Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect

Autores
D'amaro, Deborah; Scilingo, Adriana Alicia; Sabbione, Ana Clara
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Amaranth (Amaranthus), buckwheat (Fagopyrum esculentum), and quinoa (Chenopodiumquinoa) crops have limited production and agro-industrial development both in Argentinaand globally. As the demand for functional ingredients and foods grows, developing productsfrom these pseudocereals could offer substantial economic benefits. This study aims toanalyze the dietary fiber content and composition of amaranth, quinoa, and buckwheat,and to investigate the relationship between dietary fiber structure and its potentialprebiotic effects. Gaining insights into these aspects would provide valuable information fordeveloping foods based on these pseudocereals and could enhance their future applicationsin the food industry.
Fil: D'amaro, Deborah. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
PSEUDOCEREALES
FIBRA DIETARIA
EFECTO PREBIÓTICO
MICROBIOTA
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/256055

id CONICETDig_324f9d1d6a4a9e8a324ec7ec1e93b557
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/256055
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effectD'amaro, DeborahScilingo, Adriana AliciaSabbione, Ana ClaraPSEUDOCEREALESFIBRA DIETARIAEFECTO PREBIÓTICOMICROBIOTAhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Amaranth (Amaranthus), buckwheat (Fagopyrum esculentum), and quinoa (Chenopodiumquinoa) crops have limited production and agro-industrial development both in Argentinaand globally. As the demand for functional ingredients and foods grows, developing productsfrom these pseudocereals could offer substantial economic benefits. This study aims toanalyze the dietary fiber content and composition of amaranth, quinoa, and buckwheat,and to investigate the relationship between dietary fiber structure and its potentialprebiotic effects. Gaining insights into these aspects would provide valuable information fordeveloping foods based on these pseudocereals and could enhance their future applicationsin the food industry.Fil: D'amaro, Deborah. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; ArgentinaFil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaUniversidad Nacional de Cuyo2024-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/256055D'amaro, Deborah; Scilingo, Adriana Alicia; Sabbione, Ana Clara; Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 56; 2; 12-2024; 163-1800370-46611853-8665CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.48162/rev.39.146info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/7674info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:44:20Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/256055instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:44:20.871CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect
title Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect
spellingShingle Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect
D'amaro, Deborah
PSEUDOCEREALES
FIBRA DIETARIA
EFECTO PREBIÓTICO
MICROBIOTA
title_short Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect
title_full Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect
title_fullStr Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect
title_full_unstemmed Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect
title_sort Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect
dc.creator.none.fl_str_mv D'amaro, Deborah
Scilingo, Adriana Alicia
Sabbione, Ana Clara
author D'amaro, Deborah
author_facet D'amaro, Deborah
Scilingo, Adriana Alicia
Sabbione, Ana Clara
author_role author
author2 Scilingo, Adriana Alicia
Sabbione, Ana Clara
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv PSEUDOCEREALES
FIBRA DIETARIA
EFECTO PREBIÓTICO
MICROBIOTA
topic PSEUDOCEREALES
FIBRA DIETARIA
EFECTO PREBIÓTICO
MICROBIOTA
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Amaranth (Amaranthus), buckwheat (Fagopyrum esculentum), and quinoa (Chenopodiumquinoa) crops have limited production and agro-industrial development both in Argentinaand globally. As the demand for functional ingredients and foods grows, developing productsfrom these pseudocereals could offer substantial economic benefits. This study aims toanalyze the dietary fiber content and composition of amaranth, quinoa, and buckwheat,and to investigate the relationship between dietary fiber structure and its potentialprebiotic effects. Gaining insights into these aspects would provide valuable information fordeveloping foods based on these pseudocereals and could enhance their future applicationsin the food industry.
Fil: D'amaro, Deborah. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description Amaranth (Amaranthus), buckwheat (Fagopyrum esculentum), and quinoa (Chenopodiumquinoa) crops have limited production and agro-industrial development both in Argentinaand globally. As the demand for functional ingredients and foods grows, developing productsfrom these pseudocereals could offer substantial economic benefits. This study aims toanalyze the dietary fiber content and composition of amaranth, quinoa, and buckwheat,and to investigate the relationship between dietary fiber structure and its potentialprebiotic effects. Gaining insights into these aspects would provide valuable information fordeveloping foods based on these pseudocereals and could enhance their future applicationsin the food industry.
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-12
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/256055
D'amaro, Deborah; Scilingo, Adriana Alicia; Sabbione, Ana Clara; Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 56; 2; 12-2024; 163-180
0370-4661
1853-8665
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/256055
identifier_str_mv D'amaro, Deborah; Scilingo, Adriana Alicia; Sabbione, Ana Clara; Pseudocereals dietary fiber. Amaranth, quinoa, and buckwheat fiber composition and potential prebiotic effect; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 56; 2; 12-2024; 163-180
0370-4661
1853-8665
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.48162/rev.39.146
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/7674
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842268659771244544
score 13.13397