Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds
- Autores
- Guiotto, Estefania Nancy; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; Nolasco, Susana Maria
- Año de publicación
- 2011
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The dependence of physical properties of dark and white chia seeds on moisture content (MC) was determined in moisture ranges of 4.6% to 17.7% and 4.9% to 16.2% dry basis (d.b.), respectively. The length, width, thickness, geometric diameter, and specific surface area increased linearly from 1.91 to 2.07 mm, 1.24 to 1.34 mm, 0.81 to 0.87 mm, 1.24 to 1.34 mm, and 4.85 to 5.67 mm2 for dark seeds and from 1.92 to 2.07 mm, 1.26 to 1.32 mm, 0.81 to 0.86 mm, 1.25 to 1.33 mm, and 4.94 to 5.56 mm2 for white seeds, respectively. Seed volume, equivalent diameter, and thousand seed mass ranged from 1.09 to 1.31 mm3, 1.28 to 1.36 mm, and 1.230 to 1.352 g for dark seeds and from 1.02 to 1.25 mm3, 1.25 to 1.34 mm, and 1.170 to 1.293 g for white seeds, respectively, with the increase in MC. True density diminished from 1.115 to 1.025 g cm-3 and from 1.144 to 1.028 g cm-3 for dark and white seeds, respectively. Bulk density, porosity, and static coefficient of friction were assessed for dark seeds. Bulk density decreased from 0.713 to 0.644 g cm-3, while the porosity values varied polynomially. The static coefficient of friction on galvanized iron and aluminum increased from 0.25 to 0.34 and from 0.26 to 0.34, respectively. Results showed that seed MC affected the physical properties studied for both types of seeds.
Fil: Guiotto, Estefania Nancy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina - Materia
-
Salvia hispanica L. seed
physical properties
moisture content - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/109705
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_7d90360bdc0ba80a85c9d3382e320d32 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/109705 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) SeedsGuiotto, Estefania NancyIxtaina, Vanesa YanetTomás, Mabel CristinaNolasco, Susana MariaSalvia hispanica L. seedphysical propertiesmoisture contenthttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The dependence of physical properties of dark and white chia seeds on moisture content (MC) was determined in moisture ranges of 4.6% to 17.7% and 4.9% to 16.2% dry basis (d.b.), respectively. The length, width, thickness, geometric diameter, and specific surface area increased linearly from 1.91 to 2.07 mm, 1.24 to 1.34 mm, 0.81 to 0.87 mm, 1.24 to 1.34 mm, and 4.85 to 5.67 mm2 for dark seeds and from 1.92 to 2.07 mm, 1.26 to 1.32 mm, 0.81 to 0.86 mm, 1.25 to 1.33 mm, and 4.94 to 5.56 mm2 for white seeds, respectively. Seed volume, equivalent diameter, and thousand seed mass ranged from 1.09 to 1.31 mm3, 1.28 to 1.36 mm, and 1.230 to 1.352 g for dark seeds and from 1.02 to 1.25 mm3, 1.25 to 1.34 mm, and 1.170 to 1.293 g for white seeds, respectively, with the increase in MC. True density diminished from 1.115 to 1.025 g cm-3 and from 1.144 to 1.028 g cm-3 for dark and white seeds, respectively. Bulk density, porosity, and static coefficient of friction were assessed for dark seeds. Bulk density decreased from 0.713 to 0.644 g cm-3, while the porosity values varied polynomially. The static coefficient of friction on galvanized iron and aluminum increased from 0.25 to 0.34 and from 0.26 to 0.34, respectively. Results showed that seed MC affected the physical properties studied for both types of seeds.Fil: Guiotto, Estefania Nancy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; ArgentinaAmerican Society Agricultural and Biological Engineers2011-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/109705Guiotto, Estefania Nancy; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; Nolasco, Susana Maria; Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds; American Society Agricultural and Biological Engineers; Transactions of the ASABE; 54; 2; 4-2011; 527-5332151-0032CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yav9ggplinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.13031/2013.36455info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:55:50Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/109705instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:55:50.736CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds |
title |
Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds |
spellingShingle |
Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds Guiotto, Estefania Nancy Salvia hispanica L. seed physical properties moisture content |
title_short |
Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds |
title_full |
Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds |
