Bioconversion of pumpkin by-products in novel supplements supporting Lactobacillus casei
- Autores
- Genevois, Carolina Elizabeth; Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Flores, Silvia Karina; de Escalada Pla, Marina Francisca
- Año de publicación
- 2019
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The aim of the work was to bio-convert pumpkin by-products in novel supplements supporting probiotics. The physicochemical and functional characterizations as well as the shelf life of the new product were analysed. Lower alcohol insoluble residue (AIR), 47 g/100 g, and higher protein, 12.2 g/100 g, were observed in the pumpkin powder supporting L. casei as the result of the probiotic growth. Water and oil holding capacities (23 g/g and 4.55 g/g, respectively) were not modified substantially due to probiotic presence. High non cellulosic carbohydrates content, ≈60 g/100 g AIR, as well as porous microstructure, helps to explain the remarkable hydration properties. The shelf life was determined by a L. casei count >106 CFU g−1 after the in vitro gastrointestinal digestion resulting 28 days at 22 °C. The supplement was tested in a commercial hot drink showing an increase in the probiotic survival of almost 4 log cycles respect to the free cells after 90 min at 63 °C. It could represent a relevant advantage for probiotic supplementation in hot preparations. Therefore the process shows potentiality for adding value to pumpkin by-products. In addition, it was successfully scaled up in one order of magnitude.
Fil: Genevois, Carolina Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Pieniazek, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina
Fil: Messina, Valeria Marisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: de Escalada Pla, Marina Francisca. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina - Materia
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LACTOBACILLUS CASEI
PROBIOTIC
PUMPKIN
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- acceso abierto
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