Effect of physical properties on the stability of Lactobacillus bulgaricus in a freeze-dried galacto-oligosaccharides matrix

Autores
Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Sosa, Natalia; Gerbino, Oscar Esteban; Gomez Zavaglia, Andrea; Schebor, Carolina Claudia
Año de publicación
2012
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The ability of galacto-oligosaccharides (GOS) to protect Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus upon freeze drying was analyzed on the basis of their capacity to form glassy structures. Glass transition temperatures (Tg) of a GOS matrix at various relative humidities (RH) were determined by DSC. Survival of L. bulgaricus in a glassy GOS matrix was investigated after freezing, freeze drying, equilibration at different RHs and storage at different temperatures. At 32 °C, a drastic viability loss was observed. At 20 °C, the survival was affected by the water content, having the samples stored at lower RHs, the highest survival percentages. At 4 °C, no decay in the cells count was observed after 45 days of storage. The correlation between molecular mobility [as measured by Proton nuclear magnetic resonance (1H NMR)] and loss of viability explained the efficiency of GOS as cryoprotectants. The preservation of microorganisms was improved at low molecular mobility and this condition was obtained at low water contents and low storage temperatures. These results are important in the developing of new functional foods containing pre and probiotics.
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Sosa, Natalia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Materia
GALACTO-OLIGOSACCHARIDES
FREEZE DRYING
WATER ACTIVITY
LACTOBACILLUS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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