title_fullStr |
Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds |
title_full_unstemmed |
Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds |
title_sort |
Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Guiotto, Estefania Nancy Ixtaina, Vanesa Yanet Tomás, Mabel Cristina Nolasco, Susana Maria |
author |
Guiotto, Estefania Nancy |
author_facet |
Guiotto, Estefania Nancy Ixtaina, Vanesa Yanet Tomás, Mabel Cristina Nolasco, Susana Maria |
author_role |
author |
author2 |
Ixtaina, Vanesa Yanet Tomás, Mabel Cristina Nolasco, Susana Maria |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Salvia hispanica L. seed physical properties moisture content |
topic |
Salvia hispanica L. seed physical properties moisture content |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The dependence of physical properties of dark and white chia seeds on moisture content (MC) was determined in moisture ranges of 4.6% to 17.7% and 4.9% to 16.2% dry basis (d.b.), respectively. The length, width, thickness, geometric diameter, and specific surface area increased linearly from 1.91 to 2.07 mm, 1.24 to 1.34 mm, 0.81 to 0.87 mm, 1.24 to 1.34 mm, and 4.85 to 5.67 mm2 for dark seeds and from 1.92 to 2.07 mm, 1.26 to 1.32 mm, 0.81 to 0.86 mm, 1.25 to 1.33 mm, and 4.94 to 5.56 mm2 for white seeds, respectively. Seed volume, equivalent diameter, and thousand seed mass ranged from 1.09 to 1.31 mm3, 1.28 to 1.36 mm, and 1.230 to 1.352 g for dark seeds and from 1.02 to 1.25 mm3, 1.25 to 1.34 mm, and 1.170 to 1.293 g for white seeds, respectively, with the increase in MC. True density diminished from 1.115 to 1.025 g cm-3 and from 1.144 to 1.028 g cm-3 for dark and white seeds, respectively. Bulk density, porosity, and static coefficient of friction were assessed for dark seeds. Bulk density decreased from 0.713 to 0.644 g cm-3, while the porosity values varied polynomially. The static coefficient of friction on galvanized iron and aluminum increased from 0.25 to 0.34 and from 0.26 to 0.34, respectively. Results showed that seed MC affected the physical properties studied for both types of seeds. Fil: Guiotto, Estefania Nancy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina |
description |
The dependence of physical properties of dark and white chia seeds on moisture content (MC) was determined in moisture ranges of 4.6% to 17.7% and 4.9% to 16.2% dry basis (d.b.), respectively. The length, width, thickness, geometric diameter, and specific surface area increased linearly from 1.91 to 2.07 mm, 1.24 to 1.34 mm, 0.81 to 0.87 mm, 1.24 to 1.34 mm, and 4.85 to 5.67 mm2 for dark seeds and from 1.92 to 2.07 mm, 1.26 to 1.32 mm, 0.81 to 0.86 mm, 1.25 to 1.33 mm, and 4.94 to 5.56 mm2 for white seeds, respectively. Seed volume, equivalent diameter, and thousand seed mass ranged from 1.09 to 1.31 mm3, 1.28 to 1.36 mm, and 1.230 to 1.352 g for dark seeds and from 1.02 to 1.25 mm3, 1.25 to 1.34 mm, and 1.170 to 1.293 g for white seeds, respectively, with the increase in MC. True density diminished from 1.115 to 1.025 g cm-3 and from 1.144 to 1.028 g cm-3 for dark and white seeds, respectively. Bulk density, porosity, and static coefficient of friction were assessed for dark seeds. Bulk density decreased from 0.713 to 0.644 g cm-3, while the porosity values varied polynomially. The static coefficient of friction on galvanized iron and aluminum increased from 0.25 to 0.34 and from 0.26 to 0.34, respectively. Results showed that seed MC affected the physical properties studied for both types of seeds. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-04 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/109705 Guiotto, Estefania Nancy; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; Nolasco, Susana Maria; Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds; American Society Agricultural and Biological Engineers; Transactions of the ASABE; 54; 2; 4-2011; 527-533 2151-0032 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/109705 |
identifier_str_mv |
Guiotto, Estefania Nancy; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; Nolasco, Susana Maria; Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds; American Society Agricultural and Biological Engineers; Transactions of the ASABE; 54; 2; 4-2011; 527-533 2151-0032 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yav9ggpl info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.13031/2013.36455 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
American Society Agricultural and Biological Engineers |
publisher.none.fl_str_mv |
American Society Agricultural and Biological Engineers |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269369607913472 |
score |
13.13397 |