Molecular identification of Enterococci isolated from artisanal cheeses

Autores
Pourcel, Gisela; Delpech, Gastón; Sanchez Bruni, Sergio Fabian; Schell, Celia María Beatriz; Basualdo, Julián; de Luca, Maria Marta; Sparo, Mónica Delfina
Año de publicación
2010
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Enterococci are relevant for improving and developing the flavor and quality of cheese. E. faecalis is the commonest specie isolated from artisanal cheeses. Strains of E. faecium (EVR) are also recovered from artisanal cheeses, being the reason of human infections. EVR develops multi-resistance to different antimicrobials such as aminoglycosides, ß lactams and glycopeptides. Aims: To correlate the phenotypic and genotypic identification of the enterococci isolates from artisanal cheese manufactured in farms settle in Tandil, BAprovince. Methods: 21 artisanal cheeses were processed. The phenotypic characterization was performed by the API System, whilst the molecular identification of the strains was undertaken by PCR amplification of tuf and sodAgenes. Results: 13 strains of enterococci were isolated from cheeses, by which 9 strains were phenotypically identified as E. faecalis, whilst 4 isolates were not typified. PCR revealed that all the strains tested were identified as E. faecium. Conclusions: The phenotypic characterization is not a reproducible and reliable method to identify enterococci. In contrast, the genotyping techniques, allows a fast and accurate identification of those strains. In artisanal dairy products is pivotal to identify other species than E. faecalis that may become as emergent pathogens in human (EVR).
Fil: Pourcel, Gisela. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Escuela Superior de Ciencias de la Salud; Argentina
Fil: Delpech, Gastón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Escuela Superior de Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiopatología. Laboratorio de Farmacología; Argentina
Fil: Sanchez Bruni, Sergio Fabian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiopatología. Laboratorio de Farmacología; Argentina
Fil: Schell, Celia María Beatriz. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.medicas. Departamento de Ciencias Fisiológicas (dpto de Ciencias Fisiológicas);
Fil: Basualdo, Julián. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.medicas. Departamento de Ciencias Fisiológicas (dpto de Ciencias Fisiológicas);
Fil: de Luca, Maria Marta. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.medicas. Departamento de Ciencias Fisiológicas (dpto de Ciencias Fisiológicas);
Fil: Sparo, Mónica Delfina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Escuela Superior de Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiopatología. Laboratorio de Farmacología; Argentina
XLVI Reunión Anual Sociedad Argentina de Investigación en Bioquímica y Biología Molecular
Puerto Madryn
Argentina
Sociedad Argentina de Investigación en Bioquímica y Biología Molecular
Materia
ANTIMICROBIANOS
ENTEROCOCCUS
RESISTENCIA
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Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Puerto Madryn
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description Enterococci are relevant for improving and developing the flavor and quality of cheese. E. faecalis is the commonest specie isolated from artisanal cheeses. Strains of E. faecium (EVR) are also recovered from artisanal cheeses, being the reason of human infections. EVR develops multi-resistance to different antimicrobials such as aminoglycosides, ß lactams and glycopeptides. Aims: To correlate the phenotypic and genotypic identification of the enterococci isolates from artisanal cheese manufactured in farms settle in Tandil, BAprovince. Methods: 21 artisanal cheeses were processed. The phenotypic characterization was performed by the API System, whilst the molecular identification of the strains was undertaken by PCR amplification of tuf and sodAgenes. Results: 13 strains of enterococci were isolated from cheeses, by which 9 strains were phenotypically identified as E. faecalis, whilst 4 isolates were not typified. PCR revealed that all the strains tested were identified as E. faecium. Conclusions: The phenotypic characterization is not a reproducible and reliable method to identify enterococci. In contrast, the genotyping techniques, allows a fast and accurate identification of those strains. In artisanal dairy products is pivotal to identify other species than E. faecalis that may become as emergent pathogens in human (EVR).
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