Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies
- Autores
- Alesso, Magdalena; Bondioli, Gabriel; Talio, María Carolina; Luconi, Marta Olga; Fernandez, Liliana Patricia
- Año de publicación
- 2012
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Dye Rhodamine B (RhB) has been widely used in textile industry and foodstuffs but due to its proved carcinogenicity and toxicity on human, many countries have forbidden its use in foods. A new methodology is proposed for Rhodamine B (RhB) fluorimetric determination applying separation with a surfactant. Experimental parameters that affect the separation and determination steps like surfactant concentration, time and temperature of equilibration, pH of extraction, nature and composition of diluting agent of surfactant rich phase have been studied and optimised. The implementation of separation step permitted to remove successfully the interferences of matrix components, improving selectivity and sensitivity. Developed methodology presents a linearity range between 4.67 × 10 -2 and 100 μg L -1 with a correlation coefficient of 0.999. At optimal experimental conditions, a LOD of 1.40 × 10 -2 μg L -1 and LOQ of 4.67 × 10 -2 μg L -1 were obtained, allowing RhB determination in a variety of commercial condiments, snacks and bubble gums.
Fil: Alesso, Magdalena. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
Fil: Bondioli, Gabriel. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
Fil: Talio, María Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina
Fil: Luconi, Marta Olga. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina
Fil: Fernandez, Liliana Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina - Materia
-
CLOUD POINT EXTRACTION
FOODS
RHODAMINE B
SPECTROFLUORIMETRY - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/93229
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_109a506bf2a7ee490da3485f9b06b92d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/93229 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candiesAlesso, MagdalenaBondioli, GabrielTalio, María CarolinaLuconi, Marta OlgaFernandez, Liliana PatriciaCLOUD POINT EXTRACTIONFOODSRHODAMINE BSPECTROFLUORIMETRYhttps://purl.org/becyt/ford/1.4https://purl.org/becyt/ford/1Dye Rhodamine B (RhB) has been widely used in textile industry and foodstuffs but due to its proved carcinogenicity and toxicity on human, many countries have forbidden its use in foods. A new methodology is proposed for Rhodamine B (RhB) fluorimetric determination applying separation with a surfactant. Experimental parameters that affect the separation and determination steps like surfactant concentration, time and temperature of equilibration, pH of extraction, nature and composition of diluting agent of surfactant rich phase have been studied and optimised. The implementation of separation step permitted to remove successfully the interferences of matrix components, improving selectivity and sensitivity. Developed methodology presents a linearity range between 4.67 × 10 -2 and 100 μg L -1 with a correlation coefficient of 0.999. At optimal experimental conditions, a LOD of 1.40 × 10 -2 μg L -1 and LOQ of 4.67 × 10 -2 μg L -1 were obtained, allowing RhB determination in a variety of commercial condiments, snacks and bubble gums.Fil: Alesso, Magdalena. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; ArgentinaFil: Bondioli, Gabriel. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; ArgentinaFil: Talio, María Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; ArgentinaFil: Luconi, Marta Olga. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; ArgentinaFil: Fernandez, Liliana Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; ArgentinaElsevier2012-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/93229Alesso, Magdalena; Bondioli, Gabriel; Talio, María Carolina; Luconi, Marta Olga; Fernandez, Liliana Patricia; Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies; Elsevier; Food Chemistry; 134; 1; 9-2012; 513-5170308-8146CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612002981info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodchem.2012.02.110info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:10:52Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/93229instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:10:52.846CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies |
title |
Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies |
spellingShingle |
Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies Alesso, Magdalena CLOUD POINT EXTRACTION FOODS RHODAMINE B SPECTROFLUORIMETRY |
title_short |
Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies |
title_full |
Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies |
title_fullStr |
Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies |
title_full_unstemmed |
Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies |
title_sort |
Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Alesso, Magdalena Bondioli, Gabriel Talio, María Carolina Luconi, Marta Olga Fernandez, Liliana Patricia |
author |
Alesso, Magdalena |
author_facet |
Alesso, Magdalena Bondioli, Gabriel Talio, María Carolina Luconi, Marta Olga Fernandez, Liliana Patricia |
author_role |
author |
author2 |
Bondioli, Gabriel Talio, María Carolina Luconi, Marta Olga Fernandez, Liliana Patricia |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
CLOUD POINT EXTRACTION FOODS RHODAMINE B SPECTROFLUORIMETRY |
topic |
CLOUD POINT EXTRACTION FOODS RHODAMINE B SPECTROFLUORIMETRY |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.4 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Dye Rhodamine B (RhB) has been widely used in textile industry and foodstuffs but due to its proved carcinogenicity and toxicity on human, many countries have forbidden its use in foods. A new methodology is proposed for Rhodamine B (RhB) fluorimetric determination applying separation with a surfactant. Experimental parameters that affect the separation and determination steps like surfactant concentration, time and temperature of equilibration, pH of extraction, nature and composition of diluting agent of surfactant rich phase have been studied and optimised. The implementation of separation step permitted to remove successfully the interferences of matrix components, improving selectivity and sensitivity. Developed methodology presents a linearity range between 4.67 × 10 -2 and 100 μg L -1 with a correlation coefficient of 0.999. At optimal experimental conditions, a LOD of 1.40 × 10 -2 μg L -1 and LOQ of 4.67 × 10 -2 μg L -1 were obtained, allowing RhB determination in a variety of commercial condiments, snacks and bubble gums. Fil: Alesso, Magdalena. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina Fil: Bondioli, Gabriel. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina Fil: Talio, María Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina Fil: Luconi, Marta Olga. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina Fil: Fernandez, Liliana Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina |
description |
Dye Rhodamine B (RhB) has been widely used in textile industry and foodstuffs but due to its proved carcinogenicity and toxicity on human, many countries have forbidden its use in foods. A new methodology is proposed for Rhodamine B (RhB) fluorimetric determination applying separation with a surfactant. Experimental parameters that affect the separation and determination steps like surfactant concentration, time and temperature of equilibration, pH of extraction, nature and composition of diluting agent of surfactant rich phase have been studied and optimised. The implementation of separation step permitted to remove successfully the interferences of matrix components, improving selectivity and sensitivity. Developed methodology presents a linearity range between 4.67 × 10 -2 and 100 μg L -1 with a correlation coefficient of 0.999. At optimal experimental conditions, a LOD of 1.40 × 10 -2 μg L -1 and LOQ of 4.67 × 10 -2 μg L -1 were obtained, allowing RhB determination in a variety of commercial condiments, snacks and bubble gums. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-09 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/93229 Alesso, Magdalena; Bondioli, Gabriel; Talio, María Carolina; Luconi, Marta Olga; Fernandez, Liliana Patricia; Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies; Elsevier; Food Chemistry; 134; 1; 9-2012; 513-517 0308-8146 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/93229 |
identifier_str_mv |
Alesso, Magdalena; Bondioli, Gabriel; Talio, María Carolina; Luconi, Marta Olga; Fernandez, Liliana Patricia; Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies; Elsevier; Food Chemistry; 134; 1; 9-2012; 513-517 0308-8146 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612002981 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodchem.2012.02.110 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842270135868456960 |
score |
13.13397 |