Caracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de Argentina
- Autores
- Peña, Sabrina; Sacchero, Diego; Maurino, Julia; Abbiati, Nora; López, Gustavo; Martínez, Rubén Darío
- Año de publicación
- 2019
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- From the sheep introduced by the conquerors, belonging to the Spanish Churras and Montañesas breed and also to Merino specimens, the Argentine Creole sheep breed was formed. This breed has had an enormous social and economic importance throughout our national territory for the formation and development of the first human populations. The objective of this work was to compare characteristics of the wool of Creole sheep in flocks located in different Argentine provinces. Exclusive producers of Creole sheep flocks from six provinces were selected (Salta, Buenos Aires, Santiago del Estero, La Pampa, Chaco and Jujuy). Wool samples were taken, and weight and body condition were recorded. With the wool, five variables were determined by which the wool quality is established: Average fiber diameter, Curl of curvature, Comfort factor, Yield to wash and Fiber length. Creole sheep have an important phenotypic variability, both in the characteristics related to weight and body condition, and in those of wool quality. This difference is associated to the different environments where the flocks have been developed.
A partir de los ovinos introducidos por los conquistadores, pertenecientes a las Razas Churras y Montañesas Españolas y también a ejemplares de Merino, se formó la raza ovina criolla argentina. Esta raza ha tenido una enorme importancia social y económica en todo nuestro territorio nacional para la formación y el desarrollo de las primeras poblaciones humanas. El objetivo del trabajo fue comparar características de la lana de ovejas criollas en majadas ubicadas en seis provincias argentinas. Se seleccionaron productores exclusivos de majadas ovinas criollas de seis provincias (Salta; Buenos Aires; Santiago del Estero; La Pampa; Chaco y Jujuy). Se tomaron muestras de lana, y se registró el peso y la condición corporal. Con la lana se determinaron cinco variables mediante las cuales se establece la calidad de la lana: Diámetro medio de fibra, Curvatura de ondulación, Factor de confort, Rinde al lavado y Largo de Mecha. Las ovejas criollas presentan una importante variabilidad fenotípica, tanto en las características relacionadas al peso y a la condición corporal, como en aquellas de la calidad de la lana. Esta diferencia está asociada a los distintos ambientes donde se han desarrollado las majadas. - Materia
-
Producción Animal y Lechería
Recursos zoogenéticos
Razas locales
Biodiversidad
Animal genetics resources
Local breeds
Biodiversity - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires
- OAI Identificador
- oai:digital.cic.gba.gob.ar:11746/10947
Ver los metadatos del registro completo
| id |
CICBA_075012df9b01473c462ad45daa97422c |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:digital.cic.gba.gob.ar:11746/10947 |
| network_acronym_str |
CICBA |
| repository_id_str |
9441 |
| network_name_str |
CIC Digital (CICBA) |
| spelling |
Caracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de ArgentinaPeña, SabrinaSacchero, DiegoMaurino, JuliaAbbiati, NoraLópez, GustavoMartínez, Rubén DaríoProducción Animal y LecheríaRecursos zoogenéticosRazas localesBiodiversidadAnimal genetics resourcesLocal breedsBiodiversityFrom the sheep introduced by the conquerors, belonging to the Spanish Churras and Montañesas breed and also to Merino specimens, the Argentine Creole sheep breed was formed. This breed has had an enormous social and economic importance throughout our national territory for the formation and development of the first human populations. The objective of this work was to compare characteristics of the wool of Creole sheep in flocks located in different Argentine provinces. Exclusive producers of Creole sheep flocks from six provinces were selected (Salta, Buenos Aires, Santiago del Estero, La Pampa, Chaco and Jujuy). Wool samples were taken, and weight and body condition were recorded. With the wool, five variables were determined by which the wool quality is established: Average fiber diameter, Curl of curvature, Comfort factor, Yield to wash and Fiber length. Creole sheep have an important phenotypic variability, both in the characteristics related to weight and body condition, and in those of wool quality. This difference is associated to the different environments where the flocks have been developed.A partir de los ovinos introducidos por los conquistadores, pertenecientes a las Razas Churras y Montañesas Españolas y también a ejemplares de Merino, se formó la raza ovina criolla argentina. Esta raza ha tenido una enorme importancia social y económica en todo nuestro territorio nacional para la formación y el desarrollo de las primeras poblaciones humanas. El objetivo del trabajo fue comparar características de la lana de ovejas criollas en majadas ubicadas en seis provincias argentinas. Se seleccionaron productores exclusivos de majadas ovinas criollas de seis provincias (Salta; Buenos Aires; Santiago del Estero; La Pampa; Chaco y Jujuy). Se tomaron muestras de lana, y se registró el peso y la condición corporal. Con la lana se determinaron cinco variables mediante las cuales se establece la calidad de la lana: Diámetro medio de fibra, Curvatura de ondulación, Factor de confort, Rinde al lavado y Largo de Mecha. Las ovejas criollas presentan una importante variabilidad fenotípica, tanto en las características relacionadas al peso y a la condición corporal, como en aquellas de la calidad de la lana. Esta diferencia está asociada a los distintos ambientes donde se han desarrollado las majadas.2019-06-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://digital.cic.gba.gob.ar/handle/11746/10947spainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/issn/2253-9727info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/reponame:CIC Digital (CICBA)instname:Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Airesinstacron:CICBA2025-10-23T11:14:39Zoai:digital.cic.gba.gob.ar:11746/10947Institucionalhttp://digital.cic.gba.gob.arOrganismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://digital.cic.gba.gob.ar/oai/snrdmarisa.degiusti@sedici.unlp.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:94412025-10-23 11:14:39.39CIC Digital (CICBA) - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Airesfalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Caracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de Argentina |
