Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources
- Autores
- Mali, Suzana; Grossmann, María Victoria Eiras; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet
- Año de publicación
- 2006
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Thermal, mechanical and barrier properties of corn, cassava and yam starch films were determined and the behavior of these three starches films under a controlled storage (64% RH and 20 °C) was compared. Glass transition (Tg) in all unplasticized films was higher than in plasticized, and during storage, Tg decreased, except for samples with 40 g glycerol/100 g starch. Crystallinity was affected by plasticizer concentration and storage time; in unplasticized samples the increase in crystallinity was higher than in plasticized ones during storage, thus, unplasticized stored samples become more brittle and less permeable during storage. Unplasticized films showed water vapor permeability (WVP) values ranged from 6.75 to 8.33 × 10−10 g m−1 s−1 Pa−1. These values decrease when glycerol content reached at 20 g/100 g starch because a more compact structure was formed and, then, at 40 g glycerol/100 g starch, WVP increased because film matrixes became less dense.
Fil: Mali, Suzana. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
Fil: Grossmann, María Victoria Eiras. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
Corn
Cassava
Yam
Storage and biodegradable films - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/116005
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_44b6ff55cca24ff4861f4adc8d2043ba |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/116005 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sourcesMali, SuzanaGrossmann, María Victoria EirasGarcia, Maria AlejandraMartino, Miriam NoraZaritzky, Noemi ElisabetCornCassavaYamStorage and biodegradable filmshttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Thermal, mechanical and barrier properties of corn, cassava and yam starch films were determined and the behavior of these three starches films under a controlled storage (64% RH and 20 °C) was compared. Glass transition (Tg) in all unplasticized films was higher than in plasticized, and during storage, Tg decreased, except for samples with 40 g glycerol/100 g starch. Crystallinity was affected by plasticizer concentration and storage time; in unplasticized samples the increase in crystallinity was higher than in plasticized ones during storage, thus, unplasticized stored samples become more brittle and less permeable during storage. Unplasticized films showed water vapor permeability (WVP) values ranged from 6.75 to 8.33 × 10−10 g m−1 s−1 Pa−1. These values decrease when glycerol content reached at 20 g/100 g starch because a more compact structure was formed and, then, at 40 g glycerol/100 g starch, WVP increased because film matrixes became less dense.Fil: Mali, Suzana. Universidade Estadual de Londrina; BrasilFil: Grossmann, María Victoria Eiras. Universidade Estadual de Londrina; BrasilFil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; ArgentinaFil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier2006-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/116005Mali, Suzana; Grossmann, María Victoria Eiras; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources; Elsevier; Journal of Food Engineering; 75; 4; 8-2006; 453-4600260-87741873-5770CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jfoodeng.2005.04.031info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y2yqo99yinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:59:12Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/116005instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:59:12.989CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources |
title |
Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources |
spellingShingle |
Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources Mali, Suzana Corn Cassava Yam Storage and biodegradable films |
title_short |
Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources |
title_full |
Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources |
title_fullStr |
Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources |
title_full_unstemmed |
Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources |
title_sort |
Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Mali, Suzana Grossmann, María Victoria Eiras Garcia, Maria Alejandra Martino, Miriam Nora Zaritzky, Noemi Elisabet |
author |
Mali, Suzana |
author_facet |
Mali, Suzana Grossmann, María Victoria Eiras Garcia, Maria Alejandra Martino, Miriam Nora Zaritzky, Noemi Elisabet |
author_role |
author |
author2 |
Grossmann, María Victoria Eiras Garcia, Maria Alejandra Martino, Miriam Nora Zaritzky, Noemi Elisabet |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Corn Cassava Yam Storage and biodegradable films |
topic |
Corn Cassava Yam Storage and biodegradable films |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Thermal, mechanical and barrier properties of corn, cassava and yam starch films were determined and the behavior of these three starches films under a controlled storage (64% RH and 20 °C) was compared. Glass transition (Tg) in all unplasticized films was higher than in plasticized, and during storage, Tg decreased, except for samples with 40 g glycerol/100 g starch. Crystallinity was affected by plasticizer concentration and storage time; in unplasticized samples the increase in crystallinity was higher than in plasticized ones during storage, thus, unplasticized stored samples become more brittle and less permeable during storage. Unplasticized films showed water vapor permeability (WVP) values ranged from 6.75 to 8.33 × 10−10 g m−1 s−1 Pa−1. These values decrease when glycerol content reached at 20 g/100 g starch because a more compact structure was formed and, then, at 40 g glycerol/100 g starch, WVP increased because film matrixes became less dense. Fil: Mali, Suzana. Universidade Estadual de Londrina; Brasil Fil: Grossmann, María Victoria Eiras. Universidade Estadual de Londrina; Brasil Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
Thermal, mechanical and barrier properties of corn, cassava and yam starch films were determined and the behavior of these three starches films under a controlled storage (64% RH and 20 °C) was compared. Glass transition (Tg) in all unplasticized films was higher than in plasticized, and during storage, Tg decreased, except for samples with 40 g glycerol/100 g starch. Crystallinity was affected by plasticizer concentration and storage time; in unplasticized samples the increase in crystallinity was higher than in plasticized ones during storage, thus, unplasticized stored samples become more brittle and less permeable during storage. Unplasticized films showed water vapor permeability (WVP) values ranged from 6.75 to 8.33 × 10−10 g m−1 s−1 Pa−1. These values decrease when glycerol content reached at 20 g/100 g starch because a more compact structure was formed and, then, at 40 g glycerol/100 g starch, WVP increased because film matrixes became less dense. |
publishDate |
2006 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2006-08 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/116005 Mali, Suzana; Grossmann, María Victoria Eiras; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources; Elsevier; Journal of Food Engineering; 75; 4; 8-2006; 453-460 0260-8774 1873-5770 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/116005 |
identifier_str_mv |
Mali, Suzana; Grossmann, María Victoria Eiras; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Effects of controlled storage on thermal, mechanical and barrier properties of plasticized films from different starch sources; Elsevier; Journal of Food Engineering; 75; 4; 8-2006; 453-460 0260-8774 1873-5770 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jfoodeng.2005.04.031 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y2yqo99y |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613758337417216 |
score |
13.070432 |