Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir

Autores
manca de Nadra, Maria C.; Saguir de Zucal, Fabiana Maria; Arena, Mario Eduardo
Año de publicación
2003
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
It is well known that lactic acid bacteria need multiple nutritional requirements for growth. They require numerous amino acids and other growth factors to develop in synthetic media. In this review the amino acid requirements, the effect of L-malic acid and citric acids metabolism on these requirements and the catabolism of amino acids by lactic acid bacteria from wine are discussed, with emphasis on arginine and its amino acid derivates: citrulline and ornithin
Fil: manca de Nadra, Maria C.. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
Fil: Saguir de Zucal, Fabiana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Microbiología; Argentina
Fil: Arena, Mario Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
Materia
Lactic acid bacteria
wine
amino acids
metabolism
nutritional requirements
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/110739

id CONICETDig_16096fcca407308d753d3633b6c38463
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/110739
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguirmanca de Nadra, Maria C.Saguir de Zucal, Fabiana MariaArena, Mario EduardoLactic acid bacteriawineamino acidsmetabolismnutritional requirementshttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2It is well known that lactic acid bacteria need multiple nutritional requirements for growth. They require numerous amino acids and other growth factors to develop in synthetic media. In this review the amino acid requirements, the effect of L-malic acid and citric acids metabolism on these requirements and the catabolism of amino acids by lactic acid bacteria from wine are discussed, with emphasis on arginine and its amino acid derivates: citrulline and ornithinFil: manca de Nadra, Maria C.. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; ArgentinaFil: Saguir de Zucal, Fabiana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Microbiología; ArgentinaFil: Arena, Mario Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; ArgentinaWFL Publisher Science and Technology2003-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/110739manca de Nadra, Maria C.; Saguir de Zucal, Fabiana Maria; Arena, Mario Eduardo; Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir; WFL Publisher Science and Technology; Food, Agriculture & Environment; 1; 3&4; 12-2003; 76-791459-02551459-0263CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1234/4.2003.407info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wflpublisher.com/Abstract/407#basicinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:41:26Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/110739instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:41:26.549CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir
title Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir
spellingShingle Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir
manca de Nadra, Maria C.
Lactic acid bacteria
wine
amino acids
metabolism
nutritional requirements
title_short Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir
title_full Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir
title_fullStr Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir
title_full_unstemmed Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir
title_sort Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir
dc.creator.none.fl_str_mv manca de Nadra, Maria C.
Saguir de Zucal, Fabiana Maria
Arena, Mario Eduardo
author manca de Nadra, Maria C.
author_facet manca de Nadra, Maria C.
Saguir de Zucal, Fabiana Maria
Arena, Mario Eduardo
author_role author
author2 Saguir de Zucal, Fabiana Maria
Arena, Mario Eduardo
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Lactic acid bacteria
wine
amino acids
metabolism
nutritional requirements
topic Lactic acid bacteria
wine
amino acids
metabolism
nutritional requirements
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv It is well known that lactic acid bacteria need multiple nutritional requirements for growth. They require numerous amino acids and other growth factors to develop in synthetic media. In this review the amino acid requirements, the effect of L-malic acid and citric acids metabolism on these requirements and the catabolism of amino acids by lactic acid bacteria from wine are discussed, with emphasis on arginine and its amino acid derivates: citrulline and ornithin
Fil: manca de Nadra, Maria C.. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
Fil: Saguir de Zucal, Fabiana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Microbiología; Argentina
Fil: Arena, Mario Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
description It is well known that lactic acid bacteria need multiple nutritional requirements for growth. They require numerous amino acids and other growth factors to develop in synthetic media. In this review the amino acid requirements, the effect of L-malic acid and citric acids metabolism on these requirements and the catabolism of amino acids by lactic acid bacteria from wine are discussed, with emphasis on arginine and its amino acid derivates: citrulline and ornithin
publishDate 2003
dc.date.none.fl_str_mv 2003-12
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/110739
manca de Nadra, Maria C.; Saguir de Zucal, Fabiana Maria; Arena, Mario Eduardo; Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir; WFL Publisher Science and Technology; Food, Agriculture & Environment; 1; 3&4; 12-2003; 76-79
1459-0255
1459-0263
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/110739
identifier_str_mv manca de Nadra, Maria C.; Saguir de Zucal, Fabiana Maria; Arena, Mario Eduardo; Maria C. Manca de Nadra, Mario E. Arena and Fabiana M. Saguir; WFL Publisher Science and Technology; Food, Agriculture & Environment; 1; 3&4; 12-2003; 76-79
1459-0255
1459-0263
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1234/4.2003.407
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wflpublisher.com/Abstract/407#basic
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv WFL Publisher Science and Technology
publisher.none.fl_str_mv WFL Publisher Science and Technology
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613309248045056
score 13.070432