Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review
- Autores
- Torres Duggan, Martin; Melgar, Ricardo; Rodriguez, Monica Beatriz; Lavado, Raul Silvio; Ciampitti, Ignacio Antonio
- Año de publicación
- 2012
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Sulfur (S) deficiencies in grain crops have become increasingly frequent worldwide, including the Argentine Pampas region, located in South America. The objective of this work is to review recent research literature regarding S fertilization in the Argentine Pampas region, with emphasis on technological issues. The S fertilization in this region has grown sharply over recent years and, simultaneously, more scientific literature has been generated. A knowledge gap is recognized on field research studies related to elemental sulfur (ES) fertilization and its relative agronomic effectiveness in comparison to soluble S sources. By far, solid sulfate fertilizers are the most widespread S source applied by farmers in the Pampas region. Nonetheless, application of liquid sources has increased over recent times. Overall, similar agronomic performance among sulfate sources has been reported. Additionally, similar effectiveness was documented between micronized ES and sulfate sources for different crops, with the exception of some site-specific conditions when effectiveness of sulfate sources may outperform ES. This review manuscript contributes to synthesize current knowledge regarding S fertilization technology and identify research needs in this matter.
La frecuencia de ocurrencia de deficiencias de azufre (S) en cultivos de grano se incrementó a nivel mundial, incluyendo la Región Pampeana argentina, localizada en Sudamérica. El objetivo del trabajo es realizar una revisión de la literatura científica sobre fertilización azufrada en la Región Pampeana, con énfasis en aspectos tecnológicos. La adopción de la fertilización azufrada creció marcadamente en ésta región y simultáneamen- te aumentó la cantidad de publicaciones científicas en el tema. Sin embargo, existe una brecha de co- nocimiento sobre la fertilización con azufre elemental (AE) y su efectividad agronómica relativa a fuentes azufradas solubles. Los fertilizantes sulfatados sólidos son, con creces, las fuentes de S más utilizadas en la Región Pampeana aunque la aplicación de fuentes líquidas se incrementó en los últimos tiempos. En términos generales, se ha reportado similar efectividad agronómica entre fuentes sulfatadas. Asimismo, se ha observado similar efectividad agronómica entre el AE micronizado y fuentes sulfatadas en diferentes cultivos, con la excepción de condiciones sitio-específicas donde las fuentes sulfatadas pueden presentar una mejor performance. Esta revisión contribuye a sintetizar el conocimiento vigente sobre tecnología de fertilización azufrada y puede resultar de interés para establecer necesidades de investigación en este tema.
Fil: Torres Duggan, Martin. Tecnoagro; Argentina
Fil: Melgar, Ricardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Rodriguez, Monica Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Lavado, Raul Silvio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Fil: Ciampitti, Ignacio Antonio. Purdue University; Estados Unidos - Materia
-
SULFUR SOURCES
SULFATE
ELEMENTAL SULFUR
SOIL
SULFUR FERTILIZATION - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/59753
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_59820d17a1ecfd450f0fb07bb868b467 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/59753 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a reviewTecnología de fertilización azufrada en la región pampeana argentina: una revisiónTorres Duggan, MartinMelgar, RicardoRodriguez, Monica BeatrizLavado, Raul SilvioCiampitti, Ignacio AntonioSULFUR SOURCESSULFATEELEMENTAL SULFURSOILSULFUR FERTILIZATIONhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Sulfur (S) deficiencies in grain crops have become increasingly frequent worldwide, including the Argentine Pampas region, located in South America. The objective of this work is to review recent research literature regarding S fertilization in the Argentine Pampas region, with emphasis on technological issues. The S fertilization in this region has grown sharply over recent years and, simultaneously, more scientific literature has been generated. A knowledge gap is recognized on field research studies related to elemental sulfur (ES) fertilization and its relative agronomic effectiveness in comparison to soluble S sources. By far, solid sulfate fertilizers are the most widespread S source applied by farmers in the Pampas region. Nonetheless, application of liquid sources has increased over recent times. Overall, similar agronomic performance among sulfate