Layer-by-layer encapsulation of Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus using block-copolymers of poly(acrylic acid) and pluronic for safe release in gastro-intestinal conditio...

Autores
Quintana, Gabriel Sebastian; Simões, M.G.; Hugo, Ayelen Amelia; Alves, P.; Ferreira, P.; Gerbino, Oscar Esteban; Simões, P.N.; Gomez Zavaglia, Andrea
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CIDCA 333 was encapsulated by layer-by-layer (LbL) technique. Copolymers of pluronic and poly(acrylic acid), were synthesized and characterized, and chitosan was selected as cationic polyelectrolyte. The efficiency of encapsulation was evaluated by plate counting the microorganisms before and after coating, after freeze-drying with sucrose, and after exposure to simulated gastrointestinal conditions. Coated microorganisms with 2/3 layers were also protected against simulated gastro-intestinal conditions, while cultivability of uncoated bacteria significantly dropped. Confocal microscopy allowed determining the integrity and permeability of the coated and uncoated microorganisms. Coated bacteria were non-toxic to eukaryotic cells, by the MTT assay, and showed no significant decrease of cultivability before and after freeze-drying and after 60 days of storage at 4 °C. Considering the GRAS status of the used polymers, the results obtained revealed a potential delivery system of sensitive lactic acid bacteria strains in food products, ensuring their safe arrival to the gut.
Fil: Quintana, Gabriel Sebastian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Simões, M.G.. Universidad de Coimbra; Portugal
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Alves, P.. Universidad de Coimbra; Portugal
Fil: Ferreira, P.. Universidad de Coimbra; Portugal
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Simões, P.N.. Universidad de Coimbra; Portugal
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Bacterial Safe Delivery
Lactic Acid Bacteria
Layer-By-Layer
Pluronic
Polyacrylic Acid
Storage
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Simões, M.G.. Universidad de Coimbra; PortugalFil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Alves, P.. Universidad de Coimbra; PortugalFil: Ferreira, P.. Universidad de Coimbra; PortugalFil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. 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Fil: Quintana, Gabriel Sebastian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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