Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet

Autores
Fabersani Marrades, Mario Emanuel; Grande, Maria Virginia; Coll Araoz, Maria Victoria; Zannier, Martin; Sanchez, Sara Serafina del V.; Grau, Alfredo; Oliszewski, Ruben; Honore, Stella Maris
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
This study aimed to evaluate the effects of addition of yacon flour on the quality parameters of goat milk yogurt and investigate the metabolic effects of its regular consumption on high fat diet-fed Wistar rats (30 days). The formulation containing 7% (w/v) yacon flour had higher nutritional values, acceptable sensory attributes and higher count (107 cfu/g) of viable probiotic microorganisms, with shelf life of at least 30 days. 7% yacon flour addition improved goat yogurt sugar profile, reducing lactose (0.94%) and increasing prebiotic fructooligosacharides (4.55%) content in the final product. Supplementation of goat yogurt + yacon to a high fat diet resulted in lower body weight, body mass index, fasting glucose levels, HOMA-IR and atherogenic indices of rats, improving the effects of goat yogurt or yacon flour alone (P < 0.05). Our results showed conclusive evidence indicating that goat yogurt + yacon is an excellent functional food that avoids the metabolic impact of high fat feeding.
Fil: Fabersani Marrades, Mario Emanuel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Grande, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Coll Araoz, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Zannier, Martin. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Ecología Regional. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Ecología Regional; Argentina
Fil: Sanchez, Sara Serafina del V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
Fil: Grau, Alfredo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Oliszewski, Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
Fil: Honore, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Materia
FUNCTIONAL FOOD
GOAT YOGURT
METABOLIC EFFECTS
PREBIOTICS
PROBIOTICS
YACON FLOUR
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Fil: Fabersani Marrades, Mario Emanuel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Grande, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
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Fil: Zannier, Martin. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Ecología Regional. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Ecología Regional; Argentina
Fil: Sanchez, Sara Serafina del V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
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