Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet
- Autores
- Fabersani Marrades, Mario Emanuel; Grande, Maria Virginia; Coll Araoz, Maria Victoria; Zannier, Martin; Sanchez, Sara Serafina del V.; Grau, Alfredo; Oliszewski, Ruben; Honore, Stella Maris
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- This study aimed to evaluate the effects of addition of yacon flour on the quality parameters of goat milk yogurt and investigate the metabolic effects of its regular consumption on high fat diet-fed Wistar rats (30 days). The formulation containing 7% (w/v) yacon flour had higher nutritional values, acceptable sensory attributes and higher count (107 cfu/g) of viable probiotic microorganisms, with shelf life of at least 30 days. 7% yacon flour addition improved goat yogurt sugar profile, reducing lactose (0.94%) and increasing prebiotic fructooligosacharides (4.55%) content in the final product. Supplementation of goat yogurt + yacon to a high fat diet resulted in lower body weight, body mass index, fasting glucose levels, HOMA-IR and atherogenic indices of rats, improving the effects of goat yogurt or yacon flour alone (P < 0.05). Our results showed conclusive evidence indicating that goat yogurt + yacon is an excellent functional food that avoids the metabolic impact of high fat feeding.
Fil: Fabersani Marrades, Mario Emanuel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Grande, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Coll Araoz, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Zannier, Martin. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Ecología Regional. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Ecología Regional; Argentina
Fil: Sanchez, Sara Serafina del V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
Fil: Grau, Alfredo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Oliszewski, Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
Fil: Honore, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina - Materia
-
FUNCTIONAL FOOD
GOAT YOGURT
METABOLIC EFFECTS
PREBIOTICS
PROBIOTICS
YACON FLOUR - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/101711
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_44ee891cfed0fb76991b3e0aaddee4c2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/101711 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat dietFabersani Marrades, Mario EmanuelGrande, Maria VirginiaColl Araoz, Maria VictoriaZannier, MartinSanchez, Sara Serafina del V.Grau, AlfredoOliszewski, RubenHonore, Stella MarisFUNCTIONAL FOODGOAT YOGURTMETABOLIC EFFECTSPREBIOTICSPROBIOTICSYACON FLOURhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1This study aimed to evaluate the effects of addition of yacon flour on the quality parameters of goat milk yogurt and investigate the metabolic effects of its regular consumption on high fat diet-fed Wistar rats (30 days). The formulation containing 7% (w/v) yacon flour had higher nutritional values, acceptable sensory attributes and higher count (107 cfu/g) of viable probiotic microorganisms, with shelf life of at least 30 days. 7% yacon flour addition improved goat yogurt sugar profile, reducing lactose (0.94%) and increasing prebiotic fructooligosacharides (4.55%) content in the final product. Supplementation of goat yogurt + yacon to a high fat diet resulted in lower body weight, body mass index, fasting glucose levels, HOMA-IR and atherogenic indices of rats, improving the effects of goat yogurt or yacon flour alone (P < 0.05). Our results showed conclusive evidence indicating that goat yogurt + yacon is an excellent functional food that avoids the metabolic impact of high fat feeding.Fil: Fabersani Marrades, Mario Emanuel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Grande, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; ArgentinaFil: Coll Araoz, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; ArgentinaFil: Zannier, Martin. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Ecología Regional. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Ecología Regional; ArgentinaFil: Sanchez, Sara Serafina del V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; ArgentinaFil: Grau, Alfredo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; ArgentinaFil: Oliszewski, Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; ArgentinaFil: Honore, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; ArgentinaElsevier2018-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/101711Fabersani Marrades, Mario Emanuel; Grande, Maria Virginia; Coll Araoz, Maria Victoria; Zannier, Martin; Sanchez, Sara Serafina del V.; et al.; Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet; Elsevier; Journal of Functional Foods; 49; 10-2018; 447-4571756-46462214-9414CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464618304742info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jff.2018.08.042info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:00:26Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/101711instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:00:26.663CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet |
title |
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet |
