Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock

Autores
Fenucci, Jorge Lino; Pisani, Emiliano; Díaz, Ana Cristina; Velurtas, Susana María
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Use of bioactive substances, such as nutritional additives, to improve the yields of cultured shrimp is a topic that has received increasing attention to define the biological function of carotenoids as a dietary supplement. Carotenes play an important role in organism health by acting as biological antioxidants, avoiding deterioration of cells and tissues. In crustaceans, they stimulate the immune system, serve as a source of vitamin A, increase resistance to diseases and enhance the rate of reproduction, weight gain and survival.
Fil: Fenucci, Jorge Lino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Pisani, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Díaz, Ana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Velurtas, Susana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Materia
Carotenoids
Pleoticus Muelleri
Antioxidants
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/48331

id CONICETDig_780644d51a269b30738bda4b31891f76
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/48331
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstockFenucci, Jorge LinoPisani, EmilianoDíaz, Ana CristinaVelurtas, Susana MaríaCarotenoidsPleoticus MuelleriAntioxidantshttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Use of bioactive substances, such as nutritional additives, to improve the yields of cultured shrimp is a topic that has received increasing attention to define the biological function of carotenoids as a dietary supplement. Carotenes play an important role in organism health by acting as biological antioxidants, avoiding deterioration of cells and tissues. In crustaceans, they stimulate the immune system, serve as a source of vitamin A, increase resistance to diseases and enhance the rate of reproduction, weight gain and survival.Fil: Fenucci, Jorge Lino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; ArgentinaFil: Pisani, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; ArgentinaFil: Díaz, Ana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; ArgentinaFil: Velurtas, Susana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; ArgentinaWorld Aquaculture Society2015-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/48331Fenucci, Jorge Lino; Pisani, Emiliano; Díaz, Ana Cristina; Velurtas, Susana María; Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock; World Aquaculture Society; World Aquaculture; 46; 1; 3-2015; 57-601041-5602CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/www.was.org/magazine/Contents.aspx?id=53info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:08:50Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/48331instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:08:51.171CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock
title Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock
spellingShingle Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock
Fenucci, Jorge Lino
Carotenoids
Pleoticus Muelleri
Antioxidants
title_short Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock
title_full Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock
title_fullStr Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock
title_full_unstemmed Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock
title_sort Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock
dc.creator.none.fl_str_mv Fenucci, Jorge Lino
Pisani, Emiliano
Díaz, Ana Cristina
Velurtas, Susana María
author Fenucci, Jorge Lino
author_facet Fenucci, Jorge Lino
Pisani, Emiliano
Díaz, Ana Cristina
Velurtas, Susana María
author_role author
author2 Pisani, Emiliano
Díaz, Ana Cristina
Velurtas, Susana María
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Carotenoids
Pleoticus Muelleri
Antioxidants
topic Carotenoids
Pleoticus Muelleri
Antioxidants
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Use of bioactive substances, such as nutritional additives, to improve the yields of cultured shrimp is a topic that has received increasing attention to define the biological function of carotenoids as a dietary supplement. Carotenes play an important role in organism health by acting as biological antioxidants, avoiding deterioration of cells and tissues. In crustaceans, they stimulate the immune system, serve as a source of vitamin A, increase resistance to diseases and enhance the rate of reproduction, weight gain and survival.
Fil: Fenucci, Jorge Lino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Pisani, Emiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Díaz, Ana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Velurtas, Susana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencia Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
description Use of bioactive substances, such as nutritional additives, to improve the yields of cultured shrimp is a topic that has received increasing attention to define the biological function of carotenoids as a dietary supplement. Carotenes play an important role in organism health by acting as biological antioxidants, avoiding deterioration of cells and tissues. In crustaceans, they stimulate the immune system, serve as a source of vitamin A, increase resistance to diseases and enhance the rate of reproduction, weight gain and survival.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-03
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/48331
Fenucci, Jorge Lino; Pisani, Emiliano; Díaz, Ana Cristina; Velurtas, Susana María; Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock; World Aquaculture Society; World Aquaculture; 46; 1; 3-2015; 57-60
1041-5602
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/48331
identifier_str_mv Fenucci, Jorge Lino; Pisani, Emiliano; Díaz, Ana Cristina; Velurtas, Susana María; Effect of dietary carotenoids on Argentine red shrimp broodstock; World Aquaculture Society; World Aquaculture; 46; 1; 3-2015; 57-60
1041-5602
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/www.was.org/magazine/Contents.aspx?id=53
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv World Aquaculture Society
publisher.none.fl_str_mv World Aquaculture Society
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613960465121280
score 13.070432