Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.

Autores
Oliva, Maria de Las Mercedes; Zunino, María Paula; López, María Liza; Soria, Yanina A.; Ybarra, Flavio N.; Sabini, Liliana Ines; Demo, Mirta Susana; Biurrun, Fernando; Zygadlo, Julio Alberto
Año de publicación
2007
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Hydrodistilled oils of Baccharis spartioides from three populations of Argentina (Northwest, Central and Patagonia areas) were analyzed by using GC and GC/MS. Thirty-nine compounds were identified in the oils and a relatively high variation in their contents and in their antimicrobial activity was found. The main constituents of the oils were camphor (26.5–50%), limonene (4.3–35.8%), citronellal (12%), carvone (10%) and spathulenol (2.1–11.8%). The oil was tested against ten Gram-positive and Gram-negative bacteria and against the yeast Candida albicans. The best antimicrobial activity of the oils of B. spartioides was against S. aureus and B. cereus while P. aeruginosa was the most resistant bacteria to all the oils.
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: López, María Liza. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Soria, Yanina A.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Ybarra, Flavio N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Sabini, Liliana Ines. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Demo, Mirta Susana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Biurrun, Fernando. Universidad Nacional de La Rioja; Argentina
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Materia
Baccharis Spartioides
Asteraceae
Pichana
Essential Oil Composition
Limonene
Citronellal
Camphor
Spathulenol
Antimicrobial Activity
Environmental Conditions
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/45450

id CONICETDig_0d233a28ee19a4ed7607dc2562ab83df
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/45450
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.Oliva, Maria de Las MercedesZunino, María PaulaLópez, María LizaSoria, Yanina A.Ybarra, Flavio N.Sabini, Liliana InesDemo, Mirta SusanaBiurrun, FernandoZygadlo, Julio AlbertoBaccharis SpartioidesAsteraceaePichanaEssential Oil CompositionLimoneneCitronellalCamphorSpathulenolAntimicrobial ActivityEnvironmental Conditionshttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1https://purl.org/becyt/ford/1.4https://purl.org/becyt/ford/1Hydrodistilled oils of Baccharis spartioides from three populations of Argentina (Northwest, Central and Patagonia areas) were analyzed by using GC and GC/MS. Thirty-nine compounds were identified in the oils and a relatively high variation in their contents and in their antimicrobial activity was found. The main constituents of the oils were camphor (26.5–50%), limonene (4.3–35.8%), citronellal (12%), carvone (10%) and spathulenol (2.1–11.8%). The oil was tested against ten Gram-positive and Gram-negative bacteria and against the yeast Candida albicans. The best antimicrobial activity of the oils of B. spartioides was against S. aureus and B. cereus while P. aeruginosa was the most resistant bacteria to all the oils.Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: López, María Liza. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Soria, Yanina A.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; ArgentinaFil: Ybarra, Flavio N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; ArgentinaFil: Sabini, Liliana Ines. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; ArgentinaFil: Demo, Mirta Susana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; ArgentinaFil: Biurrun, Fernando. Universidad Nacional de La Rioja; ArgentinaFil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaAllured Publ Corp2007-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/45450Oliva, Maria de Las Mercedes; Zunino, María Paula; López, María Liza; Soria, Yanina A.; Ybarra, Flavio N.; et al.; Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.; Allured Publ Corp; Journal of Essential Oil Research; 19; 6; 11-2007; 509-5131041-2905CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/10412905.2007.9699318info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2007.9699318info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:33:47Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/45450instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:33:47.324CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.
title Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.
spellingShingle Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.
Oliva, Maria de Las Mercedes
Baccharis Spartioides
Asteraceae
Pichana
Essential Oil Composition
Limonene
Citronellal
Camphor
Spathulenol
Antimicrobial Activity
Environmental Conditions
title_short Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.
title_full Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.
title_fullStr Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.
title_full_unstemmed Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.
title_sort Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.
dc.creator.none.fl_str_mv Oliva, Maria de Las Mercedes
Zunino, María Paula
López, María Liza
Soria, Yanina A.
Ybarra, Flavio N.
Sabini, Liliana Ines
Demo, Mirta Susana
Biurrun, Fernando
Zygadlo, Julio Alberto
author Oliva, Maria de Las Mercedes
author_facet Oliva, Maria de Las Mercedes
Zunino, María Paula
López, María Liza
Soria, Yanina A.
Ybarra, Flavio N.
Sabini, Liliana Ines
Demo, Mirta Susana
Biurrun, Fernando
Zygadlo, Julio Alberto
author_role author
author2 Zunino, María Paula
López, María Liza
Soria, Yanina A.
Ybarra, Flavio N.
Sabini, Liliana Ines
Demo, Mirta Susana
Biurrun, Fernando
Zygadlo, Julio Alberto
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Baccharis Spartioides
Asteraceae
Pichana
Essential Oil Composition
Limonene
Citronellal
Camphor
Spathulenol
Antimicrobial Activity
Environmental Conditions
topic Baccharis Spartioides
Asteraceae
Pichana
Essential Oil Composition
Limonene
Citronellal
Camphor
Spathulenol
Antimicrobial Activity
Environmental Conditions
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
https://purl.org/becyt/ford/1.4
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Hydrodistilled oils of Baccharis spartioides from three populations of Argentina (Northwest, Central and Patagonia areas) were analyzed by using GC and GC/MS. Thirty-nine compounds were identified in the oils and a relatively high variation in their contents and in their antimicrobial activity was found. The main constituents of the oils were camphor (26.5–50%), limonene (4.3–35.8%), citronellal (12%), carvone (10%) and spathulenol (2.1–11.8%). The oil was tested against ten Gram-positive and Gram-negative bacteria and against the yeast Candida albicans. The best antimicrobial activity of the oils of B. spartioides was against S. aureus and B. cereus while P. aeruginosa was the most resistant bacteria to all the oils.
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: López, María Liza. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Soria, Yanina A.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Ybarra, Flavio N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Sabini, Liliana Ines. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Demo, Mirta Susana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Biurrun, Fernando. Universidad Nacional de La Rioja; Argentina
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
description Hydrodistilled oils of Baccharis spartioides from three populations of Argentina (Northwest, Central and Patagonia areas) were analyzed by using GC and GC/MS. Thirty-nine compounds were identified in the oils and a relatively high variation in their contents and in their antimicrobial activity was found. The main constituents of the oils were camphor (26.5–50%), limonene (4.3–35.8%), citronellal (12%), carvone (10%) and spathulenol (2.1–11.8%). The oil was tested against ten Gram-positive and Gram-negative bacteria and against the yeast Candida albicans. The best antimicrobial activity of the oils of B. spartioides was against S. aureus and B. cereus while P. aeruginosa was the most resistant bacteria to all the oils.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-11
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/45450
Oliva, Maria de Las Mercedes; Zunino, María Paula; López, María Liza; Soria, Yanina A.; Ybarra, Flavio N.; et al.; Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.; Allured Publ Corp; Journal of Essential Oil Research; 19; 6; 11-2007; 509-513
1041-2905
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/45450
identifier_str_mv Oliva, Maria de Las Mercedes; Zunino, María Paula; López, María Liza; Soria, Yanina A.; Ybarra, Flavio N.; et al.; Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.; Allured Publ Corp; Journal of Essential Oil Research; 19; 6; 11-2007; 509-513
1041-2905
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/10412905.2007.9699318
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2007.9699318
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Allured Publ Corp
publisher.none.fl_str_mv Allured Publ Corp
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844614353336139776
score 13.070432