Phloem sugars and amino acids as potential regulators of hordein expression in field grown malting barley (Hordeum vulgare L.)

Autores
Veliz, Cintia Gabriela; Criado, Maria Victoria; Roberts, Irma; Echeverria, Mariela; Prystupa, Pablo; Prieto, Paula; Gutiérrez Boem, Flavio Hernán; Caputo Suarez, Carla Paula
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The commercial quality of malting barley is dependent on the content and composition of grain proteins which are subjected to nitrogen (N) and sulfur (S) control. In nutrient deficient soils, grain protein content is mainly a consequence of the remobilization efficiency. In order to evaluate the effect of N and S soil availability on phloem amino acid and sugar export rates and B- and C-hordein gene expression during grain filling, a factorial combination of N and S fertilization assay was carried out under field conditions. Besides, several carbon (C) and N metabolites were analyzed in leaves and spikes. We observed that, even under soil N and S availabilities that do not limit yield, N and S fertilization induced significant changes in N and C metabolism. N phloem remobilization was promoted by S fertilization independently of N fertilization and C remobilization was also promoted by S fertilization but only in N fertilized plants. The B- and C-hordein gene expression correlated positively with sugar and amino acid exudation rate, respectively. Our results suggest an important role of the export rate of sugars and amino acids in the regulation of grain prolamine expression.
Fil: Veliz, Cintia Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Fil: Criado, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Fil: Roberts, Irma. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Fil: Echeverria, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Fil: Prystupa, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Fil: Prieto, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Fil: Gutiérrez Boem, Flavio Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Fil: Caputo Suarez, Carla Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Materia
Barley (Hordeum Vulgare L.)
Nutrient Availability
Phloem Remobilization
Hordeins
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Besides, several carbon (C) and N metabolites were analyzed in leaves and spikes. We observed that, even under soil N and S availabilities that do not limit yield, N and S fertilization induced significant changes in N and C metabolism. N phloem remobilization was promoted by S fertilization independently of N fertilization and C remobilization was also promoted by S fertilization but only in N fertilized plants. The B- and C-hordein gene expression correlated positively with sugar and amino acid exudation rate, respectively. Our results suggest an important role of the export rate of sugars and amino acids in the regulation of grain prolamine expression.Fil: Veliz, Cintia Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; ArgentinaFil: Criado, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; ArgentinaFil: Roberts, Irma. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; ArgentinaFil: Echeverria, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. 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Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; ArgentinaFil: Caputo Suarez, Carla Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Instituto de Investigaciones En Biociencias Agrícolas y Ambientales; ArgentinaElsevier2014-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/16251Veliz, Cintia Gabriela; Criado, Maria Victoria; Roberts, Irma; Echeverria, Mariela; Prystupa, Pablo; et al.; Phloem sugars and amino acids as potential regulators of hordein expression in field grown malting barley (Hordeum vulgare L.); Elsevier; Journal Of Cereal Science; 60; 2; 9-2014; 433-4390733-5210enginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jcs.2014.04.008info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S073352101400085Xinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:03:07Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/16251instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:03:07.837CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
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