Thermal properties of fresh and osmotically dehydrated fruits were measured by DSC where samples were heated from –40ºC to 40ºC at a rate of 2ºC min–1. In this work, we obtained experimental data on the variation of water content and soluble solids during the osmotic dehydration of nectarines, peaches and plums in solutions of glucose or sorbitol; experimental data for enthalpy of fresh and osmotically dehydrated nectarines, plums and peaches as a function of temperature and type of osmotic solute; correlations for initial freezing temperature of osmotically dehydrated stone fruits as a function of water content and type of dehydrating solute and correlations between heat capacity or enthalpy and temperature for some fresh and osmotically dehydrated stone fruits.
Fil: Rodriguez, Anabel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingenieria de Olavarria; Argentina
Fil: Rodriguez, Maria Marcela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Correlations
Initial Freezing Point
Osmotic Dehydration
Stone Fruits
Thermophysical Properties
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Fil: Rodriguez, Anabel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingenieria de Olavarria; Argentina
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description Nectarines, plums and peaches were dehydrated with osmotic solutions (glucose at 60°Brix or sorbitol at 60°Brix) at temperature of 35ºC for scheduled periods (0.5, 1, 2, 4, 6, 8 h). Thermal properties of fresh and osmotically dehydrated fruits were measured by DSC where samples were heated from –40ºC to 40ºC at a rate of 2ºC min–1. In this work, we obtained experimental data on the variation of water content and soluble solids during the osmotic dehydration of nectarines, peaches and plums in solutions of glucose or sorbitol; experimental data for enthalpy of fresh and osmotically dehydrated nectarines, plums and peaches as a function of temperature and type of osmotic solute; correlations for initial freezing temperature of osmotically dehydrated stone fruits as a function of water content and type of dehydrating solute and correlations between heat capacity or enthalpy and temperature for some fresh and osmotically dehydrated stone fruits.
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