spellingShingle |
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet Fabersani Marrades, Mario Emanuel FUNCTIONAL FOOD GOAT YOGURT METABOLIC EFFECTS PREBIOTICS PROBIOTICS YACON FLOUR |
title_short |
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet |
title_full |
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet |
title_fullStr |
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet |
title_full_unstemmed |
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet |
title_sort |
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Fabersani Marrades, Mario Emanuel Grande, Maria Virginia Coll Araoz, Maria Victoria Zannier, Martin Sanchez, Sara Serafina del V. Grau, Alfredo Oliszewski, Ruben Honore, Stella Maris |
author |
Fabersani Marrades, Mario Emanuel |
author_facet |
Fabersani Marrades, Mario Emanuel Grande, Maria Virginia Coll Araoz, Maria Victoria Zannier, Martin Sanchez, Sara Serafina del V. Grau, Alfredo Oliszewski, Ruben Honore, Stella Maris |
author_role |
author |
author2 |
Grande, Maria Virginia Coll Araoz, Maria Victoria Zannier, Martin Sanchez, Sara Serafina del V. Grau, Alfredo Oliszewski, Ruben Honore, Stella Maris |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
FUNCTIONAL FOOD GOAT YOGURT METABOLIC EFFECTS PREBIOTICS PROBIOTICS YACON FLOUR |
topic |
FUNCTIONAL FOOD GOAT YOGURT METABOLIC EFFECTS PREBIOTICS PROBIOTICS YACON FLOUR |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
This study aimed to evaluate the effects of addition of yacon flour on the quality parameters of goat milk yogurt and investigate the metabolic effects of its regular consumption on high fat diet-fed Wistar rats (30 days). The formulation containing 7% (w/v) yacon flour had higher nutritional values, acceptable sensory attributes and higher count (107 cfu/g) of viable probiotic microorganisms, with shelf life of at least 30 days. 7% yacon flour addition improved goat yogurt sugar profile, reducing lactose (0.94%) and increasing prebiotic fructooligosacharides (4.55%) content in the final product. Supplementation of goat yogurt + yacon to a high fat diet resulted in lower body weight, body mass index, fasting glucose levels, HOMA-IR and atherogenic indices of rats, improving the effects of goat yogurt or yacon flour alone (P < 0.05). Our results showed conclusive evidence indicating that goat yogurt + yacon is an excellent functional food that avoids the metabolic impact of high fat feeding. Fil: Fabersani Marrades, Mario Emanuel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Grande, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina Fil: Coll Araoz, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina Fil: Zannier, Martin. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Ecología Regional. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Ecología Regional; Argentina Fil: Sanchez, Sara Serafina del V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina Fil: Grau, Alfredo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina Fil: Oliszewski, Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina Fil: Honore, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina |
description |
This study aimed to evaluate the effects of addition of yacon flour on the quality parameters of goat milk yogurt and investigate the metabolic effects of its regular consumption on high fat diet-fed Wistar rats (30 days). The formulation containing 7% (w/v) yacon flour had higher nutritional values, acceptable sensory attributes and higher count (107 cfu/g) of viable probiotic microorganisms, with shelf life of at least 30 days. 7% yacon flour addition improved goat yogurt sugar profile, reducing lactose (0.94%) and increasing prebiotic fructooligosacharides (4.55%) content in the final product. Supplementation of goat yogurt + yacon to a high fat diet resulted in lower body weight, body mass index, fasting glucose levels, HOMA-IR and atherogenic indices of rats, improving the effects of goat yogurt or yacon flour alone (P < 0.05). Our results showed conclusive evidence indicating that goat yogurt + yacon is an excellent functional food that avoids the metabolic impact of high fat feeding. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-10 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/101711 Fabersani Marrades, Mario Emanuel; Grande, Maria Virginia; Coll Araoz, Maria Victoria; Zannier, Martin; Sanchez, Sara Serafina del V.; et al.; Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet; Elsevier; Journal of Functional Foods; 49; 10-2018; 447-457 1756-4646 2214-9414 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/101711 |
identifier_str_mv |
Fabersani Marrades, Mario Emanuel; Grande, Maria Virginia; Coll Araoz, Maria Victoria; Zannier, Martin; Sanchez, Sara Serafina del V.; et al.; Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet; Elsevier; Journal of Functional Foods; 49; 10-2018; 447-457 1756-4646 2214-9414 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464618304742 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jff.2018.08.042 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269638032883712 |
score |
13.13397 |