sources has been reported. Additionally, similar effectiveness was documented between micronized ES and sulfate sources for different crops, with the exception of some site-specific conditions when effectiveness of sulfate sources may outperform ES. This review manuscript contributes to synthesize current knowledge regarding S fertilization technology and identify research needs in this matter.La frecuencia de ocurrencia de deficiencias de azufre (S) en cultivos de grano se incrementó a nivel mundial, incluyendo la Región Pampeana argentina, localizada en Sudamérica. El objetivo del trabajo es realizar una revisión de la literatura científica sobre fertilización azufrada en la Región Pampeana, con énfasis en aspectos tecnológicos. La adopción de la fertilización azufrada creció marcadamente en ésta región y simultáneamen- te aumentó la cantidad de publicaciones científicas en el tema. Sin embargo, existe una brecha de co- nocimiento sobre la fertilización con azufre elemental (AE) y su efectividad agronómica relativa a fuentes azufradas solubles. Los fertilizantes sulfatados sólidos son, con creces, las fuentes de S más utilizadas en la Región Pampeana aunque la aplicación de fuentes líquidas se incrementó en los últimos tiempos. En términos generales, se ha reportado similar efectividad agronómica entre fuentes sulfatadas. Asimismo, se ha observado similar efectividad agronómica entre el AE micronizado y fuentes sulfatadas en diferentes cultivos, con la excepción de condiciones sitio-específicas donde las fuentes sulfatadas pueden presentar una mejor performance. Esta revisión contribuye a sintetizar el conocimiento vigente sobre tecnología de fertilización azufrada y puede resultar de interés para establecer necesidades de investigación en este tema.Fil: Torres Duggan, Martin. Tecnoagro; ArgentinaFil: Melgar, Ricardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Rodriguez, Monica Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; ArgentinaFil: Lavado, Raul Silvio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; ArgentinaFil: Ciampitti, Ignacio Antonio. Purdue University; Estados UnidosUniversidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía2012-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/59753Torres Duggan, Martin; Melgar, Ricardo; Rodriguez, Monica Beatriz; Lavado, Raul Silvio; Ciampitti, Ignacio Antonio; Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review; Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Agronomía & Ambiente; 32; 1-2; 5-2012; 61-732344-9039CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ri.agro.uba.ar/files/download/revista/agronomiayambiente/2012torresduggan.pdfinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:26:00Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/59753instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:26:00.486CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review Tecnología de fertilización azufrada en la región pampeana argentina: una revisión |
title |
Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review |
spellingShingle |
Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review Torres Duggan, Martin SULFUR SOURCES SULFATE ELEMENTAL SULFUR SOIL SULFUR FERTILIZATION |
title_short |
Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review |
title_full |
Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review |
title_fullStr |
Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review |
title_full_unstemmed |
Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review |
title_sort |
Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Torres Duggan, Martin Melgar, Ricardo Rodriguez, Monica Beatriz Lavado, Raul Silvio Ciampitti, Ignacio Antonio |
author |
Torres Duggan, Martin |
author_facet |
Torres Duggan, Martin Melgar, Ricardo Rodriguez, Monica Beatriz Lavado, Raul Silvio Ciampitti, Ignacio Antonio |
author_role |
author |
author2 |
Melgar, Ricardo Rodriguez, Monica Beatriz Lavado, Raul Silvio Ciampitti, Ignacio Antonio |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
SULFUR SOURCES SULFATE ELEMENTAL SULFUR SOIL SULFUR FERTILIZATION |
topic |
