Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines

Autores
Pontin, Mariela; Murcia, Germán; Bottini, Rubén; Piccoli, Patricia; Fontana, Ariel; Bolcalto, Leonardo
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Pontin, Mariela. nstituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina.
Fil: Pontin, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.
Fil: Pontin, Mariela. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Murcia, Germán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina.
Fil: Murcia, Germán. Fundación Instituto Leloir; Argentina.
Fil: Murcia, Germán. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Universidad Juan Agustín Maza; Argentina.
Fil: Fontana, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.
Fil: Fontana, Ariel. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Bolcato, Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.
Fil: Bolcato, Leonardo. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Piccoli, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.
Fil: Piccoli, Patricia. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Exogenously applied nitric oxide (NO) and abscisic acid (ABA) are known to improve the tolerance of plants to abiotic stress. The effects of NO and ABA applications on physiological and metabolic responses associated with vine protection against water stress were analysed.
Fuente
27;2
Materia
Abscisic acid
Drought
Nitric oxid
Primary and secondary metabolism
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
UMaza Digital
Institución
Universidad Maza
OAI Identificador
oai:repositorio.umaza.edu.ar:00261/2399

id UMazaD_6a2b1b3ee6ee6d6f4ceb9192f8c9d32a
oai_identifier_str oai:repositorio.umaza.edu.ar:00261/2399
network_acronym_str UMazaD
repository_id_str 4419
network_name_str UMaza Digital
spelling Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevinesPontin, MarielaMurcia, GermánBottini, RubénPiccoli, PatriciaFontana, ArielBolcalto, LeonardoAbscisic acidDroughtNitric oxidPrimary and secondary metabolismFil: Pontin, Mariela. nstituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina.Fil: Pontin, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.Fil: Pontin, Mariela. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Murcia, Germán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina.Fil: Murcia, Germán. Fundación Instituto Leloir; Argentina.Fil: Murcia, Germán. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.Fil: Bottini, Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.Fil: Bottini, Rubén. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.Fil: Bottini, Rubén. Universidad Juan Agustín Maza; Argentina.Fil: Fontana, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.Fil: Fontana, Ariel. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.Fil: Bolcato, Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.Fil: Bolcato, Leonardo. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.Fil: Piccoli, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.Fil: Piccoli, Patricia. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.Exogenously applied nitric oxide (NO) and abscisic acid (ABA) are known to improve the tolerance of plants to abiotic stress. The effects of NO and ABA applications on physiological and metabolic responses associated with vine protection against water stress were analysed.Comité editorial Australian Journal of Grape and Wine Research2021-03-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfPontin, Mariela; Murcia, Germán; Bottini, Rubén; Fontana, Ariel; Bolcato, Leonardo y Piccoli, Patricia. (2021) Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines. 27,(2) Australian Journal of Grape and Wine Research https://doi.org/10.1111/ajgw.124851755-0238http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/239927;2reponame:UMaza Digitalinstname:Universidad Mazaenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/ajgw.12485info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-09-29T14:29:16Zoai:repositorio.umaza.edu.ar:00261/2399instacron:UMAZAInstitucionalhttp://repositorio.umaza.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttp://repositorio.umaza.edu.ar/oaicienciaytecnica@umaza.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:44192025-09-29 14:29:16.362UMaza Digital - Universidad Mazafalse
dc.title.none.fl_str_mv Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines
title Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines
spellingShingle Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines
Pontin, Mariela
Abscisic acid
Drought
Nitric oxid
Primary and secondary metabolism
title_short Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines
title_full Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines
title_fullStr Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines
title_full_unstemmed Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines
title_sort Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines
dc.creator.none.fl_str_mv Pontin, Mariela
Murcia, Germán
Bottini, Rubén
Piccoli, Patricia
Fontana, Ariel
Bolcalto, Leonardo
author Pontin, Mariela
author_facet Pontin, Mariela
Murcia, Germán
Bottini, Rubén
Piccoli, Patricia
Fontana, Ariel
Bolcalto, Leonardo
author_role author
author2 Murcia, Germán
Bottini, Rubén
Piccoli, Patricia
Fontana, Ariel
Bolcalto, Leonardo
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Abscisic acid
Drought
Nitric oxid
Primary and secondary metabolism
topic Abscisic acid
Drought
Nitric oxid
Primary and secondary metabolism
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Pontin, Mariela. nstituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina.
Fil: Pontin, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.
Fil: Pontin, Mariela. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Murcia, Germán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina.
Fil: Murcia, Germán. Fundación Instituto Leloir; Argentina.
Fil: Murcia, Germán. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Bottini, Rubén. Universidad Juan Agustín Maza; Argentina.
Fil: Fontana, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.
Fil: Fontana, Ariel. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Bolcato, Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.
Fil: Bolcato, Leonardo. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Fil: Piccoli, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina.
Fil: Piccoli, Patricia. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina.
Exogenously applied nitric oxide (NO) and abscisic acid (ABA) are known to improve the tolerance of plants to abiotic stress. The effects of NO and ABA applications on physiological and metabolic responses associated with vine protection against water stress were analysed.
description Fil: Pontin, Mariela. nstituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-03-22
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv Pontin, Mariela; Murcia, Germán; Bottini, Rubén; Fontana, Ariel; Bolcato, Leonardo y Piccoli, Patricia. (2021) Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines. 27,(2) Australian Journal of Grape and Wine Research https://doi.org/10.1111/ajgw.12485
1755-0238
http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/2399
identifier_str_mv Pontin, Mariela; Murcia, Germán; Bottini, Rubén; Fontana, Ariel; Bolcato, Leonardo y Piccoli, Patricia. (2021) Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines. 27,(2) Australian Journal of Grape and Wine Research https://doi.org/10.1111/ajgw.12485
1755-0238
url http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/2399
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/ajgw.12485
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Comité editorial Australian Journal of Grape and Wine Research
publisher.none.fl_str_mv Comité editorial Australian Journal of Grape and Wine Research
dc.source.none.fl_str_mv 27;2
reponame:UMaza Digital
instname:Universidad Maza
reponame_str UMaza Digital
collection UMaza Digital
instname_str Universidad Maza
repository.name.fl_str_mv UMaza Digital - Universidad Maza
repository.mail.fl_str_mv cienciaytecnica@umaza.edu.ar
_version_ 1844621756149530624
score 12.559606