Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge

Autores
Alzamora, Stella Maris; Gómez, Paula Luisina; Raffellini, Silvia Monica; Contigiani, Eunice Valentina; Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel; Romero Bernal, Angela Rocio; González, Lucas
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
parte de libro
Estado
versión publicada
Descripción
This presentation will discuss the application of some mild stressors (ozone, PL,and UV-C, among others), used in a hurdle approach, for improving the shelf lifeand safety of fruits and fruit products. The impact on microbiota, structure, andquality factors will be analyzed. Some tools for preservation technology design will be also highlighted, evidencing opportunities and future challenges.
Fil: Alzamora, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gómez, Paula Luisina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
Fil: Raffellini, Silvia Monica. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina
Fil: Contigiani, Eunice Valentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
Fil: Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Romero Bernal, Angela Rocio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires; Argentina
Fil: González, Lucas. Universidad de Buenos Aires; Argentina
Materia
HURDLE TECHNOLOGY
APPLICATION STRATEGIES
EMERGING STRESSORS
FRESH FRUIT PRESERVATION
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/108699

id CONICETDig_04a78ba684ddafcf190982fcbd51ad48
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/108699
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challengeAlzamora, Stella MarisGómez, Paula LuisinaRaffellini, Silvia MonicaContigiani, Eunice ValentinaJaramillo Sánchez, Gabriela MaribelRomero Bernal, Angela RocioGonzález, LucasHURDLE TECHNOLOGYAPPLICATION STRATEGIESEMERGING STRESSORSFRESH FRUIT PRESERVATIONhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2This presentation will discuss the application of some mild stressors (ozone, PL,and UV-C, among others), used in a hurdle approach, for improving the shelf lifeand safety of fruits and fruit products. The impact on microbiota, structure, andquality factors will be analyzed. Some tools for preservation technology design will be also highlighted, evidencing opportunities and future challenges.Fil: Alzamora, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Gómez, Paula Luisina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; ArgentinaFil: Raffellini, Silvia Monica. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; ArgentinaFil: Contigiani, Eunice Valentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; ArgentinaFil: Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; ArgentinaFil: Romero Bernal, Angela Rocio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires; ArgentinaFil: González, Lucas. Universidad de Buenos Aires; ArgentinaIntechOpenPicazo Vela, SergioHernández, Luis Ricardo2019info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bookParthttp://purl.org/coar/resource_type/c_3248info:ar-repo/semantics/parteDeLibroapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/108699Alzamora, Stella Maris; Gómez, Paula Luisina; Raffellini, Silvia Monica; Contigiani, Eunice Valentina; Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel; et al.; Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge; IntechOpen; II; 2019; 15-26978-1-78984-305-7CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.intechopen.com/chapters/70403info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.5772/intechopen.90099info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T12:19:20Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/108699instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 12:19:20.513CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge
title Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge
spellingShingle Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge
Alzamora, Stella Maris
HURDLE TECHNOLOGY
APPLICATION STRATEGIES
EMERGING STRESSORS
FRESH FRUIT PRESERVATION
title_short Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge
title_full Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge
title_fullStr Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge
title_full_unstemmed Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge
title_sort Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge
dc.creator.none.fl_str_mv Alzamora, Stella Maris
Gómez, Paula Luisina
Raffellini, Silvia Monica
Contigiani, Eunice Valentina
Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel
Romero Bernal, Angela Rocio
González, Lucas
author Alzamora, Stella Maris
author_facet Alzamora, Stella Maris
Gómez, Paula Luisina
Raffellini, Silvia Monica
Contigiani, Eunice Valentina
Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel
Romero Bernal, Angela Rocio
González, Lucas
author_role author
author2 Gómez, Paula Luisina
Raffellini, Silvia Monica
Contigiani, Eunice Valentina
Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel
Romero Bernal, Angela Rocio
González, Lucas
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Picazo Vela, Sergio
Hernández, Luis Ricardo
dc.subject.none.fl_str_mv HURDLE TECHNOLOGY
APPLICATION STRATEGIES
EMERGING STRESSORS
FRESH FRUIT PRESERVATION
topic HURDLE TECHNOLOGY
APPLICATION STRATEGIES
EMERGING STRESSORS
FRESH FRUIT PRESERVATION
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv This presentation will discuss the application of some mild stressors (ozone, PL,and UV-C, among others), used in a hurdle approach, for improving the shelf lifeand safety of fruits and fruit products. The impact on microbiota, structure, andquality factors will be analyzed. Some tools for preservation technology design will be also highlighted, evidencing opportunities and future challenges.
Fil: Alzamora, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gómez, Paula Luisina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
Fil: Raffellini, Silvia Monica. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina
Fil: Contigiani, Eunice Valentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
Fil: Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Romero Bernal, Angela Rocio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires; Argentina
Fil: González, Lucas. Universidad de Buenos Aires; Argentina
description This presentation will discuss the application of some mild stressors (ozone, PL,and UV-C, among others), used in a hurdle approach, for improving the shelf lifeand safety of fruits and fruit products. The impact on microbiota, structure, andquality factors will be analyzed. Some tools for preservation technology design will be also highlighted, evidencing opportunities and future challenges.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/bookPart
http://purl.org/coar/resource_type/c_3248
info:ar-repo/semantics/parteDeLibro
status_str publishedVersion
format bookPart
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/108699
Alzamora, Stella Maris; Gómez, Paula Luisina; Raffellini, Silvia Monica; Contigiani, Eunice Valentina; Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel; et al.; Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge; IntechOpen; II; 2019; 15-26
978-1-78984-305-7
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/108699
identifier_str_mv Alzamora, Stella Maris; Gómez, Paula Luisina; Raffellini, Silvia Monica; Contigiani, Eunice Valentina; Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel; et al.; Mild intervention technologies for increasing shelf life and/or safety of fresh fruits: Opportunity and challenge; IntechOpen; II; 2019; 15-26
978-1-78984-305-7
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.intechopen.com/chapters/70403
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.5772/intechopen.90099
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv IntechOpen
publisher.none.fl_str_mv IntechOpen
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1846782631231881216
score 12.982451