Primele legături ştiinţifice şi culturale mai strânse dintre România şi Ungaria - Handeu, Gaspar P. (1975)
Bogdan P. Hasdeu, scriitorul clasic si savantul multilateral román (istoric, poet, dramaturg, filolog, folclorist, profesor, academician) ín a doua jumatate a secolului al XlX-lea, a contribuit printre primii la adáncirea legáturilor stiintifice §i cultúrale íntre cele douá popoare limítrofe. Meritá a fi relatat faptul cá aceste legáturi cultúrale, la inceput, nu s’au náscut din motivul cá pe teritoriul fostei Ungarii a tráit in masa compacta populaba románeascá, al cárei mod de trai, situare socialá, limbá §i istorie l-au interesat pe Hasdeu, ci aceastá problema fácea parte din ínsasi preocupárile sale stiintifice.