Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese

Autores
Martino, Gabriela Paula; Quintana, Ingrid María; Espariz, Martin; Blancato, Victor Sebastian; Nizo, Gabriel Gallina; Esteban, Luis; Magni, Christian
Año de publicación
2016
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
We report the draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine regional cheeses. These strains were selected based on their technological properties, i.e., their ability to produce aroma compounds (diacetyl, acetoin, and 2,3-butanediol) from citrate. The goal of our study is to provide further genetic evidence for the rational selection of enterococci strains based on their pheno- and genotype in order to be used in cheese production.
Fil: Martino, Gabriela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Quintana, Ingrid María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Nizo, Gabriel Gallina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Esteban, Luis. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Materia
ENTEROCOCCUS
FAECIUM
GENOME
CHEESE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/53292

id CONICETDig_7a0dd541937af85c64d299ea49735547
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/53292
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheeseMartino, Gabriela PaulaQuintana, Ingrid MaríaEspariz, MartinBlancato, Victor SebastianNizo, Gabriel GallinaEsteban, LuisMagni, ChristianENTEROCOCCUSFAECIUMGENOMECHEESEhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1We report the draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine regional cheeses. These strains were selected based on their technological properties, i.e., their ability to produce aroma compounds (diacetyl, acetoin, and 2,3-butanediol) from citrate. The goal of our study is to provide further genetic evidence for the rational selection of enterococci strains based on their pheno- and genotype in order to be used in cheese production.Fil: Martino, Gabriela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaFil: Quintana, Ingrid María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaFil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaFil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaFil: Nizo, Gabriel Gallina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; ArgentinaFil: Esteban, Luis. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; ArgentinaFil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaAmerican Society for Microbiology2016-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/53292Martino, Gabriela Paula; Quintana, Ingrid María; Espariz, Martin; Blancato, Victor Sebastian; Nizo, Gabriel Gallina; et al.; Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese; American Society for Microbiology; Genome Announcements; 4; 1; 2-2016; 1-22169-8287CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1128/genomeA.01576-15info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://mra.asm.org/content/4/1/e01576-15info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:46:38Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/53292instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:46:38.966CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese
title Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese
spellingShingle Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese
Martino, Gabriela Paula
ENTEROCOCCUS
FAECIUM
GENOME
CHEESE
title_short Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese
title_full Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese
title_fullStr Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese
title_full_unstemmed Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese
title_sort Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese
dc.creator.none.fl_str_mv Martino, Gabriela Paula
Quintana, Ingrid María
Espariz, Martin
Blancato, Victor Sebastian
Nizo, Gabriel Gallina
Esteban, Luis
Magni, Christian
author Martino, Gabriela Paula
author_facet Martino, Gabriela Paula
Quintana, Ingrid María
Espariz, Martin
Blancato, Victor Sebastian
Nizo, Gabriel Gallina
Esteban, Luis
Magni, Christian
author_role author
author2 Quintana, Ingrid María
Espariz, Martin
Blancato, Victor Sebastian
Nizo, Gabriel Gallina
Esteban, Luis
Magni, Christian
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv ENTEROCOCCUS
FAECIUM
GENOME
CHEESE
topic ENTEROCOCCUS
FAECIUM
GENOME
CHEESE
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv We report the draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine regional cheeses. These strains were selected based on their technological properties, i.e., their ability to produce aroma compounds (diacetyl, acetoin, and 2,3-butanediol) from citrate. The goal of our study is to provide further genetic evidence for the rational selection of enterococci strains based on their pheno- and genotype in order to be used in cheese production.
Fil: Martino, Gabriela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Quintana, Ingrid María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Nizo, Gabriel Gallina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Esteban, Luis. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
description We report the draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine regional cheeses. These strains were selected based on their technological properties, i.e., their ability to produce aroma compounds (diacetyl, acetoin, and 2,3-butanediol) from citrate. The goal of our study is to provide further genetic evidence for the rational selection of enterococci strains based on their pheno- and genotype in order to be used in cheese production.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-02
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/53292
Martino, Gabriela Paula; Quintana, Ingrid María; Espariz, Martin; Blancato, Victor Sebastian; Nizo, Gabriel Gallina; et al.; Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese; American Society for Microbiology; Genome Announcements; 4; 1; 2-2016; 1-2
2169-8287
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/53292
identifier_str_mv Martino, Gabriela Paula; Quintana, Ingrid María; Espariz, Martin; Blancato, Victor Sebastian; Nizo, Gabriel Gallina; et al.; Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese; American Society for Microbiology; Genome Announcements; 4; 1; 2-2016; 1-2
2169-8287
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1128/genomeA.01576-15
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://mra.asm.org/content/4/1/e01576-15
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv American Society for Microbiology
publisher.none.fl_str_mv American Society for Microbiology
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842268808308326400
score 13.13397