| title |
Caracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de Argentina |
| spellingShingle |
Caracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de Argentina Peña, Sabrina Producción Animal y Lechería Recursos zoogenéticos Razas locales Biodiversidad Animal genetics resources Local breeds Biodiversity |
| title_short |
Caracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de Argentina |
| title_full |
Caracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de Argentina |
| title_fullStr |
Caracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de Argentina |
| title_full_unstemmed |
Caracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de Argentina |
| title_sort |
Caracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de Argentina |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Peña, Sabrina Sacchero, Diego Maurino, Julia Abbiati, Nora López, Gustavo Martínez, Rubén Darío |
| author |
Peña, Sabrina |
| author_facet |
Peña, Sabrina Sacchero, Diego Maurino, Julia Abbiati, Nora López, Gustavo Martínez, Rubén Darío |
| author_role |
author |
| author2 |
Sacchero, Diego Maurino, Julia Abbiati, Nora López, Gustavo Martínez, Rubén Darío |
| author2_role |
author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Producción Animal y Lechería Recursos zoogenéticos Razas locales Biodiversidad Animal genetics resources Local breeds Biodiversity |
| topic |
Producción Animal y Lechería Recursos zoogenéticos Razas locales Biodiversidad Animal genetics resources Local breeds Biodiversity |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
From the sheep introduced by the conquerors, belonging to the Spanish Churras and Montañesas breed and also to Merino specimens, the Argentine Creole sheep breed was formed. This breed has had an enormous social and economic importance throughout our national territory for the formation and development of the first human populations. The objective of this work was to compare characteristics of the wool of Creole sheep in flocks located in different Argentine provinces. Exclusive producers of Creole sheep flocks from six provinces were selected (Salta, Buenos Aires, Santiago del Estero, La Pampa, Chaco and Jujuy). Wool samples were taken, and weight and body condition were recorded. With the wool, five variables were determined by which the wool quality is established: Average fiber diameter, Curl of curvature, Comfort factor, Yield to wash and Fiber length. Creole sheep have an important phenotypic variability, both in the characteristics related to weight and body condition, and in those of wool quality. This difference is associated to the different environments where the flocks have been developed. A partir de los ovinos introducidos por los conquistadores, pertenecientes a las Razas Churras y Montañesas Españolas y también a ejemplares de Merino, se formó la raza ovina criolla argentina. Esta raza ha tenido una enorme importancia social y económica en todo nuestro territorio nacional para la formación y el desarrollo de las primeras poblaciones humanas. El objetivo del trabajo fue comparar características de la lana de ovejas criollas en majadas ubicadas en seis provincias argentinas. Se seleccionaron productores exclusivos de majadas ovinas criollas de seis provincias (Salta; Buenos Aires; Santiago del Estero; La Pampa; Chaco y Jujuy). Se tomaron muestras de lana, y se registró el peso y la condición corporal. Con la lana se determinaron cinco variables mediante las cuales se establece la calidad de la lana: Diámetro medio de fibra, Curvatura de ondulación, Factor de confort, Rinde al lavado y Largo de Mecha. Las ovejas criollas presentan una importante variabilidad fenotípica, tanto en las características relacionadas al peso y a la condición corporal, como en aquellas de la calidad de la lana. Esta diferencia está asociada a los distintos ambientes donde se han desarrollado las majadas. |
| description |
From the sheep introduced by the conquerors, belonging to the Spanish Churras and Montañesas breed and also to Merino specimens, the Argentine Creole sheep breed was formed. This breed has had an enormous social and economic importance throughout our national territory for the formation and development of the first human populations. The objective of this work was to compare characteristics of the wool of Creole sheep in flocks located in different Argentine provinces. Exclusive producers of Creole sheep flocks from six provinces were selected (Salta, Buenos Aires, Santiago del Estero, La Pampa, Chaco and Jujuy). Wool samples were taken, and weight and body condition were recorded. With the wool, five variables were determined by which the wool quality is established: Average fiber diameter, Curl of curvature, Comfort factor, Yield to wash and Fiber length. Creole sheep have an important phenotypic variability, both in the characteristics related to weight and body condition, and in those of wool quality. This difference is associated to the different environments where the flocks have been developed. |
| publishDate |
2019 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2019-06-25 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://digital.cic.gba.gob.ar/handle/11746/10947 |
| url |
https://digital.cic.gba.gob.ar/handle/11746/10947 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/issn/2253-9727 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CIC Digital (CICBA) instname:Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires instacron:CICBA |
| reponame_str |
CIC Digital (CICBA) |
| collection |
CIC Digital (CICBA) |
| instname_str |
Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires |
| instacron_str |
CICBA |
| institution |
CICBA |
| repository.name.fl_str_mv |
CIC Digital (CICBA) - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires |
| repository.mail.fl_str_mv |
marisa.degiusti@sedici.unlp.edu.ar |
| _version_ |
1846783905269547008 |
| score |
12.982451 |