Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride
- Autores
- Pinotti, Adriana Noemi; Graiver, Natalia Gisel; Califano, Alicia Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet
- Año de publicación
- 2002
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The objective of the present work was to analyze the effect of NaCl concentration on the diffusion coefficients of NaNO2 and KNO3 in pork tissue using unsteady techniques. Concentrations of nitrite and nitrate as a function of immersion time were determined in cylinders of meat using spectrophotometric techniques; experiments were performed at 4°C and 20°C. The unsteady state mathematical formulation was applied considering radial mass transfer. The diffusion coefficients were obtained fitting the theoretical curves to experimental data. An increase of the salt diffusivities in the tissue was observed when the diffusion occurred at high NaCl concentrations. This fact could not be explained by the Maxwell-Stefan theory. Penetration of high NaCl concentration in a tissue may affect the cellular structure leading to higher diffusion coefficients.
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Graiver, Natalia Gisel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
DIFFUSION
MEAT CURING
NITRATE
NITRITE
SODIUM CHLORIDE - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/120206
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_6a9526403cfaf5ae297f08a2382092bf |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/120206 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloridePinotti, Adriana NoemiGraiver, Natalia GiselCalifano, Alicia NoemiZaritzky, Noemi ElisabetDIFFUSIONMEAT CURINGNITRATENITRITESODIUM CHLORIDEhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The objective of the present work was to analyze the effect of NaCl concentration on the diffusion coefficients of NaNO2 and KNO3 in pork tissue using unsteady techniques. Concentrations of nitrite and nitrate as a function of immersion time were determined in cylinders of meat using spectrophotometric techniques; experiments were performed at 4°C and 20°C. The unsteady state mathematical formulation was applied considering radial mass transfer. The diffusion coefficients were obtained fitting the theoretical curves to experimental data. An increase of the salt diffusivities in the tissue was observed when the diffusion occurred at high NaCl concentrations. This fact could not be explained by the Maxwell-Stefan theory. Penetration of high NaCl concentration in a tissue may affect the cellular structure leading to higher diffusion coefficients.Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Graiver, Natalia Gisel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaWiley Blackwell Publishing, Inc2002-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/120206Pinotti, Adriana Noemi; Graiver, Natalia Gisel; Califano, Alicia Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet; Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 67; 6; 8-2002; 2165-21710022-11471750-3841CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y6f6h5ofinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/j.1365-2621.2002.tb09521.xinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:59:54Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/120206instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:59:55.397CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride |
title |
Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride |
spellingShingle |
Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride Pinotti, Adriana Noemi DIFFUSION MEAT CURING NITRATE NITRITE SODIUM CHLORIDE |
title_short |
Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride |
title_full |
Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride |
title_fullStr |
Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride |
title_full_unstemmed |
Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride |
title_sort |
Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Pinotti, Adriana Noemi Graiver, Natalia Gisel Califano, Alicia Noemi Zaritzky, Noemi Elisabet |
author |
Pinotti, Adriana Noemi |
author_facet |
Pinotti, Adriana Noemi Graiver, Natalia Gisel Califano, Alicia Noemi Zaritzky, Noemi Elisabet |
author_role |
author |
author2 |
Graiver, Natalia Gisel Califano, Alicia Noemi Zaritzky, Noemi Elisabet |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
DIFFUSION MEAT CURING NITRATE NITRITE SODIUM CHLORIDE |
topic |
DIFFUSION MEAT CURING NITRATE NITRITE SODIUM CHLORIDE |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The objective of the present work was to analyze the effect of NaCl concentration on the diffusion coefficients of NaNO2 and KNO3 in pork tissue using unsteady techniques. Concentrations of nitrite and nitrate as a function of immersion time were determined in cylinders of meat using spectrophotometric techniques; experiments were performed at 4°C and 20°C. The unsteady state mathematical formulation was applied considering radial mass transfer. The diffusion coefficients were obtained fitting the theoretical curves to experimental data. An increase of the salt diffusivities in the tissue was observed when the diffusion occurred at high NaCl concentrations. This fact could not be explained by the Maxwell-Stefan theory. Penetration of high NaCl concentration in a tissue may affect the cellular structure leading to higher diffusion coefficients. Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Graiver, Natalia Gisel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
The objective of the present work was to analyze the effect of NaCl concentration on the diffusion coefficients of NaNO2 and KNO3 in pork tissue using unsteady techniques. Concentrations of nitrite and nitrate as a function of immersion time were determined in cylinders of meat using spectrophotometric techniques; experiments were performed at 4°C and 20°C. The unsteady state mathematical formulation was applied considering radial mass transfer. The diffusion coefficients were obtained fitting the theoretical curves to experimental data. An increase of the salt diffusivities in the tissue was observed when the diffusion occurred at high NaCl concentrations. This fact could not be explained by the Maxwell-Stefan theory. Penetration of high NaCl concentration in a tissue may affect the cellular structure leading to higher diffusion coefficients. |
publishDate |
2002 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2002-08 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/120206 Pinotti, Adriana Noemi; Graiver, Natalia Gisel; Califano, Alicia Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet; Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 67; 6; 8-2002; 2165-2171 0022-1147 1750-3841 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/120206 |
identifier_str_mv |
Pinotti, Adriana Noemi; Graiver, Natalia Gisel; Califano, Alicia Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet; Diffusion of nitrite and nitrate salts in pork tissue in the presence of sodium chloride; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 67; 6; 8-2002; 2165-2171 0022-1147 1750-3841 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y6f6h5of info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/j.1365-2621.2002.tb09521.x |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Wiley Blackwell Publishing, Inc |
publisher.none.fl_str_mv |
Wiley Blackwell Publishing, Inc |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269610147053568 |
score |
13.13397 |