SULFUR SOURCES SULFATE ELEMENTAL SULFUR SOIL SULFUR FERTILIZATION |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Sulfur (S) deficiencies in grain crops have become increasingly frequent worldwide, including the Argentine Pampas region, located in South America. The objective of this work is to review recent research literature regarding S fertilization in the Argentine Pampas region, with emphasis on technological issues. The S fertilization in this region has grown sharply over recent years and, simultaneously, more scientific literature has been generated. A knowledge gap is recognized on field research studies related to elemental sulfur (ES) fertilization and its relative agronomic effectiveness in comparison to soluble S sources. By far, solid sulfate fertilizers are the most widespread S source applied by farmers in the Pampas region. Nonetheless, application of liquid sources has increased over recent times. Overall, similar agronomic performance among sulfate sources has been reported. Additionally, similar effectiveness was documented between micronized ES and sulfate sources for different crops, with the exception of some site-specific conditions when effectiveness of sulfate sources may outperform ES. This review manuscript contributes to synthesize current knowledge regarding S fertilization technology and identify research needs in this matter. La frecuencia de ocurrencia de deficiencias de azufre (S) en cultivos de grano se incrementó a nivel mundial, incluyendo la Región Pampeana argentina, localizada en Sudamérica. El objetivo del trabajo es realizar una revisión de la literatura científica sobre fertilización azufrada en la Región Pampeana, con énfasis en aspectos tecnológicos. La adopción de la fertilización azufrada creció marcadamente en ésta región y simultáneamen- te aumentó la cantidad de publicaciones científicas en el tema. Sin embargo, existe una brecha de co- nocimiento sobre la fertilización con azufre elemental (AE) y su efectividad agronómica relativa a fuentes azufradas solubles. Los fertilizantes sulfatados sólidos son, con creces, las fuentes de S más utilizadas en la Región Pampeana aunque la aplicación de fuentes líquidas se incrementó en los últimos tiempos. En términos generales, se ha reportado similar efectividad agronómica entre fuentes sulfatadas. Asimismo, se ha observado similar efectividad agronómica entre el AE micronizado y fuentes sulfatadas en diferentes cultivos, con la excepción de condiciones sitio-específicas donde las fuentes sulfatadas pueden presentar una mejor performance. Esta revisión contribuye a sintetizar el conocimiento vigente sobre tecnología de fertilización azufrada y puede resultar de interés para establecer necesidades de investigación en este tema. Fil: Torres Duggan, Martin. Tecnoagro; Argentina Fil: Melgar, Ricardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Rodriguez, Monica Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina Fil: Lavado, Raul Silvio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina Fil: Ciampitti, Ignacio Antonio. Purdue University; Estados Unidos |
description |
Sulfur (S) deficiencies in grain crops have become increasingly frequent worldwide, including the Argentine Pampas region, located in South America. The objective of this work is to review recent research literature regarding S fertilization in the Argentine Pampas region, with emphasis on technological issues. The S fertilization in this region has grown sharply over recent years and, simultaneously, more scientific literature has been generated. A knowledge gap is recognized on field research studies related to elemental sulfur (ES) fertilization and its relative agronomic effectiveness in comparison to soluble S sources. By far, solid sulfate fertilizers are the most widespread S source applied by farmers in the Pampas region. Nonetheless, application of liquid sources has increased over recent times. Overall, similar agronomic performance among sulfate sources has been reported. Additionally, similar effectiveness was documented between micronized ES and sulfate sources for different crops, with the exception of some site-specific conditions when effectiveness of sulfate sources may outperform ES. This review manuscript contributes to synthesize current knowledge regarding S fertilization technology and identify research needs in this matter. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-05 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/59753 Torres Duggan, Martin; Melgar, Ricardo; Rodriguez, Monica Beatriz; Lavado, Raul Silvio; Ciampitti, Ignacio Antonio; Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review; Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Agronomía & Ambiente; 32; 1-2; 5-2012; 61-73 2344-9039 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/59753 |
identifier_str_mv |
Torres Duggan, Martin; Melgar, Ricardo; Rodriguez, Monica Beatriz; Lavado, Raul Silvio; Ciampitti, Ignacio Antonio; Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review; Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Agronomía & Ambiente; 32; 1-2; 5-2012; 61-73 2344-9039 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ri.agro.uba.ar/files/download/revista/agronomiayambiente/2012torresduggan.pdf |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844614260061110272 |
score |
13.070432 |