Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein

Autores
Conforti, Paula Andrea; Lupano, Cecilia Elena
Año de publicación
2011
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Araucaria angustifolia and Araucaria araucana are coniferous trees with large and nutritious seeds. The structure and nutritional properties of the proteins of these seeds were studied. About 70% of the proteins of the gametophyte were soluble in distilled water, although their solubility decreased drastically in raw seed flour. The protein components of both araucaria seeds were very similar; the main protein species have molecular weights of 14, 24, and 30 kDa. These proteins have a high nutritional quality, being triptophan the first limiting amino acid.
Fil: Conforti, Paula Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
ARAUCARIA SEED
PROTEINS
AMINO ACIDS
ARAUCARIA ANGUSTIFOLIA
ARAUCARIA ARAUCANA
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/109779

id CONICETDig_86159ae1fc2ec53227955407dba00c98
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/109779
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed ProteinConforti, Paula AndreaLupano, Cecilia ElenaARAUCARIA SEEDPROTEINSAMINO ACIDSARAUCARIA ANGUSTIFOLIAARAUCARIA ARAUCANAhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Araucaria angustifolia and Araucaria araucana are coniferous trees with large and nutritious seeds. The structure and nutritional properties of the proteins of these seeds were studied. About 70% of the proteins of the gametophyte were soluble in distilled water, although their solubility decreased drastically in raw seed flour. The protein components of both araucaria seeds were very similar; the main protein species have molecular weights of 14, 24, and 30 kDa. These proteins have a high nutritional quality, being triptophan the first limiting amino acid.Fil: Conforti, Paula Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaTaylor & Francis2011-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/109779Conforti, Paula Andrea; Lupano, Cecilia Elena; Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 14; 1; 1-2011; 84-911094-29121532-2386CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/10942910903131431info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942910903131431info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:56:58Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/109779instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:56:58.335CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein
title Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein
spellingShingle Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein
Conforti, Paula Andrea
ARAUCARIA SEED
PROTEINS
AMINO ACIDS
ARAUCARIA ANGUSTIFOLIA
ARAUCARIA ARAUCANA
title_short Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein
title_full Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein
title_fullStr Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein
title_full_unstemmed Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein
title_sort Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein
dc.creator.none.fl_str_mv Conforti, Paula Andrea
Lupano, Cecilia Elena
author Conforti, Paula Andrea
author_facet Conforti, Paula Andrea
Lupano, Cecilia Elena
author_role author
author2 Lupano, Cecilia Elena
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv ARAUCARIA SEED
PROTEINS
AMINO ACIDS
ARAUCARIA ANGUSTIFOLIA
ARAUCARIA ARAUCANA
topic ARAUCARIA SEED
PROTEINS
AMINO ACIDS
ARAUCARIA ANGUSTIFOLIA
ARAUCARIA ARAUCANA
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Araucaria angustifolia and Araucaria araucana are coniferous trees with large and nutritious seeds. The structure and nutritional properties of the proteins of these seeds were studied. About 70% of the proteins of the gametophyte were soluble in distilled water, although their solubility decreased drastically in raw seed flour. The protein components of both araucaria seeds were very similar; the main protein species have molecular weights of 14, 24, and 30 kDa. These proteins have a high nutritional quality, being triptophan the first limiting amino acid.
Fil: Conforti, Paula Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description Araucaria angustifolia and Araucaria araucana are coniferous trees with large and nutritious seeds. The structure and nutritional properties of the proteins of these seeds were studied. About 70% of the proteins of the gametophyte were soluble in distilled water, although their solubility decreased drastically in raw seed flour. The protein components of both araucaria seeds were very similar; the main protein species have molecular weights of 14, 24, and 30 kDa. These proteins have a high nutritional quality, being triptophan the first limiting amino acid.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/109779
Conforti, Paula Andrea; Lupano, Cecilia Elena; Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 14; 1; 1-2011; 84-91
1094-2912
1532-2386
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/109779
identifier_str_mv Conforti, Paula Andrea; Lupano, Cecilia Elena; Selected Properties of Araucaria Angustifolia and Araucaria Araucana Seed Protein; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 14; 1; 1-2011; 84-91
1094-2912
1532-2386
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/10942910903131431
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942910903131431
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Taylor & Francis
publisher.none.fl_str_mv Taylor & Francis
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269431831461888
score 13.13397