Els programes programes de garantia social, són una forma d’exclusió mitjançant la derivació dels alumnes a centres externs? - Boix Peinado, Josep Lluís (2005)
Prosseguint en l’estudi iniciat l’anys 2000, sobre els alumnes que abandonaven l’ESO sense haver assolit els objectius i sobre els programes d’iniciació professional en la comarca del Segriá i hem arribat a la contextualització d’una proposta de programa d’orientació per l’assoliment de competències claus i professional així com en la concreció d’unes pautes d’implementació en l’IES Alcarrás. El disseny metodològic de tota la recerca té en compte el paradigma sociocrític, des d’una perspectiva ecològica. En l’aproximació al camp, durant l’estudi inicial, vá rem utilitzar el mètode d’enquesta, el qual ha estat la base per la metaavaluació des d’on hem deduït les variables per l’estudi de la nova recerca. Ara utilitzem una metodologia més qualitativa amb mètodes i tècniques participatives. Els instruments utilitzats són: La tècnica Delph i els grups de discussió L’analisi de tota la informació es tranfereix al disseny de l’esmentat programa que será una proposta educativa per a tothom, on els protagonistes en la planificació i l’aprenentatge han de ser els mateixos usuaris.