Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions

Autores
Ortiz, Cristian Matias; Moraes, Jaqueline Oliveira de; Vicente, Ariel Roberto; Laurindo, João Borges; Mauri, Adriana Noemi
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The processing variables used to produce biopolymer films may have great influence on the material's properties and production time. The aim of this work was to determine i) a suitable formulation (concentration and rheological properties) for tape casting processing of soy protein suspensions ii) the effects of the drying method (heat conduction, C; and infrared radiation, IR) and temperature (40, 50 and 60 °C) on the drying kinetics and physical properties of resulting films. A soy protein isolate (SPI) concentration over 10.5% w/v was required for proper tape casting processing. Conduction drying at 60 °C (C60) and IR60 showed short drying times and similar drying kinetics. However, drying by IR60 yielded films having poor mechanical properties. Raising the drying temperature increased film's tensile strength, Young's modulus, glass transition temperature (Tg), and heat seal strength. The results of this study demonstrated that it is possible to produce soy protein films at large scale by tape casting. The influence of the processing method and drying conditions on soy protein film properties are discussed.
Fil: Ortiz, Cristian Matias. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Moraes, Jaqueline Oliveira de. Universidade Federal de Santa Catarina; Brasil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Laurindo, João Borges. Universidade Federal de Santa Catarina; Brasil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Biodegradable Materials
Drying
Formulation'S Effect
Protein Films
Soybean
Tape Casting
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/57267

id CONICETDig_5e75554e40446679527c5512da24a84c
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/57267
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditionsOrtiz, Cristian MatiasMoraes, Jaqueline Oliveira deVicente, Ariel RobertoLaurindo, João BorgesMauri, Adriana NoemiBiodegradable MaterialsDryingFormulation'S EffectProtein FilmsSoybeanTape Castinghttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The processing variables used to produce biopolymer films may have great influence on the material's properties and production time. The aim of this work was to determine i) a suitable formulation (concentration and rheological properties) for tape casting processing of soy protein suspensions ii) the effects of the drying method (heat conduction, C; and infrared radiation, IR) and temperature (40, 50 and 60 °C) on the drying kinetics and physical properties of resulting films. A soy protein isolate (SPI) concentration over 10.5% w/v was required for proper tape casting processing. Conduction drying at 60 °C (C60) and IR60 showed short drying times and similar drying kinetics. However, drying by IR60 yielded films having poor mechanical properties. Raising the drying temperature increased film's tensile strength, Young's modulus, glass transition temperature (Tg), and heat seal strength. The results of this study demonstrated that it is possible to produce soy protein films at large scale by tape casting. The influence of the processing method and drying conditions on soy protein film properties are discussed.Fil: Ortiz, Cristian Matias. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Moraes, Jaqueline Oliveira de. Universidade Federal de Santa Catarina; BrasilFil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Laurindo, João Borges. Universidade Federal de Santa Catarina; BrasilFil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier2017-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/57267Ortiz, Cristian Matias; Moraes, Jaqueline Oliveira de; Vicente, Ariel Roberto; Laurindo, João Borges; Mauri, Adriana Noemi; Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions; Elsevier; Food Hydrocolloids; 66; 5-2017; 110-1170268-005XCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodhyd.2016.12.029info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16310888info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:35:52Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/57267instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:35:52.819CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions
title Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions
spellingShingle Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions
Ortiz, Cristian Matias
Biodegradable Materials
Drying
Formulation'S Effect
Protein Films
Soybean
Tape Casting
title_short Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions
title_full Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions
title_fullStr Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions
title_full_unstemmed Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions
title_sort Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions
dc.creator.none.fl_str_mv Ortiz, Cristian Matias
Moraes, Jaqueline Oliveira de
Vicente, Ariel Roberto
Laurindo, João Borges
Mauri, Adriana Noemi
author Ortiz, Cristian Matias
author_facet Ortiz, Cristian Matias
Moraes, Jaqueline Oliveira de
Vicente, Ariel Roberto
Laurindo, João Borges
Mauri, Adriana Noemi
author_role author
author2 Moraes, Jaqueline Oliveira de
Vicente, Ariel Roberto
Laurindo, João Borges
Mauri, Adriana Noemi
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Biodegradable Materials
Drying
Formulation'S Effect
Protein Films
Soybean
Tape Casting
topic Biodegradable Materials
Drying
Formulation'S Effect
Protein Films
Soybean
Tape Casting
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv The processing variables used to produce biopolymer films may have great influence on the material's properties and production time. The aim of this work was to determine i) a suitable formulation (concentration and rheological properties) for tape casting processing of soy protein suspensions ii) the effects of the drying method (heat conduction, C; and infrared radiation, IR) and temperature (40, 50 and 60 °C) on the drying kinetics and physical properties of resulting films. A soy protein isolate (SPI) concentration over 10.5% w/v was required for proper tape casting processing. Conduction drying at 60 °C (C60) and IR60 showed short drying times and similar drying kinetics. However, drying by IR60 yielded films having poor mechanical properties. Raising the drying temperature increased film's tensile strength, Young's modulus, glass transition temperature (Tg), and heat seal strength. The results of this study demonstrated that it is possible to produce soy protein films at large scale by tape casting. The influence of the processing method and drying conditions on soy protein film properties are discussed.
Fil: Ortiz, Cristian Matias. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Moraes, Jaqueline Oliveira de. Universidade Federal de Santa Catarina; Brasil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Laurindo, João Borges. Universidade Federal de Santa Catarina; Brasil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description The processing variables used to produce biopolymer films may have great influence on the material's properties and production time. The aim of this work was to determine i) a suitable formulation (concentration and rheological properties) for tape casting processing of soy protein suspensions ii) the effects of the drying method (heat conduction, C; and infrared radiation, IR) and temperature (40, 50 and 60 °C) on the drying kinetics and physical properties of resulting films. A soy protein isolate (SPI) concentration over 10.5% w/v was required for proper tape casting processing. Conduction drying at 60 °C (C60) and IR60 showed short drying times and similar drying kinetics. However, drying by IR60 yielded films having poor mechanical properties. Raising the drying temperature increased film's tensile strength, Young's modulus, glass transition temperature (Tg), and heat seal strength. The results of this study demonstrated that it is possible to produce soy protein films at large scale by tape casting. The influence of the processing method and drying conditions on soy protein film properties are discussed.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-05
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/57267
Ortiz, Cristian Matias; Moraes, Jaqueline Oliveira de; Vicente, Ariel Roberto; Laurindo, João Borges; Mauri, Adriana Noemi; Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions; Elsevier; Food Hydrocolloids; 66; 5-2017; 110-117
0268-005X
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/57267
identifier_str_mv Ortiz, Cristian Matias; Moraes, Jaqueline Oliveira de; Vicente, Ariel Roberto; Laurindo, João Borges; Mauri, Adriana Noemi; Scale-up of the production of soy (Glycine max L.) protein films using tape casting: Formulation of film-forming suspension and drying conditions; Elsevier; Food Hydrocolloids; 66; 5-2017; 110-117
0268-005X
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodhyd.2016.12.029
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16310888
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613120908066816
score 13.070432