Ready-to-eat snacks from microwave dried red radishes: Quality parameters and drying kinetics

Autores
Suárez Mackeprang, María; Yommi, Alejandra Karina; Goyeneche, Rosario; Pereyra, María Alejandra; Di Scala, Karina Cecilia
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The microwave drying (MWD) of red radish slices was investigated from 90-450 W. Experimental drying curves were simulated using the Midilli–Kucuk model by means of a generalized curve. Quality of final product (color, antioxidant capacity, total polyphenols, flavonoids and ascorbic acid contents) were evaluated. High power level increased the mass transfer and the effective moisture diffusivities and shortened the drying time up to 70.73 %. Antioxidant capacity, total phenolic and total flavonoids content were found to be in the range of 0.559-1.475 mg/ g DW, 1.88-3.00 mg/g DW and 13.44-20.68 mg/g DW, respectively. Energy consumption and drying efficiency of the drying process were found to be in the range of 3.20-5.25 kWh/kg and 11.62-18.47 %, respectively.
Fil: Suárez Mackeprang, María. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Yommi, Alejandra Karina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Goyeneche, Rosario. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
Fil: Pereyra, María Alejandra. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Di Scala, Karina Cecilia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
Materia
DEHYDRATION TECHNOLOGY
DRYING KINETICS MODELLING
ANTIOXIDANTS
FUNCTIONAL FOODS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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