Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?

Autores
Mazaratti, Micaela Rocio; Valli, Florencia Elizabeth; Pierini, Sofía Evelyn; Simoncini, Melina Soledad; Piña, Carlos Ignacio; González, Marcela Aída; Leiva, Pamela Maria de Lujan
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The sustainable use of wildlife is considered a tool for conservation in addition to generating benefits for the local population. Commercial reptile hunting targets skins, generating other by-products such as meat and fat. Meat from hunted reptiles is widely available in localities where management plans are in place and is evaluated as easily accessible for hunters and their families. The objective of our research was to evaluate the percent composition, protein composition and microbiological quality of black and white tegu and yellow anaconda meat. For this study, we obtained meat samples of both species from wild specimens. The composition of both meats showed a proportion of moisture greater than 70%, a good proportion of protein (around 20%) and a low proportion of intramuscular fat (<2%). In the meat of black and white tegu, we found all of the essential amino acids in the recommended proportions, while the meat of yellow anaconda tryptophan did not reach the recommended levels to meet adult requirements. Both meats had good microbiological quality and were free from pathogenic bacteria. The results obtained reveal distinctive nutritional qualities of the meats analyzed, which can be recommended as an alternative and/or complementary source of good quality protein for human consumption.
Fil: Mazaratti, Micaela Rocio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
Fil: Valli, Florencia Elizabeth. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
Fil: Pierini, Sofía Evelyn. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; Argentina
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; Argentina
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; Argentina
Materia
AMINO ACIDS
CHEMICAL SCORE
EUNECTES NOTAEUS
SALVATOR MERIANAE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/225008

id CONICETDig_1aa8677cd97cf45bc11e61b2869ae544
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/225008
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?Mazaratti, Micaela RocioValli, Florencia ElizabethPierini, Sofía EvelynSimoncini, Melina SoledadPiña, Carlos IgnacioGonzález, Marcela AídaLeiva, Pamela Maria de LujanAMINO ACIDSCHEMICAL SCOREEUNECTES NOTAEUSSALVATOR MERIANAEhttps://purl.org/becyt/ford/3.3https://purl.org/becyt/ford/3The sustainable use of wildlife is considered a tool for conservation in addition to generating benefits for the local population. Commercial reptile hunting targets skins, generating other by-products such as meat and fat. Meat from hunted reptiles is widely available in localities where management plans are in place and is evaluated as easily accessible for hunters and their families. The objective of our research was to evaluate the percent composition, protein composition and microbiological quality of black and white tegu and yellow anaconda meat. For this study, we obtained meat samples of both species from wild specimens. The composition of both meats showed a proportion of moisture greater than 70%, a good proportion of protein (around 20%) and a low proportion of intramuscular fat (<2%). In the meat of black and white tegu, we found all of the essential amino acids in the recommended proportions, while the meat of yellow anaconda tryptophan did not reach the recommended levels to meet adult requirements. Both meats had good microbiological quality and were free from pathogenic bacteria. The results obtained reveal distinctive nutritional qualities of the meats analyzed, which can be recommended as an alternative and/or complementary source of good quality protein for human consumption.Fil: Mazaratti, Micaela Rocio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; ArgentinaFil: Valli, Florencia Elizabeth. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; ArgentinaFil: Pierini, Sofía Evelyn. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; ArgentinaFil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; ArgentinaFil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; ArgentinaFil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; ArgentinaFil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; ArgentinaMultidisciplinary Digital Publishing Institute2023-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/225008Mazaratti, Micaela Rocio; Valli, Florencia Elizabeth; Pierini, Sofía Evelyn; Simoncini, Melina Soledad; Piña, Carlos Ignacio; et al.; Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Sustainability (Switzerland); 15; 9; 4-2023; 1-102071-1050CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2071-1050/15/9/7448info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3390/su15097448info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:10:20Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/225008instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:10:21.006CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?
title Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?
spellingShingle Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?
