Recovery of caprine whey protein and its application in a food protein formulation

Autores
Palatnik, Diana Raquel; Ostermann Porcel, María Victoria; Gonzalez, Ulises Andres; Zaritzky, Noemi Elisabet; Campderrós, Mercedes Edith
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
This study investigated the recovery of proteins from whey caprine cheese which is mostly discarded as waste. A membrane process including microfiltration and tangential ultrafiltration was used to purify and concentrate the protein solution, reaching a 91.4g/100g of protein concentration. The concentrate was then freeze-dried and characterized. The good emulsifying properties, high water and oil holding capacity and the rheological behavior suggested the application of the whey protein concentrate in the formulation of a dressing. Physico-chemical characterization indicated that the samples were similar to a commercial dressing in viscosity, texture, moisture and ash contain. Also the sensory analysis demonstrated a good acceptance mainly in color and flavor of the samples. However, the protein content of the product: 0.97±0.12g/100g, duplicated the value of the commercial sample incorporating higher added-value to a product with high consumption.
Fil: Palatnik, Diana Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
Fil: Ostermann Porcel, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
Fil: Gonzalez, Ulises Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Campderrós, Mercedes Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
Materia
Caprine Cheese Whey
Protein Dressing
Ultrafiltration
Whey Protein Concentrate
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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