Carboxymethylcellulose–montmorillonite nanocomposite films activated with murta (Ugni molinae Turcz) leaves extract

Autores
Quilaqueo Gutiérrez, Marcela; Echeverría, Ignacio; Ihl, Mónica; Bifani, Valerio; Mauri, Adriana Noemi
Año de publicación
2012
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The functionality of nanocomposite films based on carboxymethylcellulose (CMC) and montmorillonite (MMT) activated with murta (Ugni molinae Turcz) leaves extract was studied. Films were prepared by casting from film-forming dispersions containing CMC, glycerol (used as plasticizer) and different concentrations of MMT, using water or murta extract as solvent. The addition of MMT increased the tensile strength and the elasticity modulus of the films, and decreased their permeabilities to water vapor, oxygen and carbon dioxide. Besides the antioxidants properties provided to the films, the addition of murta leaves extract changed the gas permeability in different forms according to the MMT content, and plasticized the nanocomposite matrix.
Fil: Quilaqueo Gutiérrez, Marcela. Fundación de Desarrollo Educacional y Tecnológico La Araucanía; Chile
Fil: Echeverría, Ignacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ihl, Mónica. Universidad de la Frontera. Facultad de Ingeniería y Ciencias; Chile
Fil: Bifani, Valerio. Universidad de la Frontera. Facultad de Ingeniería y Ciencias; Chile
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
CARBOXYMETHYLCELLULOSE
MURTA LEAVES EXTRACTS
MONTMORILLONITE
NANOCOMPOSITES ACTIVES FILMS
ANTIOXIDANT PROPERTIES
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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