Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock
- Autores
- Fenucci, Jorge Lino; Pisani, Emiliano; Díaz, Ana Cristina; Velurtas, Susana María
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Use of bioactive substances, such as nutritional additives, to improve the yields of cultured shrimp is a topic that has received increasing attention to define the biological function of carotenoids as a dietary supplement. Carotenes play an important role in organism health by acting as biological antioxidants, avoiding deterioration of cells and tissues. In crustaceans, they stimulate the immune system, serve as a source of vitamin A, increase resistance to diseases and enhance the rate of reproduction, weight gain and survival.
Fil: Fenucci, Jorge Lino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Pisani, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Díaz, Ana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Velurtas, Susana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina - Materia
-
Carotenoids
Pleoticus Muelleri
Antioxidants - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/48331
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_780644d51a269b30738bda4b31891f76 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/48331 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstockFenucci, Jorge LinoPisani, EmilianoDíaz, Ana CristinaVelurtas, Susana MaríaCarotenoidsPleoticus MuelleriAntioxidantshttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Use of bioactive substances, such as nutritional additives, to improve the yields of cultured shrimp is a topic that has received increasing attention to define the biological function of carotenoids as a dietary supplement. Carotenes play an important role in organism health by acting as biological antioxidants, avoiding deterioration of cells and tissues. In crustaceans, they stimulate the immune system, serve as a source of vitamin A, increase resistance to diseases and enhance the rate of reproduction, weight gain and survival.Fil: Fenucci, Jorge Lino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; ArgentinaFil: Pisani, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; ArgentinaFil: Díaz, Ana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; ArgentinaFil: Velurtas, Susana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; ArgentinaWorld Aquaculture Society2015-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/48331Fenucci, Jorge Lino; Pisani, Emiliano; Díaz, Ana Cristina; Velurtas, Susana María; Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock; World Aquaculture Society; World Aquaculture; 46; 1; 3-2015; 57-601041-5602CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/www.was.org/magazine/Contents.aspx?id=53info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:08:50Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/48331instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:08:51.171CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock |
title |
Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock |
spellingShingle |
Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock Fenucci, Jorge Lino Carotenoids Pleoticus Muelleri Antioxidants |
title_short |
Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock |
title_full |
Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock |
title_fullStr |
Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock |
title_full_unstemmed |
Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock |
title_sort |
Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Fenucci, Jorge Lino Pisani, Emiliano Díaz, Ana Cristina Velurtas, Susana María |
author |
Fenucci, Jorge Lino |
author_facet |
Fenucci, Jorge Lino Pisani, Emiliano Díaz, Ana Cristina Velurtas, Susana María |
author_role |
author |
author2 |
Pisani, Emiliano Díaz, Ana Cristina Velurtas, Susana María |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Carotenoids Pleoticus Muelleri Antioxidants |
topic |
Carotenoids Pleoticus Muelleri Antioxidants |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Use of bioactive substances, such as nutritional additives, to improve the yields of cultured shrimp is a topic that has received increasing attention to define the biological function of carotenoids as a dietary supplement. Carotenes play an important role in organism health by acting as biological antioxidants, avoiding deterioration of cells and tissues. In crustaceans, they stimulate the immune system, serve as a source of vitamin A, increase resistance to diseases and enhance the rate of reproduction, weight gain and survival. Fil: Fenucci, Jorge Lino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina Fil: Pisani, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina Fil: Díaz, Ana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina Fil: Velurtas, Susana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina |
description |
Use of bioactive substances, such as nutritional additives, to improve the yields of cultured shrimp is a topic that has received increasing attention to define the biological function of carotenoids as a dietary supplement. Carotenes play an important role in organism health by acting as biological antioxidants, avoiding deterioration of cells and tissues. In crustaceans, they stimulate the immune system, serve as a source of vitamin A, increase resistance to diseases and enhance the rate of reproduction, weight gain and survival. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-03 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/48331 Fenucci, Jorge Lino; Pisani, Emiliano; Díaz, Ana Cristina; Velurtas, Susana María; Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock; World Aquaculture Society; World Aquaculture; 46; 1; 3-2015; 57-60 1041-5602 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/48331 |
identifier_str_mv |
Fenucci, Jorge Lino; Pisani, Emiliano; Díaz, Ana Cristina; Velurtas, Susana María; Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock; World Aquaculture Society; World Aquaculture; 46; 1; 3-2015; 57-60 1041-5602 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/www.was.org/magazine/Contents.aspx?id=53 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
World Aquaculture Society |
publisher.none.fl_str_mv |
World Aquaculture Society |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613960465121280 |
score |
13.070432 |