Mazaratti, Micaela Rocio
AMINO ACIDS
CHEMICAL SCORE
EUNECTES NOTAEUS
SALVATOR MERIANAE
title_short Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?
title_full Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?
title_fullStr Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?
title_full_unstemmed Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?
title_sort Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?
dc.creator.none.fl_str_mv Mazaratti, Micaela Rocio
Valli, Florencia Elizabeth
Pierini, Sofía Evelyn
Simoncini, Melina Soledad
Piña, Carlos Ignacio
González, Marcela Aída
Leiva, Pamela Maria de Lujan
author Mazaratti, Micaela Rocio
author_facet Mazaratti, Micaela Rocio
Valli, Florencia Elizabeth
Pierini, Sofía Evelyn
Simoncini, Melina Soledad
Piña, Carlos Ignacio
González, Marcela Aída
Leiva, Pamela Maria de Lujan
author_role author
author2 Valli, Florencia Elizabeth
Pierini, Sofía Evelyn
Simoncini, Melina Soledad
Piña, Carlos Ignacio
González, Marcela Aída
Leiva, Pamela Maria de Lujan
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv AMINO ACIDS
CHEMICAL SCORE
EUNECTES NOTAEUS
SALVATOR MERIANAE
topic AMINO ACIDS
CHEMICAL SCORE
EUNECTES NOTAEUS
SALVATOR MERIANAE
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/3.3
https://purl.org/becyt/ford/3
dc.description.none.fl_txt_mv The sustainable use of wildlife is considered a tool for conservation in addition to generating benefits for the local population. Commercial reptile hunting targets skins, generating other by-products such as meat and fat. Meat from hunted reptiles is widely available in localities where management plans are in place and is evaluated as easily accessible for hunters and their families. The objective of our research was to evaluate the percent composition, protein composition and microbiological quality of black and white tegu and yellow anaconda meat. For this study, we obtained meat samples of both species from wild specimens. The composition of both meats showed a proportion of moisture greater than 70%, a good proportion of protein (around 20%) and a low proportion of intramuscular fat (<2%). In the meat of black and white tegu, we found all of the essential amino acids in the recommended proportions, while the meat of yellow anaconda tryptophan did not reach the recommended levels to meet adult requirements. Both meats had good microbiological quality and were free from pathogenic bacteria. The results obtained reveal distinctive nutritional qualities of the meats analyzed, which can be recommended as an alternative and/or complementary source of good quality protein for human consumption.
Fil: Mazaratti, Micaela Rocio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
Fil: Valli, Florencia Elizabeth. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
Fil: Pierini, Sofía Evelyn. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; Argentina
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; Argentina
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; Argentina
description The sustainable use of wildlife is considered a tool for conservation in addition to generating benefits for the local population. Commercial reptile hunting targets skins, generating other by-products such as meat and fat. Meat from hunted reptiles is widely available in localities where management plans are in place and is evaluated as easily accessible for hunters and their families. The objective of our research was to evaluate the percent composition, protein composition and microbiological quality of black and white tegu and yellow anaconda meat. For this study, we obtained meat samples of both species from wild specimens. The composition of both meats showed a proportion of moisture greater than 70%, a good proportion of protein (around 20%) and a low proportion of intramuscular fat (<2%). In the meat of black and white tegu, we found all of the essential amino acids in the recommended proportions, while the meat of yellow anaconda tryptophan did not reach the recommended levels to meet adult requirements. Both meats had good microbiological quality and were free from pathogenic bacteria. The results obtained reveal distinctive nutritional qualities of the meats analyzed, which can be recommended as an alternative and/or complementary source of good quality protein for human consumption.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-04
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/225008
Mazaratti, Micaela Rocio; Valli, Florencia Elizabeth; Pierini, Sofía Evelyn; Simoncini, Melina Soledad; Piña, Carlos Ignacio; et al.; Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Sustainability (Switzerland); 15; 9; 4-2023; 1-10
2071-1050
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/225008
identifier_str_mv Mazaratti, Micaela Rocio; Valli, Florencia Elizabeth; Pierini, Sofía Evelyn; Simoncini, Melina Soledad; Piña, Carlos Ignacio; et al.; Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Sustainability (Switzerland); 15; 9; 4-2023; 1-10
2071-1050
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2071-1050/15/9/7448
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3390/su15097448
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Multidisciplinary Digital Publishing Institute
publisher.none.fl_str_mv Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842270115249258496
score 13.13397