Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese
- Autores
- Martino, Gabriela Paula; Quintana, Ingrid María; Espariz, Martin; Blancato, Victor Sebastian; Nizo, Gabriel Gallina; Esteban, Luis; Magni, Christian
- Año de publicación
- 2016
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- We report the draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine regional cheeses. These strains were selected based on their technological properties, i.e., their ability to produce aroma compounds (diacetyl, acetoin, and 2,3-butanediol) from citrate. The goal of our study is to provide further genetic evidence for the rational selection of enterococci strains based on their pheno- and genotype in order to be used in cheese production.
Fil: Martino, Gabriela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Quintana, Ingrid María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Nizo, Gabriel Gallina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Esteban, Luis. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina - Materia
-
ENTEROCOCCUS
FAECIUM
GENOME
CHEESE - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/53292
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_7a0dd541937af85c64d299ea49735547 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/53292 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheeseMartino, Gabriela PaulaQuintana, Ingrid MaríaEspariz, MartinBlancato, Victor SebastianNizo, Gabriel GallinaEsteban, LuisMagni, ChristianENTEROCOCCUSFAECIUMGENOMECHEESEhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1We report the draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine regional cheeses. These strains were selected based on their technological properties, i.e., their ability to produce aroma compounds (diacetyl, acetoin, and 2,3-butanediol) from citrate. The goal of our study is to provide further genetic evidence for the rational selection of enterococci strains based on their pheno- and genotype in order to be used in cheese production.Fil: Martino, Gabriela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaFil: Quintana, Ingrid María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaFil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaFil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaFil: Nizo, Gabriel Gallina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; ArgentinaFil: Esteban, Luis. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; ArgentinaFil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaAmerican Society for Microbiology2016-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/53292Martino, Gabriela Paula; Quintana, Ingrid María; Espariz, Martin; Blancato, Victor Sebastian; Nizo, Gabriel Gallina; et al.; Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese; American Society for Microbiology; Genome Announcements; 4; 1; 2-2016; 1-22169-8287CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1128/genomeA.01576-15info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://mra.asm.org/content/4/1/e01576-15info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:46:38Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/53292instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:46:38.966CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese |
title |
Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese |
spellingShingle |
Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese Martino, Gabriela Paula ENTEROCOCCUS FAECIUM GENOME CHEESE |
title_short |
Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese |
title_full |
Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese |
title_fullStr |
Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese |
title_full_unstemmed |
Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese |
title_sort |
Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Martino, Gabriela Paula Quintana, Ingrid María Espariz, Martin Blancato, Victor Sebastian Nizo, Gabriel Gallina Esteban, Luis Magni, Christian |
author |
Martino, Gabriela Paula |
author_facet |
Martino, Gabriela Paula Quintana, Ingrid María Espariz, Martin Blancato, Victor Sebastian Nizo, Gabriel Gallina Esteban, Luis Magni, Christian |
author_role |
author |
author2 |
Quintana, Ingrid María Espariz, Martin Blancato, Victor Sebastian Nizo, Gabriel Gallina Esteban, Luis Magni, Christian |
author2_role |
author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
ENTEROCOCCUS FAECIUM GENOME CHEESE |
topic |
ENTEROCOCCUS FAECIUM GENOME CHEESE |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
We report the draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine regional cheeses. These strains were selected based on their technological properties, i.e., their ability to produce aroma compounds (diacetyl, acetoin, and 2,3-butanediol) from citrate. The goal of our study is to provide further genetic evidence for the rational selection of enterococci strains based on their pheno- and genotype in order to be used in cheese production. Fil: Martino, Gabriela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina Fil: Quintana, Ingrid María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina Fil: Nizo, Gabriel Gallina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina Fil: Esteban, Luis. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina |
description |
We report the draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine regional cheeses. These strains were selected based on their technological properties, i.e., their ability to produce aroma compounds (diacetyl, acetoin, and 2,3-butanediol) from citrate. The goal of our study is to provide further genetic evidence for the rational selection of enterococci strains based on their pheno- and genotype in order to be used in cheese production. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-02 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/53292 Martino, Gabriela Paula; Quintana, Ingrid María; Espariz, Martin; Blancato, Victor Sebastian; Nizo, Gabriel Gallina; et al.; Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese; American Society for Microbiology; Genome Announcements; 4; 1; 2-2016; 1-2 2169-8287 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/53292 |
identifier_str_mv |
Martino, Gabriela Paula; Quintana, Ingrid María; Espariz, Martin; Blancato, Victor Sebastian; Nizo, Gabriel Gallina; et al.; Draft genome sequences of four Enterococcus faecium strains isolated from Argentine cheese; American Society for Microbiology; Genome Announcements; 4; 1; 2-2016; 1-2 2169-8287 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1128/genomeA.01576-15 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://mra.asm.org/content/4/1/e01576-15 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
American Society for Microbiology |
publisher.none.fl_str_mv |
American Society for Microbiology |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842268808308326400 |
score |
13.13397 |